Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Aksamitki to bardzo wdzięczne roślinki i coraz więcej ich odmian różnistych! :) Lubię ich mieć choć kilka szt. w ogrodzie od czasu do czasu bo nie co roku o nich pamiętam... :oops:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Agnieszko aksamitkę wąskolistną warto siać na rozsadę, ona jest bardzo delikatna kiedy młoda ;:108 Potem jak się rozrośnie, to daje radę wszystkiemu dookoła, warto tylko sadzić ją z dala od ścieżek, jest bardzo krucha.
Lucynko a to żyrte stwory :evil: U mnie nie ma ich dużo, więc rozsady rosły bez przeszkód ;:108 Też mam nadzieję że nic w tym roku nie przeszkodzi i będzie się można lepiej zająć działką ;:131 czego i Tobie życzę ;:333
Joasiu jeżeli masz miejsce i warunki to śmiało, warto tylko zasadzić kilka roślin obok siebie, tworzą ładną kępkę ;:108
Bea dziękuję ;:196 to było dopiero drugie lato, więc jak na razie nie bardzo muszę się starać by coś zmienić, wszystko jest nowością :wink:
Marynko u mnie się same sieją, podobnie nagietki ;:224

Obrazek

Kolejne letnie zdjęcia, tym razem zrobione pod koniec lipca, tego samego dnia co ujęcia nieba przed bramą ogrodu. Pająka kwieciaka, a właściwie kwietnika miałam okazję oglądać po raz pierwszy. Później widziałam go jeszcze raz, ale zwiał zanim zdążyłam przynieść aparat. Tym razem, siedząc na żółtym jak i on nachyłku był niemal niewidoczny, jedynie cień wskazywał że coś tam jest. Chwilę wcześniej próbował złapać pszczołę, jednak okazała się dla niego za sprytna, nie wylądowała na podejrzanym kwiatku. Pająk chyba nie miał parcia na szkło, bo po kilku zdjęciach wycofał się chyłkiem pod kwiatek. Później wrócił, już go jednak nie niepokoiłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Rewelacyjne zdjęcia. :) Kolorystycznie jakby na zamówienie pozował pajunk jeden. :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pająków się nie boję, ale ich nie lubię, ;:185 choć na zdjęciach całkiem przystojnie się prezentują. ;:306

Miłego, spokojnego tygodnia, Natalko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko czy te kwietniki są też białe, bo białych to ja mam bardzo dużo! Czy Twój dla kamuflażu przybrał żółtą barwę? :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ależ cudna energia bije od tych zdjęć ;:173 Aż cieplej się robi i radośniej ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kiedyś zobaczyłem dziwnie podrygującą ćmę na malwie. Dłuższą chwilę zajęło mi zobaczenie, że tak dziwnie podryguje, bo kwietnik (świetnie zakamuflowany!) ją ucapił i właśnie sączy w nią swój jad i soki trawienne prosto ze szczękoczułków... Trochę surrealistycznie to wyglądało, bo ćma była ze cztery razy większa od kwietnika...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Niesamowite są kwietniki z tymi swoimi kolorkami :D Miałam już żółte, seledynowe, białe, a najbardziej podobał mi się perłowofioletowy, który polował od maja w kwiatach lilaka. Nie chcę wśród Twoich pięknych zdjęć wklejać niczego, ale miał naprawdę super kolorek :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zdolność kwietników do zmiany kolorów jest naprawdę fascynująca.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Joasiu dziękuję ;:196 pająk faktycznie się dopasowuje do tła, taka jego strategia :wink:
Lucynko odkąd mam działkę to wyleczyłam się ze strachu przed pająkami, jest ich tam legion :;230 A ten nawet ładny był :wink:
Marysiu tak, białe też są, na zdjęciach właśnie najczęściej takie widywałam ;:108 Ten zdecydowanie dopasował się do nachyłków, nawet odcień żółtego był identyczny ;:oj
Małgosiu i o to chodzi :wink:
Loki z daleka faktycznie trudno je dostrzec, tego wypatrzyłam przez cień jaki rzucał. Taką dużą ćmę złapał :shock:
Agnieszko wklej zdjęcie śmiało, sama chętnie go zobaczę :D

Jestem z powrotem, przez przygotowania do przeprowadzki na trochę musiałam porzucić całą elektroniczną działalność. Przenosiny prawdopodobnie za tydzień, najdalej w przyszły poniedziałek, potem tylko rozpakować się i będzie z górki ;:108

Obrazek

Nadal zdjęcia letnie, jednak dzisiaj cofamy się w czasie do sezonu 2016. Ten post bardzo długo leżał w archiwum, w pierwszym roku działkowania publikowałam rzadziej, zdarzały mi się również dłuższe przerwy. Poza tym, przy małej ilości kwiatów, nie chciałam ciągle powtarzać tych samych widoków. Teraz, w środku zimy, jaka by ona nie była, słoneczne barwy będą w sam raz. Większość dzisiejszych zdjęć zrobiłam na truskawkowej, jedynie dwa środkowe powstały przed bramą ogrodu. Wiosna i lato 2016 to był dobry czas dla owadów. Widywałam ich wtedy dużo więcej niż podczas ostatniego lata, w związku z tym powstało sporo właśnie takich ujęć. Wyglądają one nieco inaczej niż makro które robię obecnie. Powody są dwa: po pierwsze, używałam wtedy autofokusa, po drugie, wszystkie są zrobione kitowym obiektywem, natomiast teraz fotografuję teleobiektywem. Te starsze zdjęcia mają większą głębię ostrości oraz szerszy plan, dużo ważniejsze jest tło w które owad jest niejako ?wkomponowany?. Nie chciałam zbyt mocno kadrować tych ujęć, dlatego staram się je robić w taki, a nie inny sposób. Pokazać raczej spójną całość, niż na siłę wycinać jeden obiekt. Czy ktoś uważa to za błąd, czy też nie, to rzecz dyskusyjna, podobnie jak fakt, że zazwyczaj umieszczam modela na środku obrazu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

;:oj Natalko....lubisz podglądać. ;:173
Jasne że tylko owady w kwiatach, ale zawsze.... :tan
Bardzo ładnie udaje Ci się sztuka chwytania w obiektyw rozmaitych bzykaczy i motylków. ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

O technice zawsze można dyskutować. :wink: Jedno jest pewne - zdjęcia są piękne.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ładne ,słoneczne , fotki Natalko! ;:138
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków