Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko pięknie grudnik powtarza kwitnienie... U mnie kliwa straszy, że zakwitnie, ale jakoś nietypowo , bo normalnie powinna być łodyga i na niej kwiaty, a tu spośród liści na "parterze" wychodzą pączki :oops: Fajne nasionka może , ja dla ptaszków posieję słonecznik :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!

Nawet się człowiek nie obejrzał, a tu już dziewiąty dzień nowego roku minął jak z bicza strzelił. A piękny był to dzień! ;:138 Słoneczny i lekko mroźny.
Niestety, na jutro już mi wieszczą chmury i deszcz ze śniegiem. Gdyby spadł tylko śnieg, nie miałabym nic przeciwko temu, ale deszcz...

Natalko - ślicznie dziękuję, kochana. ;:79

Beatko - Tobie również pięknie dziękuję. ;:79
Pierwszy siew planuję na 18-tego, a potem już poleci z górki i aby do wiosny.
Sama jestem tej kukurydzy ciekawa. Ona jest ozdobna, ale i jadalna. ;:108

Kasiu [100780] - serdecznie dziękuję. ;:79 Sama się dziwię, jak szybko i niepostrzeżenie te latka minęły.
Sama jestem ciekawa, co pokażą te nowe nabytki.

Malwinko - popatrz, a ja zazdroszczę wszystkim, którym storczyki kwitną. ;:204
Ja nie mam do nich dobrej ręki. Aktualnie opiekuję się jedynakiem i drżę o niego jak o delikatne niemowlę, bo to prezent od nowej synowej. ;:131 Jeszcze żyje, ale czy mi zakwitnie... śmiem wątpić.

Irenko [adamiec] - witaj kochana i bardzo gorąco Ci dziękuję za życzenia. ;:79
Jednocześnie Twemu mężowi życzę ponad 100lat w zdrowiu. ;:167
My sałatę wsuwamy jak króliki, wobec czego muszę mieć duże głowy. ;:306

Dorotko [korzo_m] - ależ to są niewielkie ilości, bywało - kupowałam stosy torebek z nasionami. :;230 Teraz mam już sporo własnych, toteż kupuję tylko, jeśli coś mnie zaciekawi.
Ja też jeszcze nie siałam. Czekam cierpliwie do osiemnastego, mimo że łapki swędzą. :D

Stasiu - bardzo pięknie dziękuję za gratulacje i życzenia. ;:79
Skoro Wam się udało, to i nam musi. Wszystkiego pięknego i zdrowia Wam życzę z całego ;:167
Ten kwitnący grudnik to jakieś dziwadełko, bo on tuż po świętach zakończył kwitnienie, po czym pokazał nowe pąki i rozwija kwiatuszki. ;:303

Alicjo - tych nasion nie jest wcale dużo! Drzewiej kupowałam większe ilości, to teraz widzę malutki pakiecik. :lol: A siać lubię, choć czasami efekty mizerne.
Dziękuję i wzajemnie zdrówka życzę. ;:196

Ewuniu [ewarost] - nie miałam nigdy kliwii, to i nie wiem, jak ona zabiera się do kwitnienia, ale na podstawie zdjęć widzę, że to piękna roślinka domowa. ;:333
Zapomniałam się pochwalić rośliną doniczkową, którą dostałam ostatnio, ale też zapomniałam zrobić jej zdjęcie. ;:306 Muszę nadrobić jutro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Lucynko, u mnie w domu zawsze przeżywały tylko rośliny, które były prawdziwymi twardzielami :D W swojej historii ususzyłam papirusa na rasowy papier i utopiłam kaktusa, wytrzymała hoja, której nie robi specjalnie, czy jest podlewana raz w tygodniu czy raz w miesiącu (czasem nawet kwitnie jak ktoś ją przypadkowo podleje dwa razy :lol: ). Dom znalazły też storczyki dziwnym trafem okazały się dla mnie proste w uprawie. Pierwszego dostałam od szefa chyba 5 lat temu, mam go do dziś i nieustannie obsypuje się kwiatami. Później przyszły inne... ostatnio wszystkie podupadły na zdrowiu okazało się, że tajemnica sukcesu moich storczyków i ich ciągłego kwitnienia była odpowiednia odżywka (zawsze kupowałam tą samą, starczała na długo więc kupowałam rzadko i raz kupiłam inną prze pół roku stosowania rośliny przestały kwitnąć lub kwitły słabiej i dostały liście jakby usychały, choć były podlewane jak zwykle) wróciłam w końcu do "starej odzywki" i storczyki znów wracają o równowagi :D na PW wyślę Ci Lucynko fotkę opakowania :D może z tą odżywką będzie się Twój storczyk dobrze hodował.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli po 18 stycznia trzeba siać, a co wysiejesz jako pierwsze. Zawsze mam z tym problem, nie wiem kiedy co siać na torebkach jest informacja, ale jak zaczynam czytać w necie są rozbieżności, do tego nie wiem, które nasiona trzeba przechłodzić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Prognoza pogodowa sprawdziła się na szczęście tylko w 50%. Chmury przez cały dzień wisiały i straszyły, ale nic z nich na ziemię nie spadło. Nawet lekki mrozek trzymał, taki przygruntowy. Wszystko byłoby okej, gdyby nie brak słoneczka.

Malwinko - ja zawsze miałam pełne parapety roślin doniczkowych, z przewagą fiołków afrykańskich, które świetnie sobie radziły dopóty, dopóki nie wymieniliśmy okien. Po wymianie wszystkie fiołki i inne rośliny również zostały po prostu upieczone, mimo opuszczonych rolet. ;:145
Później przyniosłam do mieszkania malutką kotkę i od tej pory doniczki mogłam mieć tylko w jednym , zamykanym pokoju.
Teraz doszedł parapet kuchenny, gdzie Miśka już nie wchodzi. Natomiast parapety w dwóch pokojach są królestwem kotki i dopiero gdy sieję coś w miniszklarenkach, stawiam je na tych parapetach. Dzięki temu, że są one z twardego plastyku, kota może po nich połazić, czy poleżeć. ;:204
Widziałam Twojego storczyka. Robi wrażenie. ;:215 Dziękuję. ;:196 Więcej napisałam na PW.

Dorotko [korzo_m] - w uprawie roślin korzystam z kalendarza biodynamicznego dla ogrodników i właśnie w nim znalazłam info, kiedy i jakie rośliny najlepiej jest zasiać. ;:108
Na poprzedniej stronie mojego wątku zamieściłam wypis z tego kalendarza przydatny nam w tym miesiącu.
Z niego wynika, że rośliny kwitnące najlepiej jest wysiać 18 i 19 stycznia, a potem jeszcze 27 i 28 tego miesiąca.
Ze stratyfikacją nasion też mam zawsze problem, dlatego przed wysianiem szukam informacji w necie. ;:101
Aktualnie już mam porobione notatki dotyczące stratyfikowania roślin, które będę siała najwcześniej. ;:333

Nie miała baba kłopotu.....
Niedawno dostałam storczyka, nad którym trzęsę się jak galareta, a jakby mi było mało, to dostałam kolejną roślinkę doniczkową, która ma podobne wymagania, a u mnie gorąco i zimą dodatkowo suche powietrze. ;:224

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru. ;:97 ;:97
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wszystkie teraz kwitnące rośliny są wielką ucztą dla ;:167 i oczu! ;:108
Wczoraj w B-ce delektowałam się widokiem i niebywałym zapachem będących u szczytu kwitnienia hiacyntów ;:oj ...Kilkanaście szt na kolorowej biało-niebiesko- różowej półce robiło miłe wrażenie!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Bardzo ciekawa wizualnie roślina (co to właściwie jest?) szczególnie kwiat ma fascynujący kolor, taki intensywny!
Niedawno dostałam coś o podobnych liściach, ale kwiat nie był tak... płaski :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maryniu - w mojej Biedr...też stoją całe rzędy hiacyntów, ale wszystkie jeszcze zapączkowane. ;:333 Boję się, że jeśli mi zapachną, to nie wytrzymam i przytargam choć jednego do domu. ;:306

Malwinko - ta roślinka nazywa się 'Frizea lśniąca' i moja podobno jeszcze nie kwitnie, ponoć tak wygląda jej pąk, który dopiero zaczyna się rozwijać.
Poczytałam w necie na jej temat i okazuje się, że może mieć żółte albo czerwone kwiaty.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Spojrzałam w internecie na ten kwiat - niesamowity! :D Chętnie zobaczę go w pełnym rozkwicie :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko grudnik powtarza...mój nie, a niektóre w ogóle mnie zlekceważyły ;:124 ładny żółty lizak, chociaż po kwitnieniu nigdy nie udało mi się takiego kwiatuszka przetrzymać. Ja tez mam ochotę na arbuzy bo jeszcze nigdy nie miałam swoich i w tym roku przypilnuję! Mam tą sama odmianę i jakieś chyba inne też. Zwrócił moją uwagę zatrwian Suworowa, kiedyś miałam i ładny jest więc w tym roku też kupiłam nasiona. Natomiast pierwiosnek storczykowaty to chyba jednoroczny jest...coś tak kiedyś czytałam :wink:
Życzę powodzenia w sianiu i w planach ! Dobrej nocy i jutro udanego dnia ;:196 ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zanotowałam daty terminów wysiewu, dziś może uda mi się kupić dobrą ziemię. Jadę po południu do Zatora i jak trafię tam na pocztę to nasionka wyślę.
Lucynko te małe czerwone kwiatuszki co to, czyżby jakaś miodunka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Widzę, że już przedstawiłaś nam kalendarz na kwitnące ;:108 . Podejrzewam, że połowa z nas jest już myślami przy pikowaniu itd :;230 . Oj, storczyki to piękne rośliny ale ja nie mam do nich ręki a może serca ?? Ostatnio byłam u znajomej, która ma całe parapety w tych roślinach i wiesz co ;:oj ?? Mówiła, że kompletnie nic nie robi poza podlewaniem i jakiejś odżywce dosłownie jak sobie przypomni :shock: . Może po prostu te rośliny muszą mieć odpowiednie miejsce ?? Moje najwidoczniej im nie sprzyja i mam tylko jednego bidulę. Za Twoje kwiatki trzymam kciuki i pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ciemno przez cały dzień, to i wieczorem nie odczuwa się zbytnio ciemności. ;:306
Przygotowałam dzisiaj multum ziemi do wysiewu poprzez wypieczenie jej w piekarniku, zrobiłam rozpiskę kolejności siania i nie mogę się doczekać dnia osiemnastego tego miesiąca. Rączki swędzą. :tan

Malwinko - też mi się ten kwiat podoba, ale nie jest łatwy w opiece i istnieje prawdopodobieństwo, że w moich łapkach nie przeżyje zbyt długo. ;:224

Marysiu [Maska] - dwa moje grudniki też nie kwitły. Chociaż nie! Jeden, najbardziej rozrośnięty owszem zakwitł ... dwoma kwiatkami. ;:222
Obawiam się, że moją Frizeę czeka taki sam los. Jakoś nie wyobrażam sobie, że sprostam jej wymaganiom. ;:124
Zatrwian Suworowa też już kiedyś miałam, potem zapomniałam o tej roślinie, w tym roku znalazłam jej nasionka w sprzedaży, to sobie zafundowałam, bo co mi szkodzi. :D
Pierwiosnek storczykowaty jest rośliną wieloletnią, jednak ma swoje wymagania, mianowicie co dwa - trzy lata trzeba go odmładzać, :oops: a już na pewno obowiązkowo przesadzać. ;:108 Nie jest łatwy w uprawie, ale poeksperymentować zawsze można. :lol:
Noc minęła zgodnie z Twoim życzeniem, ;:180 ;:196 z dniem było nieco gorzej, ale gdzie jest powiedziane, że wszystko musi być naj ....
Plany siewne poczynione, a sianie za tydzień. ;:79

Dorotko [korzo_m] - już wiem, że na pocztę trafiłaś, za co z góry dziękuję. ;:196
Czerwone kwiatuszki rozpoznałaś prawidłowo. ;:63 To istotnie miodunka.

Ewelinko - witaj kochana. ;:196 Widzę, że oderwałaś się od lektury. Słusznie. Trzeba odpocząć. ;:306
W sprawie storczyków podzielam Twoje rozżalenie, bo mnie też nigdy jeszcze nie udało się zadbać o nie odpowiednio. ;:222
Teraz zastosuję się do rady Malwinki i zobaczymy, co mi z tego wyjdzie. ;:218
Za kciuki dziękuję, bo bardzo się przydadzą. ;:196

Miłego wieczoru.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”