Otóż na forum jestem nowy, ale od około 2 lat interesuję się uprawą warzyw i owoców w kulturach wodnych jak
- DWC
- Aeroponika Wysokociśnieniowa
- Ultraponika
Co obecnie w ogródku::
PAPRYCZKI:
- Aji White Fantasy
- Aji Lemon Drop
- Jalapeno Conchos
- Trinidad Kongo
- JAFSH
- CP358 Apocalypse
Ogórek:
- Telegraph Improved
Pomidory:
- Czarny Książę
- Black Vernissage - kiełkuje
Arbuz/Kawon:
- Moon and Stars ( wykiełkował i ma listki)
- Carolina Cross 180 - Czekam na wykiełkowanie
Wiem, 2 ostatnie to zaawansowane metody uprawy roślin bez podłoża.
W innym wątku po krótce opisałem co zrobiłem ale tutaj to rozwinę.
Więc dla przypomnienia ;)
Swój system na 2 zbiorniki 90l ( po 6 roślin na jedno) zrobiłem z następujących materiałów.
- Dysze 0,3mm z gwintem 10/24 z Aliexpress - 20sztuk za 11$ ( 6 dysz na zbiornik)
- Pompa membranowa 120PSI chińska tania - 16$ Ebay ( troszkę cieknie ale mają mi przysłać nową)
- Timer przekaźnikowy elektroniczny - 40zł allegrooo lub 2,5$ aliexpress
- Wanny budowlane 90l - 17zł szt.
- Złączki wtykowe - trójniki po 1,7zł sztuka ( wychodzi 7 na zbiornik przy zamkniętej pętli)
- Niebieski wężyk 6/4mm PU ciśnieniowy
- Wiadro na pożywkę ( minimum pożywki potrzebnej 12l, gdyż pare litrów zostaje w zbiorniakch)
Razem: ~235zł
Dla porównania gotowy system najtaniej jak widziałem to 2.000zł i to na niskim ciśnieniu

Do tej pory uzywałem pozywek GH Flora Series, ale jak dla mnie wszelkie nawozy do hydroponiki to przepłacanie za wodę z malutka ilością nawozu.
Jak poszperałem to dowiedziałem się że producenci jak HESI itp. biorą składniki i nawozy od YARA.
60-90zł za 1,5l koncentratu przy Flora series...
za 96zł zakupiłem nawozy YARA Kristalon Żółty, Pomarańczowy i Niebieski, w paczkach po 3kg, co daje mi 9kg.
Przy typowym stężeniu starczy na 11.250l....
Gotowej pożywki.
Obecnie oświetlenie to chińskie Moduły COB LED full spektrum zwane Blurple

Moc pojedynczego modułu 50W i wydajność 80lm/W.
W ciągu 2 miesięcy LEDy zostaną zastapione lampami 315W CDM czyli Metalohalogenki Ceramiczne, gdyż mają o wiele bardziej równe spektrum światła i parametry PAR, do tego wydajność na poziomie 100-120lm/W.
LEDy maja ten problem że walą takimi szpilami spektrum, podczas gdy CDM ma bardzo zrównoważone, w tym wyższy parametr PAR, i CRI na poziome ponad 90.
A teraz mała galeria po kolei jak to u mnie wyglądało

https://www.youtube.com/watch?v=gCaJs7_wuxI
Ps.: Kto mi kurde tak zmienił nicka?! xD