Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

I u mnie praktycznie trzy komory, bo mam dwa drewniane kompostowniku i jeden duży plastikowy. Właśnie w tych drewnianych deski zaczynają się rozsypywać. Zasłaniam je w sezonie wysokimi kannami, a poza sezonem szpecą. W tych drewnianych staramy się kompost przewracać , plastikowy dobry, bardziej estetyczny ale wybieranie z niego to duża sztuka, trzeba go rozkręcać. Trzeba było go porządnie skręcić bo masa w środku pod wpływem ciężaru rozkładała boki, także niby dobre, a jednak wady są.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, też myślę nad postawieniem takiego ,,domku'', bo w domu nie będzie gdzie trzymać ;) Twój kapitalny, będziesz malować ?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu lepiej bym nie opisała perypetii z przydasiami ... moja babcia mówiła duperele, albo klamoty ;:306 Mam nadzieje że z wiosną coś wymyślę - skrzynki to dobry pomysł ;:333 Mam 2 kompostowniki jeden otwarty z trzech stron oszalowany paletami na końcu ogrodu, a drugi rozkładany z desek ... bardzo go lubię bo łatwo można kompost przerzucać i chyba taki drugi sobie zrobię ... z pomocą M. lub syna jak na wakacje przyjedzie :wink:
Tu zapraszam ogrodowych pomysłów zebrałam mnóstwo https://pl.pinterest.com/ewarost/garden-ideas/
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewunia ;:196 czy ja widzę Twoje tez wpisy np.nt.gazet. Dziś nie mam czasu długo się wpatrywać rano jadę do stolicy ale nie będę w nastroju latać po centrach bo to b.przykry wyjazd ale takie życie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Fiu, fiu, wiata z najbardziej pożądanych materiałów. Ludziska robią sobie zagłówki łóżek z takich starych dech, blaty stołów, boazerię w salonach, drzwi z wrót do stodoły, a Ty chcesz je malować ;:oj ?
Sprowadziwszy się do Pruszcza, poprzysięgłam sobie żadnych klamotów nie gromadzić. Ale na nieszczęście mam wielkie piwnice, nieużywany zgodnie z przeznaczeniem spory garaż i komórkę w ogrodzie. Idealne do przechowywania płodów rolnych, dalii, zimowania wrażliwych roślin. Mogłabym je odstąpić tym, którzy takich możliwości nie mają, ale te odległości... ;:224. Więc radośnie je jednak zagraciłam ;:306. Ale proces porządkowania zaczęłam już w zeszłym roku, w tym zaś doprowadzę go do końca. Po kiego grzyba człowiek zbiera to wszystko! Jeśli się czegoś nie użyło przez naście lat - trzeba wywalić i kropka. A jeszcze puknąć się w czoło, kiedy coś następnego zechce się przechować ;:7.

Może by takie motto na 2018 rok: mniej (klamotów) znaczy więcej?

;:196 Jagi
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, wiata wyszła jak ta lala. Pan potrafi i zrobił ;:63 Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz wygląda solidnie. Ale chyba rzeczywiście na długo Ci miejsca nie starczy. Takie miejsca mają to do siebie, że z siłą magnesu przyciągają wszelkie przedmioty. I mi się podoba taka surowa, nie szkoda Ci zakrywać farbą takich pięknych desek?
Paskudna pogoda U Ciebie? A u mnie wreszcie słońce od kilku dni. W nocy lekki mrozik, w dzień też, ale w połączeniu ze słońcem tworzy razem dość przyjemną całość.
Podoba mi się pomysł Julii na uporządkowanie narzędzi. Ja mam mam na ścianie takie metalowe grabie zrobione przez eMa i o nie zaczepiam narzędzia. Ale już mi się wszystkie nie mieszczą.... Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wandziu nasz robotnik jest solidny i jak już coś robi to czołgiem można wjechać ;:306
Ja też zmajstruję sobie stojak na narzędzia tylko nie tutaj. W altance zrobię miejsce i zrobię sobie cały kącik narzędziowy, razem ze śrubokrętami, młotkiem, gwoździami i wkrętami, bo u facetów to ja nic nie mogę znaleźć :D Tyle razy niepotrzebnie traciłam czas na szukanie ;:168

Dorotko ja z kolei do plastikowego nie miałam zaufania ...z moimi chabaziami, jak ja bym to tam wsadzała, a ciąć sekatorem....bez sensu. Swoje komory poprawię i mam jeszcze stertę drewna do zutylizowania. Jak przejęłam ogród wycięłam prawie lasek dziko rosnących drzewek i część drewna jeszcze leży. Co prawda tak znikają jeże to i pewnie inne zwierzątka znajdują tam miejsce...na wiosnę spróbuję ich namówić do przeprowadzki :D

Justynko jak w domu nie będzie miejsca to od razu wkomponuj altankę na narzędzia i kosiarkę a inne rzeczy dojdą w czasem ;:306

Ewciu już wklejałam ten link, bo spędzam tam nie raz dużo czasu, ostatnio u wschodnich sąsiadów...oni to mają dopiero pomysły ;:306
Kompostowniki (boksy) mam wyznaczone pustakami fundamentowymi, a z przodu aktualnego stawiam paletę jako ogranicznik, bo inaczej musiałam ciągle zbierać odpadki które inni byle jak wyrzucali :?

Jagodo to nie są stare deski to są deski szalunkowe. Ludzie różniste rzeczy wstawiali, ale ja nie bardzo gustuję w takiej chwilowej elegancji. Nigdy nie szłam na oślep z modą ...jak już to wybierałam jakiś szczegół. Deski nie będą malowane tradycyjnie będą malowane przez moich gości ogrodowych w sposób dekoracyjny i zobaczysz powstanie z tego coś ciekawego....ja w to wierzę ;:215 Każdy odciśnie na wiatce swój akcent i jedyne co mi będzie przeszkadzać to, że dzieło nie przetrwa zbyt długo. Ja ciągle robię porządki i wyrzucam nie używane przedmioty, ale po likwidacji mieszkania po mamie naznosiłam nowych różności i do ich usunięcia muszę dojrzeć. Jesteś szczęściarą, że masz piwnice i nie musisz stawiać dodatkowych kanciap!
Ostatnio modne jest postanowienie noworoczne...w tym roku nic nie postanawiam i chyba tej modzie ulegnę ;:306 Ściskam Jaguś ;:196

Iwonko wystarczy nie wystarczy...co tam, nie będę się martwić! w moim wieku nie warto|! Deski wcale nie są piękne są zwykłe szalunkowe a malunki będą tematyczne i kolorowe, z czasem deski ściemnieją a malunki nabiorę patyny i zobaczysz jakie dzieło stworzymy!
Pogoda że psa szkoda wyrzucić z domu na wiadomo co ;:306 , a do kurnika biegiem chodziłam ;:65 bo zimny wiatr wciskał się wszędzie.
Jak tylko odsłonię pustą ścianę to zrobię podobny stojak na narzędzia, bo musi być przy ścianie a obecnie mogłabym zrobić jedynie na środku ;:223

Dziękuję za twórcze dyskusje i porady i w podzięce parę kwiatuszków wstawię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolorowych snów!
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Aż poczułam zapach fiołeczków ;) Jak ja ubolewam nad moją stratą - ale kiedyś odbuduję, tylko już nie odzyskam niektórych roślin (np. irysach ,tych od ś.p cioci) - pewnie będą te same, ale to już nie to.
Myślę nad domkiem ogrodnika, przy wiacie na auto ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu piękny irys na pierwszym zdjęciu, kolorek rewelka ;:215
Zapewne i ja nie kupiłabym plastikowego, dostałam go od kolegi męża u nich się nie sprawdził, teraz wiem dlaczego. Klapa górna była nadłamana, mąż naprawił. No i cały trzeba było poskręcać, tak jak pisałam wcześniej sam się rozkładał ;:306 ;:306 Jedynym plusem jest, że materia szybko się rozkłada. Miałam do tamtej pory dwa kompostowniki i były za małe, teraz nie muszę się martwić gdzie wszystko ułożyć.
Czytałam że masz nasionka cieszę się razem z Tobą :tan musiały chyba krążyć po całej Polsce ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Brak miejsca to chyba przypadłość wszystkich, obojętnie, czy ma się duży dom, czy małe mieszkanko ;:224 A mając dużo miejsca na początku, np. po przeprowadzce, jakoś tak przestrzeń się zmniejsza, i zmniejsza, zapełnia i zapełnia... I w końcu miejsca nie ma ;:131
Piękne wiosenne widoki, dzisiaj jakoś tak mocniej do nich wzdycham ;:131 Pewnie przez pogodę za oknem, deszczowy listopad, a nie styczeń :evil:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Witaj po świętach Marysiu :D Kurniczek pierwsza klasa. Nowy, elegancki, tylko deski się błyszczą :D Nie mogę wyjść z podziwu patrząc na Twoje ubiegłoroczne tulipany , narcyzy, niezapominajki , iryski i inne barwne kwiaty. Człowiek tak tęskni do kolorków.szczególnie tak pięknych jak u Ciebie :D Ja porządkuje nasionka, czytam i zapisuje sobie które, kiedy , jak i gdzie siać..i szczerze mówiąc to ogarnia mnie ekscytacja połączona z lekkim niepokojem :D . Jak to wszystko zaplanować? Jak posiać, posadzić ? Czy wyjdzie ?Już kombinuje jak chronić doniczki przed moimi futrzakami ;) A pogoda jest bardziej niż wiosenna od świat i ogródki zachowują się jakby czuły wiosnę. Wyszły mi krokusy, cebulkowe irysy i jeden przebiśnieg. Oby przetrwały ewentualny atak zimy...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj Marysiu! :wit :wit
Ja również zwróciłam szczególną uwagę na tego ślicznego iryska. ;:215
A i fiołeczki ciekawie kwitną, takimi piegowatymi kwiatuszkami. ;:215

Poczytałam o rostomaitych kompostownikach i od razu lżej mi się na duszy zrobiło, bo te moje nie na pokaz i raczej wstydliwie chowane przed gośćmi. ;:306 Okazuje się, że nie tylko moje takie nie na pokaz. ;:108 Były dwie komory, a w minionym sezonie musieliśmy zbudować trzecią, bo nie było komu przerzucać kompostu. ;:223

Moje niebo też się na nas obraziło i całe zasnuło się dzisiaj chmurami. ;:222 Na szczęście nic z nich nie leciało, ale bez słoneczka smutno i ciemno w domu. ;:174

Dobrej nocki, Marysiu. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Maska pisze:
Małgosiu brak piwnic to brak miejsca na przechowanie dalii ;:306
Marysiu, moje dalie chowam na strychu. :D I nawet daturę tam chowam, a w lutym wyjmuję, podlewam i ukorzeniam to, co wypuszcza zimowany pień. Trzeba sobie radzić. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”