Rajsko, wiejsko, sielsko... II
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rajsko, wiejsko, sielsko... II
fajnie że zaglądacie też używam jak Elka plastikowych nożyków jednorazowych i pisze takim pisakiem permanentnym (takim do płyt CD), ale jak już na stałe do ogródka to mam klamerki pisze na nich miękkim ołówkiem, albo patyki z wierzby lub czarnego bzu, a pisze takim samym pisakiem, patyk można podstrugać, albo uciąć nowy.
No ja mam sąsiada co ma słomę, a nie ma zwierząt, ani serca do eksperymentów I mówi bierz i rób co ci pasuje No to się pobawię ...
Dzisiaj bawię się w nasionka na taśmie ... przeczytałam u Marysi na Wyspie i poszukałam w internecie ...teraz wiem w czym rzecz.
Moż uda mi się wyhodować jakieś warzywka bez przerywania, w ubiegłym roku miała kilka oryginalnych taśm z nasionami
No ja mam sąsiada co ma słomę, a nie ma zwierząt, ani serca do eksperymentów I mówi bierz i rób co ci pasuje No to się pobawię ...
Dzisiaj bawię się w nasionka na taśmie ... przeczytałam u Marysi na Wyspie i poszukałam w internecie ...teraz wiem w czym rzecz.
Moż uda mi się wyhodować jakieś warzywka bez przerywania, w ubiegłym roku miała kilka oryginalnych taśm z nasionami
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu, a jak Ty te maleństwa tak pojedynczo rozmieszczasz na taśmie?
Ja pewnie musiałabym porządnej lupy używać.
Ja pewnie musiałabym porządnej lupy używać.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- ewarost
- Kontakt:
Lucynko rzodkiewki są jeszcze nie złe... teraz suszę zobaczymy jak będzie... zrobię próbę Nasionka nabieram mokrym patyczkiem od szaszłyków (Polak potrafi )
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Nasionka na taśmie pierwszy raz widzę. Coś nie kumam..po co ta taśma jak i tak nasionka trzeba patyczkiem szaszłykowym nabierać . Nie lepiej od razu patyczkiem do ziemi
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ja kupowałam nasionka na taśmie ale nie wiem dlaczego u mnie nic z tego nie wyszło.
Ewa tez czytałam o tym sposobie ale czy już w ub.sezonie praktykowałaś ten sposób i z jakim skutkiem?
Ewa tez czytałam o tym sposobie ale czy już w ub.sezonie praktykowałaś ten sposób i z jakim skutkiem?
- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuniu, w końcu jestem i ja. Widzę, że u Ciebie w głowie już wiosna Ja na razie jestem w fazie zimowego lenia ogrodowego, choć zimy u mnie jak na lekarstwo. A może właśnie dlatego, skoro zimy jeszcze nie było, to co tu o wiośnie myśleć? Owszem, kupiłam jakieś nasionka dla zasady, ale entuzjazm jeszcze śpi. Pomysłem nasionek na taśmie podzielę się z dziećmi, jeśli zgłoszą się do pracy, to wypróbuję Patyczki też ładnie wyglądają, tylko ta moja kudłata Fifka każdy patyk musi przepuścić przez zęby, więc długo by się nie ostały.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d.
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ty nie na bibule jak pisała Tereska tylko na sralnej bumadze?
-
Maska pisze:Ty nie na bibule jak pisała Tereska tylko na sralnej bumadze?
Ewuniu, wybacz. Nic nie napiszę. Tarzam się ze śmiechu.
Pozdrawiam. Lucyna
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
I u Ciebie się melduję Ewuniu
Podziwiam Cię za taką precyzyjną robotę ciekawa jestem jakie efekty będą
Podziwiam Cię za taką precyzyjną robotę ciekawa jestem jakie efekty będą
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- ewarost
- Kontakt:
Marysiu i Lucynko w mojej wsi nie ma papierniczego a jak po mojemu sr.j taśma jest na bieżąco, więc co będę szukać, podobno można na ręcznikach jednorazowych,ale ... obrobiłam, rzodkiewki, koperek i moze jutro zrobię taśmę ogórkowa
Wczoraj byłam w sklepie wielkopowierzchniowym i kupiłam piękne pomidorki szt 2 - o nazwie RAF . Miąższ smaczny, skórka nieco gruba, ale że ja jem pomidory jak jabłka, to mi to pasuje i co ważne nie ma pietki ... Pestki pobrane ...eksperyment w toku
Na moim parapecie tez się zieleni tu Żeniszek ... i dostałam nasionka takiej roślinki o nazwie Cerinte (jednoroczna) ... ma ktoś jakieś doświadczenie z ta panną
Pozdrowionka
Wczoraj byłam w sklepie wielkopowierzchniowym i kupiłam piękne pomidorki szt 2 - o nazwie RAF . Miąższ smaczny, skórka nieco gruba, ale że ja jem pomidory jak jabłka, to mi to pasuje i co ważne nie ma pietki ... Pestki pobrane ...eksperyment w toku
Na moim parapecie tez się zieleni tu Żeniszek ... i dostałam nasionka takiej roślinki o nazwie Cerinte (jednoroczna) ... ma ktoś jakieś doświadczenie z ta panną
Pozdrowionka
-
Ależ ta 'cerinte' śliczna!
Niestety, Ewuniu, nie pomogę Ci w sprawie jej uprawy. Nigdy jej nie miałam, nawet nie wiedziałam o istnieniu takiej roślinki.
Żeniszki dobrze się mają. Niedługo będziesz pikowała. Ja dzisiaj nieco przerzedziłam i przesadziłam swoje żeniszki.
Niestety, Ewuniu, nie pomogę Ci w sprawie jej uprawy. Nigdy jej nie miałam, nawet nie wiedziałam o istnieniu takiej roślinki.
Żeniszki dobrze się mają. Niedługo będziesz pikowała. Ja dzisiaj nieco przerzedziłam i przesadziłam swoje żeniszki.
Pozdrawiam. Lucyna
- Maska
- Kontakt:
Rok temu u jednej z pomidoromaniaczek zachwycaliśmy się Rafem, ale jakoś szybko wróciły smaki pomidorów własnych i przeszło nam Ja nie kupuję pomidorów w ogóle czasem przed wiosną na próbę, ale jednak to nie to samo co własny i szybko rezygnuję. Ci którzy wysiali tego pomidora nie zachwycali się nim w lecie. Ewciu nie zamawiałaś nic z AWN? tam jest mnóstwo ciekawostek pomidorowych
- ewarost
- Kontakt:
Lucynko "nic to" jak mówił pan Michał do Basi
Marysiu u mnie z pomidorami jest tak, że jak nie wiem jak smakuje to nie robię sadzonek... z tym Raf, też się jeszcze zastanowię może z jedną, dwie wyhoduję. Mam swoje ulubione i już trzeci sezon będę je siać nie zna nazwy... ale są pych, takie niewielkie malinowe, żółte kuliste bez piętki i podłużne mięsiste na przecier reszta to jak pisałam wyżej eksperymenty Nie znam się na nazwach więc trudno mi w/g nich zamawiać AWN ... mam jeszcze kilka ziarenek żółtej Azoyki Elka (Elizabetka) pisała, że słodkie, bo ona miała je w ubiegłym sezonie no to spróbuję
Marysiu u mnie z pomidorami jest tak, że jak nie wiem jak smakuje to nie robię sadzonek... z tym Raf, też się jeszcze zastanowię może z jedną, dwie wyhoduję. Mam swoje ulubione i już trzeci sezon będę je siać nie zna nazwy... ale są pych, takie niewielkie malinowe, żółte kuliste bez piętki i podłużne mięsiste na przecier reszta to jak pisałam wyżej eksperymenty Nie znam się na nazwach więc trudno mi w/g nich zamawiać AWN ... mam jeszcze kilka ziarenek żółtej Azoyki Elka (Elizabetka) pisała, że słodkie, bo ona miała je w ubiegłym sezonie no to spróbuję
- Maska
- Kontakt:
Wszystkie pomidory są opisane w necie i na FO. Poza tym smak często zależy czy w gruncie czy pod osłonami od pogody, nawożenia itp itd! ja też wydłubuję z pysznych moich nasiona, ale podpisuję jaki był, bo podpisy zawsze się pomieszają
- ewarost
- Kontakt:
Marysiu moje podpisy na torebkach to np "słodki, okrągły, malinowy bez piętki - 2016" , albo "na przecier, mało pestek" tak, że to chyba tylko ja mogę odszyfrować, póki pamięć jaka taka
Ostatnie wieści co do zimy i wiosny... za oknem jest +7°C. Taka wiosna w środku zimy.
Ale wg prognoz synoptycznych zima jeszcze wróci. I to już w drugim tygodniu lutego.
Na wschodzie Polski koło 10 lutego może być nawet -16°C.
Muszę sprawdź stan osłon zimowych na roślinach, grubość warstwy ściółki na rabatach oraz wykonać bielenie pni drzew, bo do tej pory tego nie zrobiłam, ale najpierw muszę podkurować nogę
Ostatnie wieści co do zimy i wiosny... za oknem jest +7°C. Taka wiosna w środku zimy.
Ale wg prognoz synoptycznych zima jeszcze wróci. I to już w drugim tygodniu lutego.
Na wschodzie Polski koło 10 lutego może być nawet -16°C.
Muszę sprawdź stan osłon zimowych na roślinach, grubość warstwy ściółki na rabatach oraz wykonać bielenie pni drzew, bo do tej pory tego nie zrobiłam, ale najpierw muszę podkurować nogę