.Pawle piękne tarasowe. Ile lat ma Twój Granatowiec? Co robisz,że tak Ci ładnie kwitnie? Ja go mam ale mi nie kwitnie obficie. Najwięcej miał 7 kwiatów.
Granatowiec ma już ok 10 lat, wyhodowany z nasionka. Zimuje go zawsze w piwnicy ok 10C oszczędnie podlewając
Wiosną w maju zawsze przeprowadzam korektę pokroju,polegającą na przerzedzeniu gałązek i wycięciu tych obeschłych. Latem stoi na dworze w pełnym słońcu i dostaje dawkę kurzeńca
W tym roku zawiązał 8 owoców które wyglądają równie atrakcyjnie jak kwiaty
Pawle
Brawa za granatowca
Piękny okaz jeszcze owoców się doczekałeś.
Miałam kiedyś, ale zimą przesuszyłam i padł. Chyba łatwe w uprawie nie są.
Ciekawe masz tarasowce, niektóre pierwszy raz widzę.
Pelargonie też przechowujesz
Właśnie sobie ostatnio Twoją kolekcję domowych i tarasowych na fotkach oglądałam
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami" Moje linki
Agnieszko - Granatowiec nie jest trudny w uprawie pod warunkiem że, zimą go nie zalejemy i nie przesuszymy...on wtedy zupełnie pozbawiony jest liści i odpoczywa
Pelargonie zimuję...tak. W ubiegłym roku dopadła mnie Pelaśkoza kolekcja liczy 35 odmian...kilka odmian padło...ale jest nadzieja że, większość przetrwa.
Zdjęcia tarasowych w albumie są dość stare...sporo roślin tam pokazanych już nie mam...chętnie bym ponownie nabył...jak np Anisodontea,Thunbergia,Alstroemeria
Tarasowe to u mnie też Sukulenty i kaktusy...lato zawsze pod chmurką spędzają
Pawle
Wszystkie kaktusy i sukulenty czadowe, ale czarne eonium wymiata
Przepiękne jest. Nie masz jakiś zbędnych sadzonek
A ołownik jeszcze żyje
No właśnie mojego granatowca raz zasuszyłam, potem przelałam w stanie bezlistnym
To czarne a w zasadzie najbardziej czarne ze wszystkich Aeoniów to Aeonium arboreum Schwarzkopf ....jakaś odnóżka się znajdzie
Ołownik uszkowaty o błękitnych kwiatach jeszcze żyje ...mam też o kwiatach białych...ale to nabytek jesienny, więc zobaczymy czy wytrwa do wiosny
Pawle Wszystkie piękne, ale to ''czarne'' aeonium jest wyjątkowe.
Ma coś w sobie magnetycznego. Pięknie wyglądają w poprzerabianych doniczkach
Jeśli to byłby problem to zadowolę się tym bordowym.
Czy z ołownika łatwo się sadzonki robi
Jak już zimę przeżyjemy zgłoszę do Ciebie listę moich potencjalnych chciejstw ogrodowo - tarasowych
Agnieszko Aeonia w ogóle mają coś w sobie urokliwego...te formy drzewkowate i pięknie wybarwione rozety liści, nie są też kłopotliwe w uprawie...problem tylko z ich zimowaniem
Ołownika najlepiej rozmnażać z sadzonek zielnych latem (oderwana odnóżka nie zdrewniała) i potraktować ukorzeniaczem
Aniu sukulenty takie jak Aeonia, niektóre Crassule i Echeverie zimują na parapetach w domu bo tu mają najwięcej światła
Kaktusy i część pozostałych sukulentów jak i rośliny tarasowe zimuję w chłodnej niedoświetlonej piwnicy 10C .Zawsze są jakieś straty po zimie...ale tak chyba ma każdy z nas
Kilka zdjęć moich Rhipsalidopsisów (Wielkanocników) na pokrzepienie zimowej smutnej aury
Poszukuję jeszcz odmian o kwiatach białych,żółtych czy pomarańczowych
Lubię, lubię sasanki Nie dawno naszła mnie myśl, że za bardzo je lubię. Pozwoliłam by "zachwaściły" mi skalniak. Jednak takie jasnoróżowe chętnie bym widziała u siebie.