Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Lucynko po południu jadę do Zatora jak znajdę pocztę to nasionka wyślę. Jak ja się cieszę, że mogę dokonać rewanżu i to tak szybko ;:65
Moja działka też się kurczy, a tu tyle nasion czeka, może być tak że część nie wykiełkuje ( zdarza mi się tak, zresztą nasionka gratisowe oderwane z gazet).

Kolejny szary dzień ;:222 już dość tej wilgoci. Jak spacerowałam z psem zobaczyłam na wierzchu kiełki żonkili, wzięłam łopatkę i nasypałam na nie ziemne niskie kopczyki, może to ochroni przed mrozem. Ciemierniki mają nabrzmiałe pąki. Wypatrzyłam też większe ilości chwaściorów, czyżby tyle narosło przez noc ;:oj
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, nie bywam na działce, nie chcę wiedzieć, co tam się dzieje, spokojniejsza jestem. ;:7
Jednak od czasu do czasu M serwuje mi jakieś własne obserwacje. ;:108 Na szczęście nie bardzo orientuje się w temacie kwiatowym. ;:303 Mimo to czasami dreszczy dostaję, np. dzisiaj uszczęśliwił mnie nowiną, że hortensja pnąca nie tylko pąki posiada, ale niektóre już zamienione w młode listki. :shock: A idą mrozy. ;:202

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko oglądam te nasiona i mam pytanie...to ostatnio uzbierane czy nie wysiewasz co roku? Niestety do gazet dodają nasiona tzw przechodzone czyli te co nie poszły w sklepach ogrodniczych więc szybkie wysianie ma znaczenie :wink: Nad łubinem jednorocznym ciekawy czerwony lak, kąkol biały i te dzwonki :) Większość to popularne nasiona więc i sianie nie powinno przysparzać problemów. Z bratkami mam też problem ale to wina mojej gleby innym się wysiewają, a mnie nic! Takie dzikie fiołki mimo, że rozluźniam glebę są rok dwa i do wiedzenia. Niestety co roku muszę kupować i na szczęście nie są drogie :D Ty masz dużo parapetów to siej i nie trać nadziei pięć razy nie wyjdzie, a jednego roku wyjdzie wszystko :D
Ja znowu popełniłam zakup nasion ale i tak zmniejszyłam do połowy zachciankę :oops:
Dzisiaj mgły, -1 i wilgoć w powietrzu, a my do Krakowa :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ja mam ogród przydomowy więc codziennie chodzę wśród rabatek i zaglądam. Moje niektóre róże jeszcze nie zrzuciły liści, nawet powiedziałabym że teraz lepiej one wyglądają niż u schyłku lata i jesieni.
Mój mąż praktycznie w ogóle nie interesuje się ogrodem, owszem pomaga mi, ale wszystko robi pod dyktando i co chwilę muszę sprawdzać ;:306
W zeszłym roku prosiłam o naostrzenie sekatora, niedawno pokazywałam w internecie jak się to robi, dalej cisza czekam cierpliwie. Teraz zabrał się za lodówkę bo zaczęła bardzo głośno chodzić , oby to rozkręcenie nie skończyło się zakupem nowej ;:oj No chyba znalazł przyczynę to w zamrażalce jakiś ;:138 plastik rozluźnił się ;:215

Marysiu nasiona są zbierane w zeszłym roku przez moją siostrzenicę, wszystkie mają ważną datę niektóre nawet do 2020 r
Co do nasion warzywnych zawsze miałam porażkę, natomiast w zeszłym roku kwiatowe to był sukces, owszem nie wszystkie mi wyrosły, większa część z wysiewanych wcześniej mimo, że ładnie wykiełkowała padło. Te siane do gruntu bezpośrednio były bardzo ładne, jedynie maczki kalifornijskie nie wykiełkowały.
Owszem mam dużo parapetów, ale one są już zastawione sadzonkami pelargonii i koleusów, dwa parapety muszą zostać puste bo tam mają punkty obserwacyjne moje koty, jak próbowałam coś położyć to i tak łaziły po doniczkach ( raz zrzuciły wszystko) albo Puśka się kładła na nich, musiałam im odpuścić. Stawiam w pokoju stojak z półeczkami, jak potrzeba stawiam stoły. Jeden pokój przeznaczam na szklarnię, zamykam drzwi i nie wpuszczam żadnych szkodników.
Na razie zabieram się za wyprażanie ziemi.
Mnie już powoli nosi tak chciałabym coś kupić, wczoraj owszem byłam w sklepie, ale dopiero wystawiano nawozy.
Ty do Krakowa, a ja już jestem po porannej wizycie u dentystki, teraz piekę biszkopty, czeka mnie sprzątanie ;:145 ( tego nie cierpię robić ,wolę pracę ziemną z łopatą), a po południu idę na film.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny bardzo mroźny poranek -7st, na szczęście wiatr zmalał, byłam na ogrodzie dać ptaszkom słonecznika. Jest przyjemnie, słoneczko fajnie świeci. Dobry dzień na spacery.
A ja szykuję się do przygotowania ziemi, dziś dzień jej pieczenia ;:306

Najwyższy czas pokazać moje roślinki doniczkowe, jesienią niezbyt mi się udało ukorzenić w poprzednim roku było o wiele lepiej. Nie wiem co jeszcze do wiosny mi padnie. Na razie wiem, że żadnej pelargonii rabatowej nie będę miała wszystko padło. Angielki wyrzuciłam bo miały mączlika a kolejny raz z nimi walczyć nie miałam ochoty. Koleusy pod liśćmi miały jakieś dziadostwo, chemia pomogła zwalczyć, alesadzonki nie są takie ładne jak w poprzednich latach.
Trzeba będzie większość roślin balkonowych dokupić.

Te roślinki mam od Marty wiem, że to jakaś odmiana margaretki

Obrazek

a wśród margaretki sadzonki budlei

Obrazek

koleusy

Obrazek

Obrazek

i pelargonie bluszczolistne

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Twoje parapety wyglądają w tej chwili, jak moje w maju ;:63 I mimo, że troszkę narzekasz na stan roślinek, to wyglądają dorodnie ;:108 I przynajmniej masz już czym zająć ręce. Na moich parapetach na razie tylko kilka pelargonii i storczyki, ale pomaleńku będzie się to zmieniać.
Nigdy nie wyprażałam ziemi i chyba dalej nie będę. W tamtym roku nic mi się z podłoża nie wylęgło, to i w tym roku zaryzykuję. Najwyżej będę sobie pluć w brodę, tylko co to wtedy da?
Fajnie masz, że w każdej wolnej chwili możesz się przejść po ogrodzie ;:138 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko narzekam na sadzonki bo w zeszłym roku były dużo większe. Może jak zacznę podlewać nawozem przybiorą na sile.
Ziemię wyprażałam może z 10 lat temu, miałam wtedy las dorodnych sadzonek. Później zaprzestałam siałam w ziemię do wysiewu, niby kiełkowały nasionka, ale później w ciągu 2- 3 dni wszystko padało. No i nieraz zdażały się ziemiórki, które próbowałam traktować miksturą czosnkową, a jak nie pomagało to chemią.
Codziennie spaceruję po ogrodzie, mam tak od 8 lat, ale wcześniej moja działeczka oddalona była o ok 20 km i tam jeździłam tylko w weekendy.

Kolejny dzień z mroźnym porankiem - 7 st, śnieg troszeczkę poprószył, teraz świeci ładne słoneczko. A mnie czeka ciężkie popołudnie, muszę coś ważnego załatwić z czegoś zrezygnować. Jak zostanie moja decyzja przyjęta nie wiem, na pewno później będzie wiele niepotrzebnych dyskusji, plotek, ale trudno czas aby iść własną drogą, tak jak w tej piosence https://www.youtube.com/watch?v=EAH-eXwP0Lc
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit ale masz dużo już sadzonek I to pieknych.koleuski bardzo ja lubię. Kilka mam sadzonek. Ale nie tyle co ty . Wysiewalas je czy ze szczepek ??
Pelargonie dorodne. To chyba ze szczepek. A co jeszcze wysiewasz ??
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, u Ciebie na parapetach tyle zieleni i kolorów, że gdyby nie to, co widać za oknami, można by pomyśleć, że to środek lata. ;:138 ;:138
Gdybyś zobaczyła moje niemal puste, a niektóre całkowicie puste parapety..... Kotka ma pierwszeństwo w ich zawłaszczaniu i nie da się tego zmienić. ;:108 Prawdziwe jest powiedzenie, że koty traktują swoich opiekunów jak kamerdynerów. ;:306
Niech Ci te wszystkie zieloności rosną jak na drożdżach, byś nie musiała narzekać, ;:215 choć zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie jesteś zadowolona. ;:185
U mnie bielutko za oknami i ciągle to białe z nieba sypie, co mi się ogromnie podoba i to nie tylko z troski o rośliny na mrozie, ale także z powodu, że lubię takie widoki. :tan
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapowiada się piękny słoneczny dzień. Idę odśnieżać, na Wasze posty odpowiem wieczorkiem. Zaraz jadę do Krakowa.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witaj ;:196 koleuski mam z zeszłorocznych sadzonek, dziś zastanawiałam się nad nasionkami, na szczęście nie włożyłam do koszyka. Pelargonie mam też ze szczepek. Jeszcze nie mam planów co do wysiewu, na razie przeglądam nasionka ;:306
Ziemia nadal czeka na wyprażenie, zawsze coś innego wypadnie i odkładam w czasie.

Lucynko moje kotki mają do dyspozycji dwa duże parapety, tam nie wolno mi niczym zastawiać, bo zniszczą, raz jedna zrzuciła mi całą paletę z doniczkami. Już przestałam zmieniać ich przyzwyczajenie one rządzą w moim domu :!: Lepiej nie pisać jak sobie nas podporządkowały ;:306 jeszcze kilka lat temu jakby mi ktoś takie cuda opowiadał nie uwierzyłabym, pomyślałabym zwariował, a ja mocny charakter tak im uległam ;:223
Co do sadzonek zdarzały się o tej porze dużo lepsze, od jutra je zasilam nawozem to zaczną rosnąć w oczach.
Było i u nas ładnie rano, wszystko białe, trzeba było odśnieżać, a po południu już z powrotem buro.

Doczekałam się dziś przesyłki z kokonami pszczółek murarek.
Tak jak pisałam wcześniej byłam w Krakowie, udało mi się męża namówić abyśmy przy okazji odwiedzili firmowy sklep Polanu. Szału nasiennego jeszcze nie ma, dziś wykładano begonie. Po większe zakupy nasienne pojadę w lutym. Oczywiście bez nasion kwiatów nie wyszłam, oto moje dzisiejsze skromne zakupy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

próbuję kolejny raz z pierwiosnkiem ząbkowanym czy nasionka też tak jak innych odmian trzeba przechłodzić

Jeszcze weszłam do kwieciarni i kupiłam takie cuda, jutro zmiana dekoracji ozdoby świąteczne pójdą do pudeł, czas przywoływać wiosnę

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Takie niby niewielkie wesołe akcenty, a od razu weselej się robi :heja Murarki przyszły w rurkach, czy luzem? Jak te 500 sztuk zacznie latać po ogrodzie, to będzie jeden, wielki szum :tan Już nie mogę się doczekać miłego dla uszu buczenia.
Wikcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sty 2018, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Dorotko :wit
Obejrzałam ostatnie zdjęcia i aż westchnęłam na widok tylu nasionek. Troszkę zazdroszczę, bo odkąd mam psa w domu mogę zapomnieć o ustawianiu doniczek z zasiewami na parapetach. Pozostało mi tylko próbować z sianiem wprost do gleby w ogrodzie, ale nie wszystko się udaje choć próbować można.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”