Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Jak to z prawdą bywa, zwykle leży po środku . https://www.pepperscale.com/cheiro-roxa/ podają, że ma 80-100 tys. SHU.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Za mną pierwsze pikowanie papryczek, wczoraj już nie robiłem zdjęć, bo chciałem troszke uporządkować growbox przed tym.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zastanawiam się dlaczego wysiałeś tak pospolite odmiany jak jalapeno i cayenne red? Jalepeno to pewniak na marynatę octową no ale cayenne to przemysłowa odmiana i w sezonie dostępna w każdym warzywniaku.
Ja z większością odmian chili czekam do połowy lutego na siew, a annumy wrzucam na początku marca.
Ja z większością odmian chili czekam do połowy lutego na siew, a annumy wrzucam na początku marca.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Znudzily mi się wymyślne odmiany, z których praktycznie nic nie można zrobić, bo albo za ostre dla mnie albo papryczki mikro. W tym roku chce mieć odmiany, które albo sobie zjem albo przemiele na susz.
-
Popieram . Metka nie jest ważna. Ważne żeby garnitur dobrze leżał.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak sobie przeanalizowałem te ostatnie dwa sezony i sobie tak wywnioskowałem, że dla mnie będzie lepsze takie rozwiązanie. W sumie niech każdy sobie wysiewa co chce, ot tyle.
-
W doniczkach mam kilka super hotów. W gruncie kilkanaście krzaków typowo użytkowych , furilla, dzwonek i do faszerowania, kilkanaście słodkich z b.grubym miąższem.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Ja też obiecałem sobie, że poprzestanę na użytkowych po tym jak na koniec zeszłego sezonu zostałem z 2 koszykami superhotów. Niestety na tą chwilę wyłożyłem już na wacik kilkanaście odmian chinease. Chcę mieć po jednym krzaku każdej z nich.
Kalo zachwalana przez Ciebie i dzięki Twoim nasionom Furilla okazała się idealną odmianą do marynat.
Dzwonki (bishops crown) to najbardziej niewdzięczna odmiana jaką posiadałem. Zbyt późno zawiązuje u mnie owoce i niestety zawsze zrywałem, poza kilkoma sztukami jeszcze zielone owoce.
W tym roku w większej ilości wysieję tylko
del piquillo (do faszerowania i na surowo).
Padron do dań na gorąco.
Furillę i 4 odmiany Jalapeno do marynat.
Sosów i suszu mam zapas na kilka lat. Do konsumpcji i do rozdawania.
Kalo zachwalana przez Ciebie i dzięki Twoim nasionom Furilla okazała się idealną odmianą do marynat.
Dzwonki (bishops crown) to najbardziej niewdzięczna odmiana jaką posiadałem. Zbyt późno zawiązuje u mnie owoce i niestety zawsze zrywałem, poza kilkoma sztukami jeszcze zielone owoce.
W tym roku w większej ilości wysieję tylko
del piquillo (do faszerowania i na surowo).
Padron do dań na gorąco.
Furillę i 4 odmiany Jalapeno do marynat.
Sosów i suszu mam zapas na kilka lat. Do konsumpcji i do rozdawania.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Również rozpoczynam sezon.
W domu mam przetrzymaną zeszłoroczną Habanero Red (nieprzerwanie daje owoce ) a kiełkuję African bird's eye i Lemon drop.
Obie odmiany na mokrej gazie pod podziurkowaną folią. W zapasie jeszcze standardowe cayenne, ale wątpię że będzie na nie miejsce.
W domu mam przetrzymaną zeszłoroczną Habanero Red (nieprzerwanie daje owoce ) a kiełkuję African bird's eye i Lemon drop.
Obie odmiany na mokrej gazie pod podziurkowaną folią. W zapasie jeszcze standardowe cayenne, ale wątpię że będzie na nie miejsce.
-
Andrzeju, chyba 2 lata temu pisałem, że dzwonek trzeba mocno ciąć i uprawiać na 2-4 pędy. Z każdego rozwidlenia zostawiasz silniejszy . W miarę wyrastania dodatkowych pędów bocznych trzeba je uszczykiwać po kilku liściach i obrywać kwiaty. Ilość i długość pędów owocujących zależy warunków uprawy.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Janusz pisałeś to do mnie. Dobrze pamiętam. Miałem spróbować w zeszłym sezonie, ale nie skiełkowały mi nasiona 2-letnie i nie spróbowałem. Może w tym roku mi się uda bo mam świeży materiał. Poza tym wstyd przyznać, ale czerwonych mimo, że kilka sztuk miałem to nie próbowałem
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
Prawdę mówiąc straty wielkiej nie ma. Papryka jak papryka, smakuje jak każda inna o podobnej ostrości. Główną atrakcją jest jej kształt bo ładnie się prezentuje na półmisku .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co prawda miałam Bishob`s Crowna ale przecież to samo.
Nie cięłam, rósł i owocował jak głupi. W październiku olbrzymi krzaczor przekopałam do foliaka aby wszystkie zawiązki mogły dojrzeć - i dojrzały.
Smak Korony Biskupiej nie pomylisz z niczym, bo skrzydełka są zupełnie łagodne a ostrość rośnie znacznie w miarę zbliżania się do komory nasiennej.
Można z tym mieć niezłą zabawę.
Nie cięłam, rósł i owocował jak głupi. W październiku olbrzymi krzaczor przekopałam do foliaka aby wszystkie zawiązki mogły dojrzeć - i dojrzały.
Smak Korony Biskupiej nie pomylisz z niczym, bo skrzydełka są zupełnie łagodne a ostrość rośnie znacznie w miarę zbliżania się do komory nasiennej.
Można z tym mieć niezłą zabawę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa