Jarmuż
Re: Jarmuż
Witajcie. co mam zrobić z jarmużem, który posadziłam w zeszłym sezonie, nie miałam dużo, troszkę zjadła, a nie które urosły małe bo niezdążyły (miałam pierwszy sezon i jeszcze się uczę ;) ) Czy mam usunąć krzaczki czy cos z nich jeszcze wyrośnie na wiosnę?
Jak może być jeszcze lepiej???
Obrywaj do konsumpcji ładne liście, po jednym z krzaka.
Ze dwa dorodne rosnące koło siebie zostaw aby mieć własne nasiona. Między nimi wbij metrowy kijek i przywiąż jarmuże do niego aby strączki z nasionami nie pokładały się na ziemi.
Powodzenia!
Ze dwa dorodne rosnące koło siebie zostaw aby mieć własne nasiona. Między nimi wbij metrowy kijek i przywiąż jarmuże do niego aby strączki z nasionami nie pokładały się na ziemi.
Powodzenia!
Dziękuję.
Mam jeszcze pytanie. Jakie stanowisko jest dla niego najlepsze? Mam miejsce za domkiem takie pól na pól w cieniu. Tzn. do godziny 13 cień potem słońce. Czy jarmuż może byc w takim miejscu?
Mam jeszcze pytanie. Jakie stanowisko jest dla niego najlepsze? Mam miejsce za domkiem takie pól na pól w cieniu. Tzn. do godziny 13 cień potem słońce. Czy jarmuż może byc w takim miejscu?
Jak może być jeszcze lepiej???
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 gru 2016, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie się zdarzyło zrobić kiedyś koktajl z jarmużu, kiwi i banana, ale najczęściej przyrządzam z niego chipsy. Trzeba tylko uważać, żeby nie piec ich za długo, bo szybko i łatwo mogą się spalić.
Ja jarmużu używam do kanapek zamiast sałaty,smakuje całkiem dobrze.Do końca marca powinno mi starczyć.
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Ja robie koktail z bananem,awocado,jabłkiem,selerem naciowym i do tego dodaje zmielone ziarnka siemienia,ciut z konopi albo łyżkę lecytyny ze słonecznika. Bardzo pożywny i sycący na wiele godzin.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Jarmuż fioletowy zawiera więcej polifenoli i ma większą aktywność przeciwutleniającą niż odmiany o zielonych liściach, wiec jeśli uprawiacie to warzywo, wybierajcie odmiany o fioletowych liściach. Tutaj artykuł na ten temat http://tiny.pl/gnf3v
Dodatkowo odmiany fioletowe są mniej podatne na ataki insektów żerujących na roślinach kapustnych.
Dodatkowo odmiany fioletowe są mniej podatne na ataki insektów żerujących na roślinach kapustnych.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Taaa, wczoraj kupiłam nasiona Jarmużu tych o zielonych liściach.
Ja zawsze jestem w tyle.
Ja zawsze jestem w tyle.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Igala
corazonbianco dzięki za link,ciekawy artykuł! Mój fioletowy jarmuż nie chciał rosnąć a zielony z kolei szalał i do tej pory go mam i odgrzebuje go w śniegu. Ciekawe czy ten fioletowy przeżyje zime.. on jest 2-letni też? Pytam bo właśnie zastanawiam się jakie nasiona kupić.
- corazonbianco
Ja jarmuż zbieram zawsze w pierwszym roku po posadzeniu. Zaczynam w sierpniu i kończę z reguły w grudniu, a w lutym/marcu wyrywam krzaki, żeby zrobić miejsce pod nowe wysiewy. W drugim roku jarmuż wydaje kwiaty i nie nadaje się do konsumpcji.Igala pisze:corazonbianco dzięki za link,ciekawy artykuł! Mój fioletowy jarmuż nie chciał rosnąć a zielony z kolei szalał i do tej pory go mam i odgrzebuje go w śniegu. Ciekawe czy ten fioletowy przeżyje zime.. on jest 2-letni też? Pytam bo właśnie zastanawiam się jakie nasiona kupić.
- Igala
corazonbianco
Dzięki serdeczne za podpowiedż! Też tak zrobię bo zależy mi na lisciach a nie na nasionach. Mam jeszcze sporo lisci do konsumpcji ...
A kiedy wysiewasz jarmuż, robisz na rozsade czy prosto do gruntu?
Dzięki serdeczne za podpowiedż! Też tak zrobię bo zależy mi na lisciach a nie na nasionach. Mam jeszcze sporo lisci do konsumpcji ...
A kiedy wysiewasz jarmuż, robisz na rozsade czy prosto do gruntu?
- corazonbianco
Robię rozsadę i dopiero, gdy siewki mają po 4 liście, przesadzam na miejsce stałe. Jarmuż kiełkuje gęsto i wysiany od razu na miejsce stałe wymagałby przerzedzania, a mi szkoda jest wyrywać i niszczyć młode siewki. Poza tym na miejscu, gdzie uprawiam jarmuż i inne warzywa, wiosną stoi bardzo długo woda z roztopów. Dopiero w połowie kwietnia wysiewam tam facelię i po jej przekopaniu sadzę warzywo. Mam gliniastą glebę, dlatego stosuję nawozy zielone, żeby dodać materii organicznej i poprawić tym samym strukturę gleby. Natomiast rozsadnik jest zlokalizowany w innej części działki, na piachu. Tego typu gleba szybko się nagrzewa wiosną i ma odpowiednią wilgoć, nie jest zbyt mokra, stąd nasiona mają optymalne warunki do kiełkowania. Tymczasem gleba gliniasta na wiosnę jest bardzo zbita, mokra i za zimna, stąd nasiona kiełkują bardzo słabo. Natomiast latem warzywo rośnie lepiej na glinie, bo w okresie upałów dłużej trzyma wilgoć. A na piachu nie rośnie nic, bo jest już za sucho i dopiero pod koniec sierpnia wysiewam w tym miejscu poplony.
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Jarmuż sieję 15 maja - 15 czerwca, a przesadzam do gruntu 20 czerwca - 10 lipca. Przecież to kapusta na zimę.
Beata