Czosnek zimowy cz.5
Re: Czosnek zimowy cz.5
czosnek harnaś wyszedł mi ponad ziemie, sadzony na ok 8-10cm głębokości. nic mu się nie stanie ? czy może przykryć go np słomą ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zależy jaka będzie pogoda jeśli śnieg przykryje go "kołderką" może nie być przykryty. Jednak jeśli śniegu nie będzie a mrozy tęgie lepiej go okryć bo ziemia może przemarznąć na znaczną głębokość.
Mój też wyszedł naokoło 2-3 cm z ziemi jednak rośnie w tunelu więc okryje go białą włóknina jeśli będą zapowiadani przymrozki, lub posypie śniegiem jeśli w tym roku będzie.
Mój też wyszedł naokoło 2-3 cm z ziemi jednak rośnie w tunelu więc okryje go białą włóknina jeśli będą zapowiadani przymrozki, lub posypie śniegiem jeśli w tym roku będzie.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niedobrze, przez zbyt ciepłą pogodę wszystko rośnie, jak na wiosnę. Mój czosnek za bardzo wyrósł. Ma już 10 cm. Totalna klapa.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jestem ciekaw jak mój czosnek. Przed nowym rokiem jeszcze nic nie wystawało z ziemi. Teraz mnie tydzień nie ma, to zobaczę jak wygląda sprawa gdy wrócę.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadziłam bardzo późno i chyba odpowiednio głęboko, a przed świętami opróżniłam kompostownik i jeszcze grządkę podsypałam kompostem. Mimo tego niektóre czosnki wylazły z ziemi Mijałam ostatnio działki we Wrocławiu i w kilku widziałam czosnki z całkiem konkretną czuprynką, tak po kilkanaście centymetrów.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Czosnek posadziłem 24 października. Ząbki były wymoczone w nadmanganianie potasu w stężeniu 300 mg/l przez okres 50 - 60 minut. Pędy na szczęście nie wybiły.
Dla mnie wiatr całkiem zniszczył foliak.W tym miejscu chciałabym posadzić czosnek Harnaś ,bo zostało mi nasienia.
Czy jest sens ,czy coś z niego będzie Ocieplenie idzie
Czy jest sens ,czy coś z niego będzie Ocieplenie idzie
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Ocieplenie ? A "oziębienie" było ?
Ja się boję, czy mój czosnek "francuski" przypadkiem nie zgnije. Posadzony 2-3 listopada, a u nas ciągle padało, z drobnymi przerwami ma przymrozki. Ziemia przymarzała na 1-2 dni, a potem odmarzała i deszcz. Potem znowu przymarzała i znowu deszcz. Takiej pogody jak żyję nie pamiętam.
Ja się boję, czy mój czosnek "francuski" przypadkiem nie zgnije. Posadzony 2-3 listopada, a u nas ciągle padało, z drobnymi przerwami ma przymrozki. Ziemia przymarzała na 1-2 dni, a potem odmarzała i deszcz. Potem znowu przymarzała i znowu deszcz. Takiej pogody jak żyję nie pamiętam.
Pozdrawiam Irek
-
Ja otworzyłem tunel foliowy z czosnkiem z nadzieją że coś zmarznie, zmarzło a dziś rano słońce i w tunelu ciepło. Idę na żywioł, czosnek okryty włókniną i tunel zamknięty. Nie chcę tunelu otwierać bo go zdmuchnie, a włóknina gdyby miały przyjść większe mrozy. Czosnek sadzony około 5 grudnia a już wystaje kilka cm nad ziemię. Oby do wiosny to w kwietniu będziemy zbierać dorodny czosnek.
czyli jutro sadzę w miejscu po folii.
-
Byle głęboko naokoło 8-10 cm
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Posadziłam jesienią Harnasia, przykryłam gałązkami świerkowymi, podsypałam popiołem z kominka. czy powinnam go podlewać zimą? Pytanie nowicjusza
Milena