Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Ja się nie dziwię że, Ci samosiejki do kwitnięcia się rwą Ta biała jest urocza
Ja dziś kupiłam za parę groszy na wyprzedaży, nie dość że w dobrej kondycji to rozkrzewiające się, a w środku jeszcze sporo pąków kwiatowych Taki pospolity żółty, różowy i różowo/biały.
Dwa lata temu i w zeszłym roku nic mi nie wykiełkowało z zakupionych nasion W tym roku znów spróbuję na dniach wysiać - zobaczymy.Moje samosiejki kolorystycznie nie są ciekawe, trzeba im ,,świeżej krwi" dosadzić Jedynie stara odmiana ni to róż, ni fiolet nie krzyżuje się z innymi prymulkami.
Ja dziś kupiłam za parę groszy na wyprzedaży, nie dość że w dobrej kondycji to rozkrzewiające się, a w środku jeszcze sporo pąków kwiatowych Taki pospolity żółty, różowy i różowo/biały.
Dwa lata temu i w zeszłym roku nic mi nie wykiełkowało z zakupionych nasion W tym roku znów spróbuję na dniach wysiać - zobaczymy.Moje samosiejki kolorystycznie nie są ciekawe, trzeba im ,,świeżej krwi" dosadzić Jedynie stara odmiana ni to róż, ni fiolet nie krzyżuje się z innymi prymulkami.
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Locutus Piękne te Twoje prymulki aż żal, że wiosny jeszcze nie ma... ale nie długo się doczekamy Moje wysiane, ale na razie cisza... poczekamy jeszcze trochę
Pozdrawiam Danuśka
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A dziękuję za uznanie. Ale muszę przyznać, że mnie zaskakuje fakt, że zakwitły tylko i wyłącznie samosiejki... Te siane przeze mnie i zadomowione niby już od lat ciągle tylko liście mają i zero kwiatów...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Ja bym podzielił (jeśli nie wypuszczą pąków to nawet część kęp wiosną) i znalazł kawałek pół cienistego miejsca. Część sadzonek można rozsadzić w doniczki na wymianę lub do późniejszego zadecydowania gdzie posadzisz. Może już wyjadły zasoby i trzeba wspomóc torfem, kompostem, nawozem. Nie wiem czy przez siewki czy stare kępy tak się zmieniają, ale pierwiosnki dziczeją. Kwiaty są coraz mniejsze aż upodabniają się do dzikiego pierwiosnka lekarskiego tylko kolor zostaje inny. Trzeba więc czasem dodać świeżej krwi .
U mnie na Mazowszu jeszcze 3 tygodnie lutego z mrozem a potem znów wykres idzie w górę .
U mnie na Mazowszu jeszcze 3 tygodnie lutego z mrozem a potem znów wykres idzie w górę .
- Locutus
- Kontakt:
Zobaczymy... Może zakwitną po prostu później... Dokarmiane są płynnym nawozem przynajmniej dwa razy w sezonie...
Jak nie zakwitną, albo zakwitną marnie, to dopiero wtedy będę się martwił...
Pozdrawiam!
LOKI
Jak nie zakwitną, albo zakwitną marnie, to dopiero wtedy będę się martwił...
Pozdrawiam!
LOKI
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też parę prymulek kontynuuje kwitnienie, 8 stopniowy mróz nie był im straszny.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2017, o 07:32
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
Wysiewa ktoś z Was jakieś pierwiosnki w tym roku?
Ja właśnie posiałam ząbkowanego i mam nadzieję, że choć kilka wzejdzie . Strasznie mi się podobają, a nie widziałam ich w sprzedaży
Ja właśnie posiałam ząbkowanego i mam nadzieję, że choć kilka wzejdzie . Strasznie mi się podobają, a nie widziałam ich w sprzedaży
pozdrawiam, Iwona
-
- 50p
dorcia dziękuję za info. Nie mogę odpowiedzieć na PW, bo krótko jestem na forum.
Faktycznie pojawiła się masa ofert, pewnie za wcześnie szukałam, bo znalazłam same nasiona. No nic, wysiałam i czekam. Jeśli zaliczę sukces to będzie dużo taniej I jaka satysfakcja
Faktycznie pojawiła się masa ofert, pewnie za wcześnie szukałam, bo znalazłam same nasiona. No nic, wysiałam i czekam. Jeśli zaliczę sukces to będzie dużo taniej I jaka satysfakcja
pozdrawiam, Iwona
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Powodzenia w sianiu .. niestety to jest długa droga ale z omszonym chyba jeszcze dłuższa .
Zasiej kontrolnie drugie w kwietniu i zobacz czy na jesieni jest jakaś różnica. Według mnie nie ma żadnej jeśli całe lato stoją pod folią.
Zasiej kontrolnie drugie w kwietniu i zobacz czy na jesieni jest jakaś różnica. Według mnie nie ma żadnej jeśli całe lato stoją pod folią.
-
- 50p
Moje posiane ząbkowane powoli, powoli, ale wschodzą
Widzę, że długa droga przed nami, bo bardzo wolno przybierają na wadze
Widzę, że długa droga przed nami, bo bardzo wolno przybierają na wadze
pozdrawiam, Iwona
- Locutus
- Kontakt:
Sianie pierwiosnków jest nieco up****liwe, bo trzeba je schładzać już po posianiu (pamiętam te skrzynki stojące w lodówce, oj pamiętam), ale ogólnie daje pozytywne rezultaty...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI