Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

:wit Witajcie!
Prognoza pogodowa sprawdziła się na szczęście tylko w 50%. Chmury przez cały dzień wisiały i straszyły, ale nic z nich na ziemię nie spadło. Nawet lekki mrozek trzymał, taki przygruntowy. Wszystko byłoby okej, gdyby nie brak słoneczka.

Malwinko - ja zawsze miałam pełne parapety roślin doniczkowych, z przewagą fiołków afrykańskich, które świetnie sobie radziły dopóty, dopóki nie wymieniliśmy okien. Po wymianie wszystkie fiołki i inne rośliny również zostały po prostu upieczone, mimo opuszczonych rolet. ;:145
Później przyniosłam do mieszkania malutką kotkę i od tej pory doniczki mogłam mieć tylko w jednym , zamykanym pokoju.
Teraz doszedł parapet kuchenny, gdzie Miśka już nie wchodzi. Natomiast parapety w dwóch pokojach są królestwem kotki i dopiero gdy sieję coś w miniszklarenkach, stawiam je na tych parapetach. Dzięki temu, że są one z twardego plastyku, kota może po nich połazić, czy poleżeć. ;:204
Widziałam Twojego storczyka. Robi wrażenie. ;:215 Dziękuję. ;:196 Więcej napisałam na PW.

Dorotko [korzo_m] - w uprawie roślin korzystam z kalendarza biodynamicznego dla ogrodników i właśnie w nim znalazłam info, kiedy i jakie rośliny najlepiej jest zasiać. ;:108
Na poprzedniej stronie mojego wątku zamieściłam wypis z tego kalendarza przydatny nam w tym miesiącu.
Z niego wynika, że rośliny kwitnące najlepiej jest wysiać 18 i 19 stycznia, a potem jeszcze 27 i 28 tego miesiąca.
Ze stratyfikacją nasion też mam zawsze problem, dlatego przed wysianiem szukam informacji w necie. ;:101
Aktualnie już mam porobione notatki dotyczące stratyfikowania roślin, które będę siała najwcześniej. ;:333

Nie miała baba kłopotu.....
Niedawno dostałam storczyka, nad którym trzęsę się jak galareta, a jakby mi było mało, to dostałam kolejną roślinkę doniczkową, która ma podobne wymagania, a u mnie gorąco i zimą dodatkowo suche powietrze. ;:224

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru. ;:97 ;:97
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie teraz kwitnące rośliny są wielką ucztą dla ;:167 i oczu! ;:108
Wczoraj w B-ce delektowałam się widokiem i niebywałym zapachem będących u szczytu kwitnienia hiacyntów ;:oj ...Kilkanaście szt na kolorowej biało-niebiesko- różowej półce robiło miłe wrażenie!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Bardzo ciekawa wizualnie roślina (co to właściwie jest?) szczególnie kwiat ma fascynujący kolor, taki intensywny!
Niedawno dostałam coś o podobnych liściach, ale kwiat nie był tak... płaski :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maryniu - w mojej Biedr...też stoją całe rzędy hiacyntów, ale wszystkie jeszcze zapączkowane. ;:333 Boję się, że jeśli mi zapachną, to nie wytrzymam i przytargam choć jednego do domu. ;:306

Malwinko - ta roślinka nazywa się 'Frizea lśniąca' i moja podobno jeszcze nie kwitnie, ponoć tak wygląda jej pąk, który dopiero zaczyna się rozwijać.
Poczytałam w necie na jej temat i okazuje się, że może mieć żółte albo czerwone kwiaty.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Spojrzałam w internecie na ten kwiat - niesamowity! :D Chętnie zobaczę go w pełnym rozkwicie :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko grudnik powtarza...mój nie, a niektóre w ogóle mnie zlekceważyły ;:124 ładny żółty lizak, chociaż po kwitnieniu nigdy nie udało mi się takiego kwiatuszka przetrzymać. Ja tez mam ochotę na arbuzy bo jeszcze nigdy nie miałam swoich i w tym roku przypilnuję! Mam tą sama odmianę i jakieś chyba inne też. Zwrócił moją uwagę zatrwian Suworowa, kiedyś miałam i ładny jest więc w tym roku też kupiłam nasiona. Natomiast pierwiosnek storczykowaty to chyba jednoroczny jest...coś tak kiedyś czytałam :wink:
Życzę powodzenia w sianiu i w planach ! Dobrej nocy i jutro udanego dnia ;:196 ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zanotowałam daty terminów wysiewu, dziś może uda mi się kupić dobrą ziemię. Jadę po południu do Zatora i jak trafię tam na pocztę to nasionka wyślę.
Lucynko te małe czerwone kwiatuszki co to, czyżby jakaś miodunka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Widzę, że już przedstawiłaś nam kalendarz na kwitnące ;:108 . Podejrzewam, że połowa z nas jest już myślami przy pikowaniu itd :;230 . Oj, storczyki to piękne rośliny ale ja nie mam do nich ręki a może serca ?? Ostatnio byłam u znajomej, która ma całe parapety w tych roślinach i wiesz co ;:oj ?? Mówiła, że kompletnie nic nie robi poza podlewaniem i jakiejś odżywce dosłownie jak sobie przypomni :shock: . Może po prostu te rośliny muszą mieć odpowiednie miejsce ?? Moje najwidoczniej im nie sprzyja i mam tylko jednego bidulę. Za Twoje kwiatki trzymam kciuki i pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Ciemno przez cały dzień, to i wieczorem nie odczuwa się zbytnio ciemności. ;:306
Przygotowałam dzisiaj multum ziemi do wysiewu poprzez wypieczenie jej w piekarniku, zrobiłam rozpiskę kolejności siania i nie mogę się doczekać dnia osiemnastego tego miesiąca. Rączki swędzą. :tan

Malwinko - też mi się ten kwiat podoba, ale nie jest łatwy w opiece i istnieje prawdopodobieństwo, że w moich łapkach nie przeżyje zbyt długo. ;:224

Marysiu [Maska] - dwa moje grudniki też nie kwitły. Chociaż nie! Jeden, najbardziej rozrośnięty owszem zakwitł ... dwoma kwiatkami. ;:222
Obawiam się, że moją Frizeę czeka taki sam los. Jakoś nie wyobrażam sobie, że sprostam jej wymaganiom. ;:124
Zatrwian Suworowa też już kiedyś miałam, potem zapomniałam o tej roślinie, w tym roku znalazłam jej nasionka w sprzedaży, to sobie zafundowałam, bo co mi szkodzi. :D
Pierwiosnek storczykowaty jest rośliną wieloletnią, jednak ma swoje wymagania, mianowicie co dwa - trzy lata trzeba go odmładzać, :oops: a już na pewno obowiązkowo przesadzać. ;:108 Nie jest łatwy w uprawie, ale poeksperymentować zawsze można. :lol:
Noc minęła zgodnie z Twoim życzeniem, ;:180 ;:196 z dniem było nieco gorzej, ale gdzie jest powiedziane, że wszystko musi być naj ....
Plany siewne poczynione, a sianie za tydzień. ;:79

Dorotko [korzo_m] - już wiem, że na pocztę trafiłaś, za co z góry dziękuję. ;:196
Czerwone kwiatuszki rozpoznałaś prawidłowo. ;:63 To istotnie miodunka.

Ewelinko - witaj kochana. ;:196 Widzę, że oderwałaś się od lektury. Słusznie. Trzeba odpocząć. ;:306
W sprawie storczyków podzielam Twoje rozżalenie, bo mnie też nigdy jeszcze nie udało się zadbać o nie odpowiednio. ;:222
Teraz zastosuję się do rady Malwinki i zobaczymy, co mi z tego wyjdzie. ;:218
Za kciuki dziękuję, bo bardzo się przydadzą. ;:196

Miłego wieczoru.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko śliczne sasanki ;:63 ;:63 ;:63
Czytam że już przygotowujesz się do siania :D mnie też rączki świerzbią ale jeszcze trochę się wstrzymam - zobaczę ile dam radę ;:306
Ja też grzebię w nasionkach i chowam s powrotem .
Miałam też takiego lizaczka tylko różowego , żył kilka lat ale tylko jeszcze raz zakwitł - Tobie życzę powodzenia .
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie zachwycają Twoje pierwiosnki ząbkowane ,w ubiegłym roku wysiałam ale ani widu ani słychu,może spróbuje w tym roku.Dzisiaj odebrałam zamówione pomidorki ,w tym roku same rosyjskie,córka patrzy na mnie dziwnie ,bo jak co roku mówiłam ,żadnych pomidorów ;:224 .Pozdrawiam serdecznie i dużo ;:3 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witam ponownie!
Pospacerowałam po ogrodach i działeczkach, wracam do siebie i widzę nowych Gości! ;:333

Tereniu [TerDob] - mam nadzieję, że wiosną zobaczę większe kępki sasanek. ;:218 Jakoś wolno się rozrastają. Jesienią widziałam sporo siewek, jeśli ta ciągle lejąca się woda z nieba im nie zaszkodzi, to powinna już być niezła sasankowa łączka. ;:108
Rączki i mnie świerzbią aż do bólu, ;:306 będę siać, ale dopiero za tydzień. Już mam przygotowane i nasionka, i podłoże dla nich. :tan
Wątpię czy uda mi się zapewnić mojej roślince odpowiednie warunki. ;:131 Frizea nie jest łatwa. ;:185
Dziękuję za dobre słowa i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Tereniu [tencia] - nie przekreślaj swoich pierwiosnków ząbkowanych. Nie zapomnij tylko, gdzie je posiałaś, bo możesz mieć taką niespodziankę, jak ja miałam. :shock:
Poskarżyłam się na Forum, że nie mam pierwiosnków ząbkowanych, zareagowała Christinkrysia i przysłała mi sadzonkę. ;:108 Jakież było moje zdziwienie, gdy wiosną zakwitło mi kilkanaście tych prymulek. :roll: Byłam pewna, że z mojego wysiewu nic nie będzie, bo jesienią nie pokazała się ani jedna siewka, ;:185 za to wiosną wyszły wszystkie. ;:63
Gdybyś jednak nie miała, to napisz, a z przyjemnością się z Tobą podzielę. Mam czym, bo one się mocno rozrastają. ;:215

Może rzeczywiście rosyjskie pomidorki będą się lepiej czuły w naszym klimacie. ;:218 Eksperymentować nie tylko można, ale wręcz czasami nawet trzeba. ;:333 Pożyjemy, zobaczymy. Życzę powodzenia w ich uprawie. ;:196

Dobrej nocy. ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, ja tez czekam na dni sprzyjajace wysiewom w styczniu, zaraz po 20-tym sieję pierwsze aksamitki, a potem się zobaczy. Bo patrzę tylko na Księżyc, może dlatego te nasze dni się troszke różnią co do siania.
W lutym z kolei planuję przenieść w cieplejsze miejsce asparagus, rozmaryn i fuksję.
Wiesz, wraz z rozmarynem przeniosłam jesienią na ganek komarzycę, ale komarzyca wytrzymała tak tylko do końca grudnia. A te Twoje sadzoneczki jak się miewają?
Bardzo lubię Bromelie (Guzmanie) - ładne te kwiaty dostałaś ;:215
Oj, tak tak - ta kukurydza jest bardzo jadalna - ;:306 tylko ta co w donicy była mi się utrzymała, reszta od razu została zjedzona jak tylko wykiełkowała w gruncie :;230
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko pochwale avatarek ;:333
Siejesz już jak M zachęcam do wysiewu warzyw ,ale czy się zbierze i zacznie to nie wiem .
Sasanki piekne ;:333
Czekam na pierwsze wschody .
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej Lucynko!
I za sprawą Twoich zdjęć i rad zakupiłam nasiona paru pierwiosnków :D Z siewu wychodzą czasem ładne kolory. Siewy za tydzień? no może i ja dołączę, bo jednak zamówiłam heliotrop a i parę innych do siania w lutym...czyt. w styczniu :;230
Za oknem paskudnie nawet mi się pisać nie chce, więc tylko dobrego dnia ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”