ERNRUD Ale mam zapłon, nawet nie wiedziałem, że mi odpisałeś.
Starych topól nie mam bo w ogrodzie rządzę dopiero od około 2006 roku. Najstarsza jest zwykła kanadyjska, sadzona w 2009 roku, wyrwana z przejazdu kolejowego, pewnie już dawno byłaby skoszona a za uratowanie życia odwdzięcza mi się szybkim wzrostem i obecnie ma około 12 metrów. Wyleczyłem się jej liśćmi z początku zwyrodnień kręgów szyjnych.
W 2012 wsadziłem topolę włoską, kolejną kanadyjską, która podpisali jako Hybryda 275 i balsamiczną Androscoggin. Włoska ma już 8 metrów, pozostałe dwie niewiele mniej. I przez przypadek wsadziłem topolę osikę, która była sprzedana jako dławisz
W 2013 kupiłem Purple Tower, Serotina Aurea i Aurea ( żółte różnią się wielkością liścia). W kolejnych latach udało mi się zdobyć Fuego, topolę wielkolistną, Aurorę, Lombardy Gold, po którą pojechałem za Poznań, czarną, białą, szarą i niektóre udało mi się rozmnożyć. Mam sadzonki Lombardy Gold, Aurea i czegoś nienazwanego. Był to odrost z podkładki wielkolistnej , który ma żółte liście cały sezon, kilka sztuk wsadziłem zeszłą jesienią a reszta czeka w doniczkach.
Ilościowo topole prezentują się tak:
Kanadyjskie 5
Włoska zwykła 1
Włoska Lombardy Gold 2 oraz kilka w doniczkach
Biała 3
Szara 2
Czarna 4
Osika 4
Purple Tower 2
Fuego 1
Androscoggin 1
Serotina Aurea 5 i sadzonki w doniczkach