Wyżlin - lwia paszcza
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wyżlin - lwia paszcza
Wandziu aż weszłam na ich stronę i rzeczywiście w jednym podają 1,70 zł a drugim 10 zł, czytałam ale nie widzę jaka to różnica, gramatura się zgadza może rzeczywiście intensywniejsze kolory, ekologiczne ?
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja koleżanka co roku siała lwie paszcze. Kwitły przepięknie, a następnego roku miała mnóstwo siewek. Rozdawała je wszystkim koleżankom. U mnie się same wysiewać nie chcą. No może 1,2 siewki.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tara, a więc widziałaś te ceny! Gdyby dotyczyło to jednego koloru, pomyślałabym, że to pomyłka, ale te 10zł jest pod każdym kolorem.
Amanita, właśnie takie białe lwie paszcze są moim marzeniem! Koniecznie muszę je znaleźć gdzieś w sklepie. Dziękuję bardzo za informację. Kupowałaś w sklepie czy wysyłkowo? Ciekawa jestem, czy po jesiennym zebraniu nasion i ponownym wysiewie wiosną byłyby równie piękne.
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
Amanita, właśnie takie białe lwie paszcze są moim marzeniem! Koniecznie muszę je znaleźć gdzieś w sklepie. Dziękuję bardzo za informację. Kupowałaś w sklepie czy wysyłkowo? Ciekawa jestem, czy po jesiennym zebraniu nasion i ponownym wysiewie wiosną byłyby równie piękne.
Ja zadzwoniłam do firmy Polan, żeby zapytać o ceny. Dowiedziałam się, że wszystkie nasionka F1 to specjalnie wyselekcjonowane odmiany, które dają kwiaty dorodne i piękne. W dodatku nasionek jest w takiej torebce niewiele, więc pewnie trzeba je najpierw wysiać w szklarence, żeby nic nie uronić i nie stracić... Kto ma możliwości może spróbować, ja się może skuszę na jakąś jedną odmianę. Jak poszukacie dalej w ofercie Polan-u to znajdziecie pojedyncze odmiany zwykłej lwiej paszczy w cenie 1,70 za torebkę.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Witamtara pisze:Wandziu aż weszłam na ich stronę i rzeczywiście w jednym podają 1,70 zł a drugim 10 zł, czytałam ale nie widzę jaka to różnica, gramatura się zgadza może rzeczywiście intensywniejsze kolory, ekologiczne ?
Wchodziłem dzisiaj na stronę Polan i 10 zł kosztują lwie paszcze ale odmiany SZKLARNIOWE specjalne odmiany przeznaczone na kwiaty cięte do kwiaciarni itp . Chociaż odmiana Jan też jest ponoć odmianą szklarniową ale cena jest 1,70 . Dzisiaj stałem się akurat posiadaczem tej odmiany, gdyż była nowa dostawa w sklepie ogrodniczym i były nasiona akurat firmy Polan
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- tara
Bartek może nie kumam ale te nasiona można siać wcześniej pod osłonami ale również do gruntu - i nie widzę, że są to typowo szklarniowe.
Mogę się zgodzić z Basią, że są bardziej wyselekcjonowane te po 10 zł nasiona tyle i aż tyle.
Firma jednak powinna zadbać o bardziej wyraziste podkreślenie np.zalet, nawet zmianę opakowania droższych nasion.
Mogę się zgodzić z Basią, że są bardziej wyselekcjonowane te po 10 zł nasiona tyle i aż tyle.
Firma jednak powinna zadbać o bardziej wyraziste podkreślenie np.zalet, nawet zmianę opakowania droższych nasion.
Niewiele??..informacja ze strony pod tymi F1 - Ilość nasion w 1g: 5500-6000 szt, a torebce tych drogich jest 0,1 g czyli 500-600.Nawet jakby było 200 to już i tak jest mnóstwoBarbaraR pisze: W dodatku nasionek jest w takiej torebce niewiele,
One nie są szklarniowe. Zazwyczaj te właśnie są 'produkowane' i sprzedawane są jako sadzonki.
Faktycznie, w jednej mojej mądrej (ale dość starej) książce przeczytałam - w jednym gramie ok. 6000 szt. nasion tzn., że w 0,1 g. 600 szt. Zdolność kiełkowania ok. 50% - ale to dla zwykłej lwiej paszczki. Czas wysiewu - koniec lutego-marzec w inspekcie półcienistym. Kiełkowanie - do 14 dni. Więc Pani ze sklepu się chyba pomyliła co do szt. w 1 gramie. Co do nasion F1 to dużo informacji na ten temat jest w internecie - choćby tu:
https://poradnikogrodniczy.pl/co-oznacz ... nasion.php
https://poradnikogrodniczy.pl/co-oznacz ... nasion.php
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Wando, białe kupowałam na allegro przy okazji innych zakupów nasiennychwanda7 pisze:
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dominiko, bardzo dziękuję za propozycję. Jesteś kochana. Ale przypomniałaś mi o allegro, więc tam sobie poszukałam i faktycznie można kupić. No i przesyłka o wiele tańsza. Dzięki! ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
- tara
Drugie to mi się sadzonka Astra
No to niech rośnie dalej.
A próba kiedy wysiana? Też chętnie bym wysiała teraz, żeby już w marcu przenieść do szklarenki...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006