Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Jakie piękne tulipany ;:oj ;:oj i to ile!! ;:oj Sadziłaś to na raz :?: Po prostu podziwiam ;:180 cudnie jak w Holandii,tyle że polskie ;:138
Pozdrawiam
Wikcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sty 2018, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, witaj :wit
Właśnie obejrzałam zdjęcia kwitnących tulipanów i tak bardzo zatęskniłam do wiosny. Z przykrością czytam, że cebulki tulipanów Ci popleśniały.Mam nadzieję, że zdrowych cebul zostało tyle żebyś znów mogła cieszyć się tak pięknymi widokami tej wiosny.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Różnie to bywa z tą zimą... Zeszłorocznej miałem i po -11°C bez żadnej pokrywy śnieżnej... A w tym roku jest szczególnie deszczowo... Z kolei w 2016. szczególnie deszczowa była wiosna (lało codziennie od marca do czerwca włącznie)... Generalnie paskudna pogoda zdarza się dosyć często i potrafi potrwać naprawdę długo...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Tulipany, że WOW ;:215
W poprzednich latach wielokrotnie sadziłam ich cebule, jednak bez spektakularnego efektu.
W pierwszym roku, a i owszem, było ładnie.
Jednak w kolejnych latach się to zmieniało, kwitów było coraz mniej, a i cebule znikały w tajemniczych okolicznościach.
W końcu sobie podarowałam, z cebulowych zostały prawie wyłącznie lilie różnego rodzaju.
Pomału dojrzewam do lilii himalajskiej, jeszcze jej nie miałam, a podejrzewam, ze mogłaby się u mnie dobrze czuć.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Cudne te Twoje tulipany i w takiej liczbie robią wrażenie ;:215 . Szafirowe rzeczka też piękna a ja czekam na swoją bo zainspirowałaś mnie w zeszłym roku i też postanowiłam coś podobnego zrobić . Jestem bardzo ciekawa jak będzie się prezentować , chociaż na szaleństwo w pierwszym roku nie liczę . Pozdrawiam i byle do wiosny :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Agnieszko - efekt tulipanowy - bajkowy ;:167
Musi zapierać aż chyba dech jak się patrzy na taki cudny tulipanowy ogród. ;:303
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Aguś ;:196 wiosna tuż,tuż Obrazek nie mogę się doczekać słońca i zielonych roślin przebijających spod ziemi. Przepiękne tulipany u Ciebie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko koniecznie wspominaj, bo z czasem zapomina się zdjęcia sprzed kilku miesięcy, a odwiedzając kilkanaście wątków rzadko wraca się do minionych sezonów. Warto też wspominać, bo czasem odkrywamy co na zniknęło lub co uzupełnić. Masz prześlicznie skomponowane rabatki tulipanowe, a ta chociaż nietypowo zestawione barwy szczególnie mnie chwyciła za serce https://www.fotosik.pl/zdjecie/f853b3bd377b6ef4 ;:167
Agnieszko kiedyś wyraziłaś chęć podzielenia się czerwonym hipkiem, doceniam Twoje dobre serduszko, ale naprawdę szkoda cebulek bo na pewno zmarnuję ;:196 Mam nadzieję, że wiatr nie wyrządził szkód! Pozdrawiam Cię serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

WItaj Agnieszko.
Dołączę do zachwycających się tulipanami. Ależ pięknie wyglądają w takiej większej ilości ;:138 Też zaczęłam podobnie sadzić. Pierwsze efekty były już minionej wiosny. Teraz jesienią też troszkę dosadziłam. Ciekawa jestem efektu i czy te z ubiegłego roku nadal ładnie będą kwitły.
A ty dosadzałaś coś cebulowych jesienią ?
Szpalerek szafirków uroczy :D
A ta kompozycja z żółtych, różowych i ciemnych tulipanów była już gotowa, czy sama tak pięknie wyczarowałaś ?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dziękuję za miłe słowa ;:196 Dla mnie to największa radość wiosną, gdy kwitną cebulowe, od zawsze je kocham i w moim ogrodzie nie mogłoby ich nie być :)
Rok temu zastanawiałam się, czy dobrze je zestawiłam? Będzie to dobrze wyglądało, dobrały się wzrostem, kolorem i kształtem? Oczywiście różnie to wyszło i było trochę niespodzianek :lol: Teraz przed kolejnym sezonem martwię się, czy większość niewykopanych cebul nie choruje, czy zakwitną? Niedługo się przekonam :D

Zostawiam więcej tulipanowej wiosny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Piękne te tulipanowe kompozycje. ;:215 ;:63 ;:63 Co jedne to ładniejsze. Biało-fioletowa jak dla mnie the best!!!! ;:138
Trzymam kciuki, by wszystkie zostawione w ziemi nie tylko dobrze przetrwały zimę, ale wydały mnóstwo potomstwa i zaskoczyły Cię wiosną swą ogromną ilością. ;:333 :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwciu byle do pierwszego kwiatka :D Niby taka zima-nie zima, a jakos mi się już zaczyna dłużyć ;:224

Anida ja tez się zastanawiam nad tymi niewykopanymi ;:218 Tak je gęsto sadziłam, że teraz muszą mieć prawdziwy ścisk. Poza tym takie było mokre to lato, ze niepokoję się o ich zdrowie, bo to co wykopałam, to tragedia ;:223

Julian witam Cię miło w moim wątku :wit tulipany są przepiękne i w tym żadna moja zasługa, natura je takimi stworzyła ;:oj A w dużych grupach efektownie wyglądają ;:108 Sadziłam na raz, tzn w jedną jesień, nie na jeden dzień, tych cebul wszystkich było ze 2 tysiące (z narcyzami, liliami, szafirkami, krokusami itd) Prawie zima mnie zastała w sadzarką w ręku :wink: W tym roku wykopałam część, która mnie niepokoiła pod koniec sezonu zmianami na liściach i wykopałam je z miejsca, gdzie przez lata rosły tulipany. Pewnie to im zaszkodziło. Dużo wyrzuciłam, resztę posadziłam w nowe miejsce.

Wikcia witam miło :wit Rozumiem Cię dobrze, ja też tęsknię do wiosny ;:168 Szkoda mi było tych czarnych tulipanów, zdziesiątkowanych przez choróbsko ;:174 Pocieszam się jednak, że z resztą będzie lepiej, bo po czarnych było widać, że coś im jest już jak kwitły, reszta aż do zaschnięcia była zdrowa, a gdy coś mnie niepokoiło to bez skrupułów wyrwałam z cebulą i wyrzucałam. No, zobaczymy : )

Loki pamiętam tamtą zimę, bardzo nieładnie się obeszła z Twoim ogrodem i wykosiła Ci trochę ciekawych roślin ;:174 Ale taka przedłużająca się plucha też potrafi wybić byliny, nawet bez mrozu ;:218 Oby nie! Powiesz coś więcej, nad czym będziesz teraz pracował, czy to tajemnica zawodowa? ;:142

Madzia obejrzałam tą lilię ;:oj Czy do niej nie trzeba z drabiną potem chodzić, żeby popatrzeć? :;230 No świetnie wygląda, jak się zdecydujesz, to mam nadzieję, że ją obfotografujesz z tej drabiny dla swoich gości : ) Ja bym się nie zdecydowała, bo mam taki lęk wysokości, że nawet na obcasach mi się robi słabo :;230

Ewelka trzymam kciuki za Twoje szafirki ;:215 Lubię bardzo, że tak się szybko zagęszczają i wysiewają się też bez problemu, tak że za jakiś czas będzie można wydłużać i zagęszczać te obwódki ;:138
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dziękuję ;:196 Na szczęście nauczyłam się jakoś oddychać przy nich :;230

Violuś też to czuję, już niedługo :tan Widziałam klucze żurawi niedawno, a potem raz wieczorem leciało coś jakby gęsi bo gęgały i się tak śmiesznie bujały w locie. Skoro tu są, tu muszą czuć pismo nosem, kalendarz sobie, a wiosna przyjdzie jak zechce, oby jak najprędzej.

Marysiu ;:196 ;:196 ;:196 Zabawnie to wyszło z tymi kolorkami, które przywołałaś :lol: Całe szczęście te na etykiecie ciemno-czerwono-różowe na żywo miały kolor pastelowy i jakoś się z tym żółtym nie gryzły. Bo to była pomyłka, wiesz? :oops: Pomyliłam się przy sadzeniu, zmieszałam nie to co planowałam... U mnie Fryderyka tylko zrobiła hałas, mała trąba powietrzna na podwórku kręciła miską kota i co chwila tłukła nią w drzwi, wiatr wył jak u Goethego w królu Olch, ale na pierwszy rzut oka- bez strat. O, jeszcze stalowa pokrywa wędzarki odfrunęła na ogród, ale chyba nic nie połamała w locie ;:130

tulipanka Wiola witam miło :wit Ależ mi się podoba Twój nick :D Część przesadzałam, ale niedużą część, jakieś 300-400 cebul. Resztę zostawiłam bez zmian. Miałam nic nie kupować nowego, ale skusiłam się jak zobaczyłam w sklepie Exotic Emperor, żeby sobie kilka paczek dosadzić ;:218 Ten różowo-żółty miks to mi przypadkiem wyszedł :;230 Chciałam jeden i drugi kolor zestawić z Królową Nocy i jakoś nie wiem kiedy zamieszałam w wiadrze żółte z różowymi, zorientowałam się już po posadzeniu ;:130

Kasiu no bo czy może być lepsze połączenie, niż biało-fioletowe? ;:224 Dziękuje, ja Tobie również życzę trzech cebul w miejsce jednej na tulipanowej rabacie ;:215 A że się jesienią napracujemy, to można już później się martwić :lol:
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”