Ogród kocicy cz.1
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam wszystkich zaglądających do mojego ogródka.
Dziś kilka zdjęć niektórych moich zimozielonych piękności. Tak wyglądają teraz, dziś.
Kiścienie, czojsia, osmanthus, trzmieliny, aucuba, pieris, mahonia, ostrokrzewy, skimmia, głogownik, języczka
Dziś kilka zdjęć niektórych moich zimozielonych piękności. Tak wyglądają teraz, dziś.
Kiścienie, czojsia, osmanthus, trzmieliny, aucuba, pieris, mahonia, ostrokrzewy, skimmia, głogownik, języczka
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Ewuś u Was nawet zimą jest pięknie i kolorowo . Zazdroszczę takich pięknych roślinek (oczywiście pozytywnie ) Pieris bardzo ładnie masz rozrośnięty , powiec mi czy on kwitnie na biało , a skimmia jest piękna , moja zmarzła w tamtym roku . Aucuba też piękna ja parę lat temu tez miałam , ale chyba coś nie tak zrobiłam bo uschła
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Smoczysko
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Smoczysko
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
No bajka..jak to dobrze, że są zimozielone rośliny i zazwyczaj mają cudnie błyszczące liście.A ta czerwień Ewuś zostaje taka przez cały rok?
Jadziu nastraszyłaś mnie tą zmarzniętą skimią. Ja mam od wiosny tę roślinę i nie zabezpieczyłam jej. U Kocicy też widzę nie osłonięta. Ewuś czy Ty jakoś ją zabezpieczasz? Szkoda byłoby mi bardzo, gdyby zmarzła, ona w tym roku w moim ogrodzie najbardziej i najpiękniej pachniała.
Jadziu nastraszyłaś mnie tą zmarzniętą skimią. Ja mam od wiosny tę roślinę i nie zabezpieczyłam jej. U Kocicy też widzę nie osłonięta. Ewuś czy Ty jakoś ją zabezpieczasz? Szkoda byłoby mi bardzo, gdyby zmarzła, ona w tym roku w moim ogrodzie najbardziej i najpiękniej pachniała.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- kocica
- Kontakt:
Jadziu, moje pierisy kwitną na biało, mam ich kilka i w tym roku mają wyjątkowo dużo pąków kwiatowych. Aucuba jest mało wymagająca, boi się jedynie mrozów od -10 w dół, nie ma szansy na przeżycie w takich temperaturach. Kiedy ją trzymam w chłodnym pomieszczeniu zimą to podlewam ja co 2 tygodnie i to wszystko. W tej chwili ciągle jest na zewnątrz, a ja obserwuję zapowiedzi pogody.
Judyto, kiścienie są latem różnorodne, jeden z nich ma nawet liście w ciapki, kremowo - zielono - białe. No i dodatkowo kwitną. Jesienią robią się takie intensywnie czerwone, niektóre wręcz bordowe. Co do skimmi to będzie zabezpieczona w razie czego jak temperatura spadnie do -10 cm. One nie znoszą miejsc słonecznych zimą no i wietrznych bo wtedy właśnie przemarzają. Muszą być też dobrze nawodnione przed mrozami jak różaneczniki. Mam dwie skimmie, ta druga ma na liściach kremowe obwódki i mam nadzieję, że to okaz męski, i doczekam się owoców.
Judyto, kiścienie są latem różnorodne, jeden z nich ma nawet liście w ciapki, kremowo - zielono - białe. No i dodatkowo kwitną. Jesienią robią się takie intensywnie czerwone, niektóre wręcz bordowe. Co do skimmi to będzie zabezpieczona w razie czego jak temperatura spadnie do -10 cm. One nie znoszą miejsc słonecznych zimą no i wietrznych bo wtedy właśnie przemarzają. Muszą być też dobrze nawodnione przed mrozami jak różaneczniki. Mam dwie skimmie, ta druga ma na liściach kremowe obwódki i mam nadzieję, że to okaz męski, i doczekam się owoców.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- judyta
Ło matko
Ewik to naprawdę jest berberys?? Dostałam taką roślinę (a przynajmniej bardzo podobną) i byłam bliska podejrzewać ją o bukszpanostwo Ciekawe czy mam zdjęcia? Lecę sprawdzić.....ale numer
p.s. Ewciu proszę wpadnij do mnie rzucić okiem na tę roślinę :P
Ewik to naprawdę jest berberys?? Dostałam taką roślinę (a przynajmniej bardzo podobną) i byłam bliska podejrzewać ją o bukszpanostwo Ciekawe czy mam zdjęcia? Lecę sprawdzić.....ale numer
p.s. Ewciu proszę wpadnij do mnie rzucić okiem na tę roślinę :P
- kocica
- Kontakt:
Jak tylko mi ponownie podłączą internet to się odezwę, od wczoraj mam jakąś awarię:-(, teraz podkradam czas w pracy:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Miriam, skimmia powinna bez problemu przeżyć na zewnątrz, jak do tej pory wytrzymała prawie -10 . W każdym razie nie jest to roślina domowa do ciepłego pomieszczenia. Ewentualnie nadaje się na chłodną i widną werandę jeśli ktoś się bardzo o nią martwi.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- judyta
Ewuś, już masz sprawny necik?
Moja skimia musi jakoś przezimować, skoro do -10 daje radę to jest szansa, że przetrwa. U nas rekordowy minuch tej zimy to -6. Zrobiłam jej kopczyk, a w razie czego ubiorę w fizelinkę albo inny waciak
Moja skimia musi jakoś przezimować, skoro do -10 daje radę to jest szansa, że przetrwa. U nas rekordowy minuch tej zimy to -6. Zrobiłam jej kopczyk, a w razie czego ubiorę w fizelinkę albo inny waciak
- kocica
- Kontakt:
Niestety, net mam tylko w pracy, a w domu cisza. Nie wiem kiedy będzie dobrze. Nie mam pojęcia. U mnie mróz okropny, skimmie ładnie go wytrzymują. Jak będzie dalej top zobaczymy:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.