Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- damapi
- 500p
- Od: 15 gru 2008, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć Bartku
Wydaje mi się, że kwiat ze zdjęcia to dracena - inna nazwa smokowiec. Pokrojem przypomina palmę, czasem ma niepozorne kwiatuszki podobne do lilii. Rośliny te pochodzą z tropikalnych obszarów Afryki i Wysp Kanaryjskich.Twoja dracenka to najprawdopodobniej odmiana Yellow Stripe - żółtawy pas środkowy liścia. Powinna być uprawiana w temperaturze ok 18 stopni, latem podlewana i zraszana. Liście schną, gdy roślina ma za mało wilgoci. W mieszkaniu z centralnym ogrzewaniem powinna być zraszana również w okresie zimowym.
Tuje możesz uratować spryskując je preparatem przeciwko brązowieniu liści - dostaniesz go w każdym sklepie ogrodniczym, ale przede wszystkim porządnie podlej drzewka, szczególnie przed okresem zimowym potrzebują tego bardzo
Pozdrawiam
Danka
Wydaje mi się, że kwiat ze zdjęcia to dracena - inna nazwa smokowiec. Pokrojem przypomina palmę, czasem ma niepozorne kwiatuszki podobne do lilii. Rośliny te pochodzą z tropikalnych obszarów Afryki i Wysp Kanaryjskich.Twoja dracenka to najprawdopodobniej odmiana Yellow Stripe - żółtawy pas środkowy liścia. Powinna być uprawiana w temperaturze ok 18 stopni, latem podlewana i zraszana. Liście schną, gdy roślina ma za mało wilgoci. W mieszkaniu z centralnym ogrzewaniem powinna być zraszana również w okresie zimowym.
Tuje możesz uratować spryskując je preparatem przeciwko brązowieniu liści - dostaniesz go w każdym sklepie ogrodniczym, ale przede wszystkim porządnie podlej drzewka, szczególnie przed okresem zimowym potrzebują tego bardzo
Pozdrawiam
Danka
Ktoś wie co to za kwiatek??
Dzień dobry,
kupilam niedawno kwiatka, ale niestety nie mam zielonego pojecia,jak
z nim postępowac:( Pani w kwiaciarni nie wiedziała jak kwiat się
nazywa, ani jak go pielęgnowac:| Mam go prawie 2 tyg,ale juz po
kilku dniach od przyniesienia go do domu zaczął marniec:( Usychają
mu listki. Nie wiem,jak mam go podlewac, ani jakiego oświetlenia
potrzebuje.
Jeśli ktoś wie, co to za odmiana i jak ją pielęgnowac, będę
wdzięczna za pomoc:)
[/img]
kupilam niedawno kwiatka, ale niestety nie mam zielonego pojecia,jak
z nim postępowac:( Pani w kwiaciarni nie wiedziała jak kwiat się
nazywa, ani jak go pielęgnowac:| Mam go prawie 2 tyg,ale juz po
kilku dniach od przyniesienia go do domu zaczął marniec:( Usychają
mu listki. Nie wiem,jak mam go podlewac, ani jakiego oświetlenia
potrzebuje.
Jeśli ktoś wie, co to za odmiana i jak ją pielęgnowac, będę
wdzięczna za pomoc:)
[/img]
Długie liście, wiele pąków, gruba łodyga... palma?
Mam problem.. Dotyczy on tej właśnie palmowatej roślinki, która wciąż jest niezidentyfikowana. Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie co to może być. To są zdjęcia tej właśnie roślinki. Podaję jeszcze jej wymiary: wysokość - ok. 150cm (bez donicy), długość samej górnej łodygi z kwiatami - 90 cm, długość liścia - ok 50 cm, szerokość - 2-6cm, średnica pnia - 5-6cm. Pomocy!
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to już mam kompletny mętlik. Mam takie coś na działce, wygląda bardzo podobnie, tylko nie tworzy jej się pień, bo to co zakwitnie, to już więcej nie kwitnie i jest usuwane, kwitną młode.
A jak ja bym posadziła to z działki w mieszkaniu, to rosłoby dobrze?
A czy to , co teraz zakwitnie, nie padnie po przekwitnieniu?
A jak ja bym posadziła to z działki w mieszkaniu, to rosłoby dobrze?
A czy to , co teraz zakwitnie, nie padnie po przekwitnieniu?
Waleria