Storczykowe fiksacje Marty
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe fiksacje Marty
Jednym słowem Asiu wchodzimy obydwie na wyższy poziom ale jeszcze się nie wzbraniam przed marketowych, ale już zmieniłam upodobania i jestem mocno wybredna
Phal. Tzu Chiang Sapphire mam nadzieję, że nam szybko zakwitną. Mam pytanie o to w jakim podłożu go trzymasz? Ja mam na tą chwilę w mchu, ale na wiosnę będę przesadzać i waham się w co, bo jak to Dtps lubią większą wilgotność
Phal. Tzu Chiang Sapphire mam nadzieję, że nam szybko zakwitną. Mam pytanie o to w jakim podłożu go trzymasz? Ja mam na tą chwilę w mchu, ale na wiosnę będę przesadzać i waham się w co, bo jak to Dtps lubią większą wilgotność
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marto ja tez jeszcze nie przechodzę obok storczyków w marketach obojętnie ale powiem Ci że popatrzę popatrzę i idę dalej. W sumie przy ok 100 storczykach to z tych marketowych prawie wszystko mam ale oczywiście zdarzają się perełki
Co do Chiang Sapphire w sumie mam go od niedawna i to pewnie z tego samego źródła (OG) na razie stoi jak przyszedł w spaghum ale na wiosnę przesadzę go w drobną korę,będę obserwować i zobaczymy czy coś zmieniać
Wyższy poziom fajnie to zabrzmiało ale faktycznie przychodzi czas kiedy chcemy czegoś nowego
Co do Chiang Sapphire w sumie mam go od niedawna i to pewnie z tego samego źródła (OG) na razie stoi jak przyszedł w spaghum ale na wiosnę przesadzę go w drobną korę,będę obserwować i zobaczymy czy coś zmieniać
Wyższy poziom fajnie to zabrzmiało ale faktycznie przychodzi czas kiedy chcemy czegoś nowego
- zabkamarta
No to widzę, że mamy tak samo, czyli łowimy tylko perełki wśród marketowych
Odnośnie podłoża do Chiang Sapphire to ja też myślę o drobnej korzenie z domieszką seramisu i trochę spaghum. Też mam go z OG, ale ewidentnie trzeba przesadzić bo taki zbity ten mech, że masakra. Oczywiście rozważam też jako podłoże hydroponike, ale tu jeszcze mam stracha to czekam na Twoje kwitnienie
Odnośnie podłoża do Chiang Sapphire to ja też myślę o drobnej korzenie z domieszką seramisu i trochę spaghum. Też mam go z OG, ale ewidentnie trzeba przesadzić bo taki zbity ten mech, że masakra. Oczywiście rozważam też jako podłoże hydroponike, ale tu jeszcze mam stracha to czekam na Twoje kwitnienie
- zabkamarta
W związku z tym, że niedługo wyjeżdżam na ferie z dziećmi i nie wiem co zastanę jak wrócę to podzielę się tym, co teraz kwitnie.
Phalaenopsis Mini Mark
Nr 61 jakieś takie "skórzane" kwiaty.
Mr 32 całkiem innaczej się wybarwił niż ostatnio
Nr 21
Tu skusiło mnie słońce do robienia zdjęć Nr 37
Nr 13 Montreux z jego trzynastoma kwiatami
Phalaenopsis Purple Martin niezmordowanie przedłuża pęd.
Dendrobium Phalaenopsis Polar Fire coś mi choruje, chyba odejdzie do krainy wiecznych kwitnień.
Nr 41 wypatruje słońca...
Phalaenopsis Mini Mark
Nr 61 jakieś takie "skórzane" kwiaty.
Mr 32 całkiem innaczej się wybarwił niż ostatnio
Nr 21
Tu skusiło mnie słońce do robienia zdjęć Nr 37
Nr 13 Montreux z jego trzynastoma kwiatami
Phalaenopsis Purple Martin niezmordowanie przedłuża pęd.
Dendrobium Phalaenopsis Polar Fire coś mi choruje, chyba odejdzie do krainy wiecznych kwitnień.
Nr 41 wypatruje słońca...
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Kontakt:
Ależ u Ciebie kolorowo!! Żółty przepięknie wygląda w tym słoneczku
Udanego wypoczynku życzę
Udanego wypoczynku życzę
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Pięknie A te w słońcu bajka. Mój faworyt 21 Gdzie się wybieracie?
Mogłabyś pokazać jakie kupujesz podłoże tzn.opakowanie i gdzie?
Mogłabyś pokazać jakie kupujesz podłoże tzn.opakowanie i gdzie?
Pozdrawiam - Justyna
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Ten 21 jest bardzo efektowny zwłaszcza w towarzystwie Palmy a
W ogóle to bardzo pozytywnie w tym Twoim wątku !
(drenobium też urocze! kurcze szkoda,że moim kotom nie smakują jedynie hybrydy ;) )
W ogóle to bardzo pozytywnie w tym Twoim wątku !
(drenobium też urocze! kurcze szkoda,że moim kotom nie smakują jedynie hybrydy ;) )
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Marto a co się dzieje z dendrobium, nie widać objawów choroby, może szkodniki.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- zabkamarta
Justyno odnośnie podłoża to stosuje różnie od potrzeb.
Do hydroponiki ten keramzyt. Kupowany na Allegro.
Do tych co lubią większą wilgotność drobną korę z domieszką seramisu kupowanego w OG, kora z Allegro
I taką gruba korę piniową. Też allegro
Każda korę przed użyciem piekę w piekarniku przejechałem się raz właśnie a tej "surowej" piniowej i mi pleśniała.
Mirko z moim Dendrobium Phalaenopsis dzieje się coś złego. Co jakiś czas pojawiają się zmiany na liściach, które zaraz po pojawieniu się obcinam. Zmiany po dłuższym czasie robiły się brązowe, takie chorobowo. W użyciu był Toposin i Huwa-San, nic nie pomaga. Dendrobium postanowiłam przesadzić i okazało się, że straciło wszystkie korzenie i raczej identyfikuje to jako plamistość liści spowodowane grzybem Cercospora. Coś było w podłożu, co niestety wykonczylo roślinę. Już pozwoliłam jej zakwitnąć i raczej odejść w spokoju...
Iska dziękuję za komplement
Justyno zapomniałam napisać, że jedziemy na tydzień do Międzyzdrojów szukać jodu
Asiu dziękuję za życzenia. Mam nadzieję, że storczyki beze mnie przeżyją
Do hydroponiki ten keramzyt. Kupowany na Allegro.
Do tych co lubią większą wilgotność drobną korę z domieszką seramisu kupowanego w OG, kora z Allegro
I taką gruba korę piniową. Też allegro
Każda korę przed użyciem piekę w piekarniku przejechałem się raz właśnie a tej "surowej" piniowej i mi pleśniała.
Mirko z moim Dendrobium Phalaenopsis dzieje się coś złego. Co jakiś czas pojawiają się zmiany na liściach, które zaraz po pojawieniu się obcinam. Zmiany po dłuższym czasie robiły się brązowe, takie chorobowo. W użyciu był Toposin i Huwa-San, nic nie pomaga. Dendrobium postanowiłam przesadzić i okazało się, że straciło wszystkie korzenie i raczej identyfikuje to jako plamistość liści spowodowane grzybem Cercospora. Coś było w podłożu, co niestety wykonczylo roślinę. Już pozwoliłam jej zakwitnąć i raczej odejść w spokoju...
Iska dziękuję za komplement
Justyno zapomniałam napisać, że jedziemy na tydzień do Międzyzdrojów szukać jodu
Asiu dziękuję za życzenia. Mam nadzieję, że storczyki beze mnie przeżyją
-
A miałam Ci zaproponować Huwa San bo inna chemie to się spodziewałam ,że użyłaś.
Nie wygląda to dobrze , a moczyłaś korzonki (resztki) w huwa może jeszcze spróbuj szkoda ,żeby taka piękność odeszła.
Mini Mark cudny , znasz historię moich więc nie będę się powtarzać. Oby u Ciebie rósł dłuuugo bez chorób. Kiedyś czytałam ,że one sa krótkowieczne ale miejmy nadzieje ,że w Twoim i Asi przypadku to się nie sprawdzi.
Udanego wypoczynku,(szkoda że nie w okolicach Kołobrzegu, bo byś mnie odwiedziła i naocznie zobaczyła hydr Duzo
Nie wygląda to dobrze , a moczyłaś korzonki (resztki) w huwa może jeszcze spróbuj szkoda ,żeby taka piękność odeszła.
Mini Mark cudny , znasz historię moich więc nie będę się powtarzać. Oby u Ciebie rósł dłuuugo bez chorób. Kiedyś czytałam ,że one sa krótkowieczne ale miejmy nadzieje ,że w Twoim i Asi przypadku to się nie sprawdzi.
Udanego wypoczynku,(szkoda że nie w okolicach Kołobrzegu, bo byś mnie odwiedziła i naocznie zobaczyła hydr Duzo
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- zabkamarta
Robiłam tak - 3 razy oprysk z Huwa San, przelewałam podłoże Huwa jeden raz, moczyłam w Toposin po tym jak usunęłam większość korzeni. Po ostatnim Toposin znów liść taki się pojawił i na tą chwilę z 1 tydzień spokój. Ale to tak pojawia się co 2-3 tyg.
Szkoda, że nie Kołobrzeg widzisz pewnie bym dostała oczopląsu i ślinotoku
Mam nadzieję, że Mini Mark trochę pożyje, bo bardzo mi się podoba, chociaż te kwiaty mogłyby być większe do pełni szczęścia
Szkoda, że nie Kołobrzeg widzisz pewnie bym dostała oczopląsu i ślinotoku
Mam nadzieję, że Mini Mark trochę pożyje, bo bardzo mi się podoba, chociaż te kwiaty mogłyby być większe do pełni szczęścia
-
To może ostatnim rzutem na taśmę zamocz w huwa san może min. mocniejsze stężenie, walcz bo śliczny.
Myślę ,że u MM cały urok jest właśnie w tych małych kwiatkach , gdyby były duże nie byłyby takie subtelne.
Myślę ,że u MM cały urok jest właśnie w tych małych kwiatkach , gdyby były duże nie byłyby takie subtelne.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mirko MM wcale nie sa takie krótkowieczne mój ma juz 8 lat. Marto miłego wypoczynku i dużo życzę