Ziemiórki - jak zwalczyć
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemiórki
yyyyy... no a ile miałam wlać?
wg instrukcji jest napisane 6ml polysectu na 100ml wody / 1 L ziemi, a tu na forum doradzają nawet 10 ml.
Moja butelka polysectu ma 25ml, a większość doniczek około litra-dwóch minimum i jest ich około 50 szt, więc wcale szału nie ma jak się zacznie podlewać. Lałam też skrzynkę na balkonie, która ma jakieś 20 litrów o ile dobrze pamiętam i kilka sporych doniczek balkonowych. Wbrew wszystkiemu buteleczka nie starcza na aż tak długo.
Nie podlewałam też często, od początku problemu próbowałam walczyć naturalnie, dopiero w sierpniu się wzięłam za chemię. Na forum radzą lać co tydzień lub 2, ja lałam z pewnością rzadziej, bo u mnie to były 3 podlania w ciągu kilku miesięcy, tylko pierwszą dawkę powtórzyłam po krótszym czasie, kolejna była jak zauważyłam larwy w ziemii . Serio aż tak przedobrzyłam?
wg instrukcji jest napisane 6ml polysectu na 100ml wody / 1 L ziemi, a tu na forum doradzają nawet 10 ml.
Moja butelka polysectu ma 25ml, a większość doniczek około litra-dwóch minimum i jest ich około 50 szt, więc wcale szału nie ma jak się zacznie podlewać. Lałam też skrzynkę na balkonie, która ma jakieś 20 litrów o ile dobrze pamiętam i kilka sporych doniczek balkonowych. Wbrew wszystkiemu buteleczka nie starcza na aż tak długo.
Nie podlewałam też często, od początku problemu próbowałam walczyć naturalnie, dopiero w sierpniu się wzięłam za chemię. Na forum radzą lać co tydzień lub 2, ja lałam z pewnością rzadziej, bo u mnie to były 3 podlania w ciągu kilku miesięcy, tylko pierwszą dawkę powtórzyłam po krótszym czasie, kolejna była jak zauważyłam larwy w ziemii . Serio aż tak przedobrzyłam?
- Przesadzam
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 sty 2018, o 23:48
Najgorsze jest to, że idzie wiosna i już w lutym chciałoby się siać w domu, żeby później na balkon wynieść. Ale z ziemiórkami to nawet nie próbuję. Poczekam i siać będę od razu na balkonie.
Teraz siedzę w salonie, a wokół mnie zafoliowane doniczki, latających ziemiórek brak - teraz tylko larwy wytępić jakoś...
Czy ktoś z was sypał piasek na wierzch doniczek, podobno utrudnia to ziemiórkom składanie jaj i wychodzenie z ziemi. 3 cm takiego piasku na dnie i na wierzchu brzmi jak całkiem proste rozwiązanie... chyba się pokuszę o sprawdzenie tej metody. Oczywiście po zakończeniu kwarantanny, czyli za 2 tygodnie
Teraz siedzę w salonie, a wokół mnie zafoliowane doniczki, latających ziemiórek brak - teraz tylko larwy wytępić jakoś...
Czy ktoś z was sypał piasek na wierzch doniczek, podobno utrudnia to ziemiórkom składanie jaj i wychodzenie z ziemi. 3 cm takiego piasku na dnie i na wierzchu brzmi jak całkiem proste rozwiązanie... chyba się pokuszę o sprawdzenie tej metody. Oczywiście po zakończeniu kwarantanny, czyli za 2 tygodnie
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie chwilę, tylko z godzinę-półtorej i najlepiej ziemię wsypać do foliowego rękawa do pieczenia.Foxowa pisze:A z tą ziemią to ja robiłam w piekarniku - też z forum ale nie ten przepis. Wstawiałam do piekarnika i to się chwilkę piekło wolniutko.
- Foxowa
No mniej więcej tak. Wolniutko się to pyrkoliło. I w folii faktycznie lepiej - wpierw robiłam w pojemniku do pieczenia na papierze, ale nie pachnie to najlepiej.
- karolowa29
- 200p
- Od: 3 lis 2014, o 04:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ziemiórki to okropieństwo. Ja niestety tylko chemią z nimi walczę ale co to da, skoro przyglądając się moim skarbom to widziałam już kilka razy jak są po drugiej stronie szyby i tylko czekają by wlecieć jak otworzę okno. Do mnie zawsze wracają ale od oprysków już w malutkich ilościach. Dosłownie parę na kilka tygodni.Ale jestem czujna.
Marzena
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja serdecznie polecam te lepy - nawet jak nie wytępią, to zdecydowanie ograniczą ilość tego dziadostwa.
- Foxowa
Te "parę" to dla mnie żadne podbudowanie, bo one nagle znikają a potem z pojedynczych muszek robi się inwazja.
A życia bez lepów sobie nie wyobrażam , u mnie zawsze są pełne...
Teraz znów ich nie widzę, jakby przycichło. Ale prawdę mówiąc nie mam już jakichś większych nadziei..
Ile razy znikają to zawsze wracają ze zdwojoną mocą...
A życia bez lepów sobie nie wyobrażam , u mnie zawsze są pełne...
Teraz znów ich nie widzę, jakby przycichło. Ale prawdę mówiąc nie mam już jakichś większych nadziei..
Ile razy znikają to zawsze wracają ze zdwojoną mocą...
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
U mnie też pełno lepów, zdecydowanie zapobiegają większej inwazji. Tylko tak ohydnie wyglądają. Doniczka z lepem - co to za ozdoba.
Sama jeszcze nie stosowałam, ale ponoć jedyny skuteczny lek na ziemiorki dostępny w Polsce to Nemycel - nicienie, pożyteczne, które niszczą ziemiórki. Bezpieczny dla człowieka. Była o nim mowa wielokrotnie na tym forum.
Sama jeszcze nie stosowałam, ale ponoć jedyny skuteczny lek na ziemiorki dostępny w Polsce to Nemycel - nicienie, pożyteczne, które niszczą ziemiórki. Bezpieczny dla człowieka. Była o nim mowa wielokrotnie na tym forum.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Foxowa
Niekoniecznie szpecą. Te co ja mam (Brosowskie w motylki) nawet fajnie wyglądają. Pokazywałam je na moim wątku - naklejone na szybie tworzą taką jakby mozaikę, a na doniczkach też nie głupio wyglądają. I łapie się na niego straszna ilość much.
Ale teraz widzę, że jakby je odwrócili... Wcześniej klej był po bardziej jaskrawej stronie, no chyba że lepy się rozjaśniają wraz z zużywaniem?
Ale teraz widzę, że jakby je odwrócili... Wcześniej klej był po bardziej jaskrawej stronie, no chyba że lepy się rozjaśniają wraz z zużywaniem?
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ja też mam motylki. Oblepione muszkami jak dla mnie nie stanowią miłego dla oka widoku. No ale cóż, bez nich byłoby gorzej.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- karolowa29
- 200p
- Od: 3 lis 2014, o 04:43
Zapewne lepy bardzo pomagają, bo ja próbowałam tych żółtych, które nie wyglądają zbyt pięknie oblepione muszkami. Motylki są bardziej dyskretne i nie rażą oczu. Lepy ograniczają rozmnażanie ziemiórek, bo przecież nie złożą jaj na lepcach. Tylko jest to długotrwały etap do ich zwalczania, ponieważ musimy czekać, aż larwy się wylęgną i jak dorosną to przylepią się na lepiec. Ale czy użyjemy chemi (tak jak ja w późniejszym etapie walki), czy lepce to one wrócą co by się nie użyło, ,choćby do mnie przylecą od teściowej z parteru . A najgorzej jest wiosną i latem, gdy czyhają po drugiej stronie szyby na otwarcie okna. Ale będziemy walczyć dalej,nie poddamy się.
Marzena
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2017, o 15:35
- Kontakt:
Spróbujcie nicieni, produkt nazywa się Nemycel. Może i drogi, ale jak zliczycie kupowanie lepów, Polysectów i innego dziadostwa to na jedno wyjdzie. Jedyny chyba skuteczny produkt na rynku. Polecam
- Foxowa
Prawdę mówiąc nie wklejałam zdjęcia... Chyba zrobił to za mnie któryś moderator , albo mam sklerozę
Tak,to my uzupełniliśmy post o foto/Adm.
Ale tak, właśnie tak to wygląda.
Wczoraj zainstalowałam nowe lepy i już mi się złapały 2 ziemiórki i ...jeden komar .
Tak,to my uzupełniliśmy post o foto/Adm.
Ale tak, właśnie tak to wygląda.
Wczoraj zainstalowałam nowe lepy i już mi się złapały 2 ziemiórki i ...jeden komar .