Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8
Ej Lucynko! i ja dołączyłam do tych co sezon odtrąbili! Co prawda dużo wcześniej już coś posiałam i siewki mają pierwsze listeczki, ale to krzaczki to się nie liczy. Dzisiaj poleciałam z następnymi. Heliotropu nie posiałam, bo na odwrocie było że 4 dni do lodówki, a wczoraj przyszły nasiona. Prymulki posieję w kwietniu, bo i tak w tym roku nie zakwitną, ale widzę że nasiona kupiłyśmy w tym samym miejscu, bo mix goryczek też mam, ale też wysieję na wiosnę I tak uzbierało się masę doniczek, bo wysiałam parę nasion na próbę, żeby się niepotrzebnie nie łudzić.
No to czekamy na wschody zielonych nosków!
Miłego wieczoru i jeszcze przyjemniejszej niedzieli
No to czekamy na wschody zielonych nosków!
Miłego wieczoru i jeszcze przyjemniejszej niedzieli
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko, to gratuluje otwarcia sezonu
Podziwiam Cię za te wysiewy masz "zieloną" rękę , Tobie wszystko tak pieknie rośnie. Pamiętam jakie miałaś okazy wysiewek w zeszłym roku, pozazdrościć !
Ja nie mam miejsca w domu, szkoda. Troche próbowałam, ale to wszystko porażki
Miłej soboty Ci życzę
Podziwiam Cię za te wysiewy masz "zieloną" rękę , Tobie wszystko tak pieknie rośnie. Pamiętam jakie miałaś okazy wysiewek w zeszłym roku, pozazdrościć !
Ja nie mam miejsca w domu, szkoda. Troche próbowałam, ale to wszystko porażki
Miłej soboty Ci życzę
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to teraz i mnie napaliłyscie na sianie.
A ja tak czekam i czekam,bo mnie ta pogoda niepokoi,boję się że będzie jak w tamtym roku - wysieję i p?ł roku będą stały na parapetach.
No i mam to samo co większosc- brak miejsca ;)
A ja tak czekam i czekam,bo mnie ta pogoda niepokoi,boję się że będzie jak w tamtym roku - wysieję i p?ł roku będą stały na parapetach.
No i mam to samo co większosc- brak miejsca ;)
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Ja mogę Lucynko teraz siać tylko to co wytrzymuje w miarę niskie temperatury, bo jak wiesz - parapety mam wewnątrzokienne.
Czy pobierasz sadzonki ze swojej fuksji? A jeśli tak to czy dajesz je od razu do ziemi/piasku, czy do wody?
Bo ja już musiałam dzisiaj swoją przystrzyc bo zaczęła mi pąki wypuszczać. I 3/4 postrzyżyn dałam do ziemi a resztę gałązeczek do wody i nie wiem czy dobrze wybrałam, że od razu do ziemi powinno byc ok....
Czy pobierasz sadzonki ze swojej fuksji? A jeśli tak to czy dajesz je od razu do ziemi/piasku, czy do wody?
Bo ja już musiałam dzisiaj swoją przystrzyc bo zaczęła mi pąki wypuszczać. I 3/4 postrzyżyn dałam do ziemi a resztę gałązeczek do wody i nie wiem czy dobrze wybrałam, że od razu do ziemi powinno byc ok....
Cześć Lucynko!
Wysiałam tego pierwiosnka i trzymam na razie w domu.
Kupiłam nasiona warzyw i kwiatków.Chyba już wszystkie warzywa mam i nic już nie będę kupować.Z tamtego roku też mi zostało trochę
nasion.Kupiłam maczki kalifornijskie,lnica marokańska ,nierembergia Purple Robe na balkon.,ratibida,mak hiszpański Flore Pleno,aksamitka,nasturcje karłowe 4 kolory na balkon?,cynia pepermint,cynia skabiozowa,przypołudnik kryształkowy. Warzywa:mizuna japońska,4 odmiany ogórków,pomidor Tolek,noire de creme prawie czarny,zorza Toruńska,dynia pink banans jumbo,cebula white lisbon,
mieszanka sałat,szpinak orbita,por carentan 3 w prezencie.Dużo tego.Niektóre nasiona były do podziału.
Śliczna ta fuksja.Piękny różowy kolorek.
Wysiałam tego pierwiosnka i trzymam na razie w domu.
Kupiłam nasiona warzyw i kwiatków.Chyba już wszystkie warzywa mam i nic już nie będę kupować.Z tamtego roku też mi zostało trochę
nasion.Kupiłam maczki kalifornijskie,lnica marokańska ,nierembergia Purple Robe na balkon.,ratibida,mak hiszpański Flore Pleno,aksamitka,nasturcje karłowe 4 kolory na balkon?,cynia pepermint,cynia skabiozowa,przypołudnik kryształkowy. Warzywa:mizuna japońska,4 odmiany ogórków,pomidor Tolek,noire de creme prawie czarny,zorza Toruńska,dynia pink banans jumbo,cebula white lisbon,
mieszanka sałat,szpinak orbita,por carentan 3 w prezencie.Dużo tego.Niektóre nasiona były do podziału.
Śliczna ta fuksja.Piękny różowy kolorek.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Miło , jak parapety nam kwitną! U mnie też kolorowo i wesoło na parapetach i też jakoś tak się wszystko u mnie ułożyło w tonacji ..różu... Małe dziewczynki lubią róż ..ale widać , że nie tylko!... Nie żebym coś przeciwko temu subtelnemu kolorkowi miała...ale takie skojarzenie mam...
Pozdrawiam weekendowo Lucynko!
Pozdrawiam weekendowo Lucynko!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witajcie!
Dosypało śniegu, mrozu prawie nie było, sobota prawie wymarzona. Prawie, bo słoneczka zabrakło.
Podczas zakupów w Bied..... do koszyka wpadło mi niepostrzeżenie takie oto cudeńko.
Dobrze że podczas tego wpadania szklany klosz się nie rozbił.
Marysiu [Maska] - to jest nas już kilka. Teraz będziemy czekać na pierwsze zielone.
Ja też wcześniej coś tam posiałam, ale to było bardziej dla sprawdzenia siły kiełkowania i póki co jeszcze cisza w tych zasiewach panuje.
Prymulki zasiałam i wyniosłam na balkon. Liczę na efekty, a może jeszcze zdążą zakwitnąć.... No co, pomarzyć sobie mogę.
Dziękuję i wzajemnie dobrej niedzieli życzę.
Asiu [iwwa] - dziękuję
Jednak nie wszystko i nie zawsze mi rośnie, wpadki też zaliczam, ale przestałam się nimi przejmować. Właśnie przed rokiem mnóstwo siewek zniszczyły mi ziemiórki.
Faktycznie, by móc wcześniej siać, trzeba mieć w domu warunki, jeśli ich nie ma, lepiej sobie odpuścić. Nie ma sensu walka z wiatrakami.
Dziękuję i odwzajemniam życząc dobrej niedzieli.
Majeczko - skoro tak, to siej i nie oglądaj się na pogodę. W domu ciepło, a co będzie wiosną... Kto to przewidzi? Jedynie brak miejsca może ograniczyć zapędy. Mnie szczęśliwie go nie brakuje.
Beatko - wewnątrzokienne parapety to faktycznie nie dla wczesnego siewu.
Rozmnażanie fuksji jeszcze mi się nie udało. Próbowałam przed rokiem i...kicha.
Moja nie chce odpocząć i kwitnie, ale muszę jej poobcinać pąki i zmusić do odpoczynku. Spróbuję też ukorzenić sadzonki, ale czarno to widzę. Tak więc nie podpowiem Ci w tym temacie.
Danusiu [danuta z] - zakupy bogate poczyniłaś, niech Ci więc wszystko pięknie powschodzi, urośnie, wreszcie kwitnie i owocuje.
Dziękuję w imieniu fuksji.
Maryniu - Twoje parapety obficiej kwitną niż moje, a co do różu to się u mnie porobiło, bo nie przepadam za tym kolorem w domu, ale przecież nie obrażę się na kwiatki.
Wzajemnie pozdrawiam i wspaniałej niedzieli życzę.
Odrobina wiosenki.
Dosypało śniegu, mrozu prawie nie było, sobota prawie wymarzona. Prawie, bo słoneczka zabrakło.
Podczas zakupów w Bied..... do koszyka wpadło mi niepostrzeżenie takie oto cudeńko.
Dobrze że podczas tego wpadania szklany klosz się nie rozbił.
Marysiu [Maska] - to jest nas już kilka. Teraz będziemy czekać na pierwsze zielone.
Ja też wcześniej coś tam posiałam, ale to było bardziej dla sprawdzenia siły kiełkowania i póki co jeszcze cisza w tych zasiewach panuje.
Prymulki zasiałam i wyniosłam na balkon. Liczę na efekty, a może jeszcze zdążą zakwitnąć.... No co, pomarzyć sobie mogę.
Dziękuję i wzajemnie dobrej niedzieli życzę.
Asiu [iwwa] - dziękuję
Jednak nie wszystko i nie zawsze mi rośnie, wpadki też zaliczam, ale przestałam się nimi przejmować. Właśnie przed rokiem mnóstwo siewek zniszczyły mi ziemiórki.
Faktycznie, by móc wcześniej siać, trzeba mieć w domu warunki, jeśli ich nie ma, lepiej sobie odpuścić. Nie ma sensu walka z wiatrakami.
Dziękuję i odwzajemniam życząc dobrej niedzieli.
Majeczko - skoro tak, to siej i nie oglądaj się na pogodę. W domu ciepło, a co będzie wiosną... Kto to przewidzi? Jedynie brak miejsca może ograniczyć zapędy. Mnie szczęśliwie go nie brakuje.
Beatko - wewnątrzokienne parapety to faktycznie nie dla wczesnego siewu.
Rozmnażanie fuksji jeszcze mi się nie udało. Próbowałam przed rokiem i...kicha.
Moja nie chce odpocząć i kwitnie, ale muszę jej poobcinać pąki i zmusić do odpoczynku. Spróbuję też ukorzenić sadzonki, ale czarno to widzę. Tak więc nie podpowiem Ci w tym temacie.
Danusiu [danuta z] - zakupy bogate poczyniłaś, niech Ci więc wszystko pięknie powschodzi, urośnie, wreszcie kwitnie i owocuje.
Dziękuję w imieniu fuksji.
Maryniu - Twoje parapety obficiej kwitną niż moje, a co do różu to się u mnie porobiło, bo nie przepadam za tym kolorem w domu, ale przecież nie obrażę się na kwiatki.
Wzajemnie pozdrawiam i wspaniałej niedzieli życzę.
Odrobina wiosenki.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Lucynko piękna wiosenka u Ciebie serduszki cudne
Fuksja też piękna
Trzymam kciuki za wysiane nasionka - niech pięknie wschodzą .
ja jeszcze się wstrzymuję .
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
Fuksja też piękna
Trzymam kciuki za wysiane nasionka - niech pięknie wschodzą .
ja jeszcze się wstrzymuję .
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
-
Tereniu - dziękuję kochana za wszystkie miłe słowa, a niedzieli wzajemnie życzę spokojnej i dobrej.
Zdrówka.
Zdrówka.
Pozdrawiam. Lucyna
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Lucynko znowu gdzieś mi się zapodziałaś Fajnie, ze już przynajmniej na parapetach zrobi się nieco wiosennie ... moje Pelargonie wyszły (wzeszły) ale chyba za szybko się wyciągają do góry... zobaczymy... może posieję raz jeszcze Wreszcie na ogrodzie zrobiło się biało... Dla mnie może tak zostać na dłużej...
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
Witam niedzielnie!
Piękny dzień! Śniegu jeszcze dosypało, pobieliło drzewa i krzewy, a teraz pułap chmur podniósł się wysoko i mimo braku słońca zrobiło się dość przyzwoicie jasno.
Utartym już zwyczajem co kilka godzin albo i częściej zaglądam do moich wysiewów i właśnie dzisiaj zobaczyłam pierwsze zielone. Własnym oczom nie mogłam uwierzyć, ale tak! Wschodzi żeniszek wysiany w czwartek.
W pozostałych kuwetkach jeszcze cisza, ale tylko patrzeć, jak pokażą się heliotropy.
Ewuniu [ewarost] - nie zginęłam. Przecież mnie znalazłaś!
Mnie też się tak zdarza, że kogoś zagubię i potem dziwię się, jak to się stało.
Spróbuj doświetlać siewki pelargonii, żal byłoby je stracić.
Białą zimę też mam i też cieszy mnie dość gruba warstwa śnieżnego puchu.
Piękny dzień! Śniegu jeszcze dosypało, pobieliło drzewa i krzewy, a teraz pułap chmur podniósł się wysoko i mimo braku słońca zrobiło się dość przyzwoicie jasno.
Utartym już zwyczajem co kilka godzin albo i częściej zaglądam do moich wysiewów i właśnie dzisiaj zobaczyłam pierwsze zielone. Własnym oczom nie mogłam uwierzyć, ale tak! Wschodzi żeniszek wysiany w czwartek.
W pozostałych kuwetkach jeszcze cisza, ale tylko patrzeć, jak pokażą się heliotropy.
Ewuniu [ewarost] - nie zginęłam. Przecież mnie znalazłaś!
Mnie też się tak zdarza, że kogoś zagubię i potem dziwię się, jak to się stało.
Spróbuj doświetlać siewki pelargonii, żal byłoby je stracić.
Białą zimę też mam i też cieszy mnie dość gruba warstwa śnieżnego puchu.
Pozdrawiam. Lucyna
-
Mam nowego newsa!
Przed chwilą znowu zajrzałam do kuwetek i .....
Ślaz mauretański zasiany w piątek.
Przed chwilą znowu zajrzałam do kuwetek i .....
Ślaz mauretański zasiany w piątek.
Pozdrawiam. Lucyna
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To Lucynko jest się już czym cieszyć, pierwsze wschody widoczne Od razu sprawdziłam jak wygląda ślaz jakie cudo, a kolor rewelka.
Ja również wczoraj poczyniłam pierwsze wysiewy.
Zima w końcu przyszła, tak pięknie ustroiłam nam zaokienne widoki.
Ja również wczoraj poczyniłam pierwsze wysiewy.
Zima w końcu przyszła, tak pięknie ustroiłam nam zaokienne widoki.