Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Kalo nie koniecznie masz racje .Moja Rocoto dojrzala w donicach fakt najobficiej kwitla jesienia krzaki byly niebieskie ale wszystko opadalo.Zobacze jak bedzie w tym sezonie bo krzaki sie na razie bardzo dobrze przechowuja ,bedzie lepszy start.
Zgoda na pisownię bez polskich znaków diakrytycznych.
- marta1044
- 50p
- Od: 11 cze 2017, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich!
To będzie mój pierwszy rok z papryczkami
Tydzień temu wysiałam na ligninę 12 nasion, po 2 z każdej odmiany. Jak widać 5 już puściło kiełki Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy już je wsadzić do ziemi, czy jeszcze poczekać? Pierwszy raz stosuję ten sposób wysiewu więc nie mam żadnego doświadczenia.
Te maluchy w doniczkach były wysiane we wrześniu jednak prawdopodobnie przez za niską temperaturę w domu (18-19 stopni) wstrzymały swój wzrost nad ziemią. Teraz, razem z nasionkami, leżą sobie w podgrzewanym propagatorze więc powinny zacząć rosnąć.
To będzie mój pierwszy rok z papryczkami
Tydzień temu wysiałam na ligninę 12 nasion, po 2 z każdej odmiany. Jak widać 5 już puściło kiełki Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy już je wsadzić do ziemi, czy jeszcze poczekać? Pierwszy raz stosuję ten sposób wysiewu więc nie mam żadnego doświadczenia.
Te maluchy w doniczkach były wysiane we wrześniu jednak prawdopodobnie przez za niską temperaturę w domu (18-19 stopni) wstrzymały swój wzrost nad ziemią. Teraz, razem z nasionkami, leżą sobie w podgrzewanym propagatorze więc powinny zacząć rosnąć.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz już do ziemi je przełożyć ale musi mieć ona temperaturę pokojową. U mnie growboxie jest najmniej +25st. C. Od wrzesnia masz takie mikrusy bo nie dość, że za mało światła to i za zimno.
Jak nie masz warunków to radzę wysiewać z początkiem marca.
Jak nie masz warunków to radzę wysiewać z początkiem marca.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie upieram się przy swoim. Wiele zależy od lokalizacji, przebiegu pogody w danym roku i warunków uprawy. Czerwone Rocoto miałem 3 sezony z rzędu i szału nie było. Pomarańczowe spisywało się lepiej i pozostało.Galina55 pisze:Kalo nie koniecznie masz racje .
- marta1044
- 50p
- Od: 11 cze 2017, o 14:29
Marconi, dziękuję za odpowiedź.
Powiem szczerze, że te wysiane we wrześniu to był swego rodzaju eksperyment, czy dadzą radę w moich domowych warunkach.
Przygotuję kubeczki z ziemią i włożę je do podgrzewanego propagatora by ziemia miała odpowiednią temperaturę. Potem przełożę skiełkowane nasionka i dalej będą stały w propagatorze w temperaturze +24 stopni więc powinno być im dobrze.
Powiem szczerze, że te wysiane we wrześniu to był swego rodzaju eksperyment, czy dadzą radę w moich domowych warunkach.
Przygotuję kubeczki z ziemią i włożę je do podgrzewanego propagatora by ziemia miała odpowiednią temperaturę. Potem przełożę skiełkowane nasionka i dalej będą stały w propagatorze w temperaturze +24 stopni więc powinno być im dobrze.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Moje poszły pod żarówy. Już prawie wszystkie wyszły nad ziemię.
Ile czasu mogą kiełkować papryki wysiane prosto do ziemi?
+ ile po wykiełkowaniu na waciku i włożeniu po ziemi powinienem mieć zielone na powierzchni?
+ ile po wykiełkowaniu na waciku i włożeniu po ziemi powinienem mieć zielone na powierzchni?
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
To zależy od temperatury w jakiej przebywają,u mnie po skiełkowaniu na wacikach wyszły z ziemi po 4 dniach trzymane na dekoderze bo tam ciepełko.
Pozdrawiam Krzysiek
No właśnie martwię się czy okolice 18 stopni to nie za zimno.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dobre na temperaturę w nocy. W dzień powinno być ze 25.
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Szczepka pobrana od papryczki "dzwonek" puściła w wodzie korzonki, ale strasznie wybujała, natomiast roślina-mamusia przycięta, zaczyna mi marnieć, tzn. usychają i brązowieją łodyżki. Rozmnażaliście tak Bishop`s Crown ? Nie wiem czy siać nowe nasiona i czy te cherlaki dadzą radę. To mój pierwszy raz z tymi papryczkami.
Na wacik poszły nowe nasionka stoją na lampie do doświetlania temperatura około 23-24 stopnie mam nadzieje, że ładnie wykiełkują
Niestety sama lampa nie grzeje roślin tylko ledy oddają ciepło do belki aluminiowej
Niestety sama lampa nie grzeje roślin tylko ledy oddają ciepło do belki aluminiowej