Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Rak bakteryjny ?? ( czytałam że może być na pomidorze ).
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=960
Na więdnącym liściu stopniowo odbarwiają się nerwy i są widoczne w postaci jasnej siatki żyłek. Potem liście żółkną, zasychają i zwisają nie odpadając. Często w kątach nerwów liści widoczne są nekrozy przypominające poparzenie nawozowe. ( To co wzięłam za poparzenie nawozem może być objawem raka ).
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=960
Na więdnącym liściu stopniowo odbarwiają się nerwy i są widoczne w postaci jasnej siatki żyłek. Potem liście żółkną, zasychają i zwisają nie odpadając. Często w kątach nerwów liści widoczne są nekrozy przypominające poparzenie nawozowe. ( To co wzięłam za poparzenie nawozem może być objawem raka ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie powiesiłaś może prania na grzejniku? Albo coś w tym stylu? Mi kiedyś papryka dostała strzała, jak chciałem przyśpieszyć suszenie i powiesiłem bluze na grzejniku, nad którym rosła papryka. Z parą wodną poszło na liście i wyglądała podobnie jak Twoje. Po prostu zwiędła.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeszcze raz napiszę. W tym sezonie zimowym rośliny umierają z braku światła. Podaję stronę z historycznymi prognozami pogody przykładowo dla Warszawy. W grudniu 2017 było 5 dni z czystym niebem , czyli świeciło słońce. Reszta to chmury , opady, chmury z przejaśnieniami. W styczniu 2018 -7 dni. Każdy może wpisać swoją miejscowość albo jakąś pobliską ,np. siedzibę gminy czy powiatu bo nie wszystkie małe miejscowości są w zasobach.
http://www.ekologia.pl/pogoda/polska/ma ... en,2017,49
http://www.ekologia.pl/pogoda/polska/ma ... en,2017,49
Moje chilli mają po parze liści właściwych, niedługo będę pikować, stoją na parapecie bez dodatkowego doświetlania.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Bobej nic takiego - unikam wilgoci jak mogę ze względu na alergię swoją prywatną. Tym bardziej że to nie było pierwsze zimowanie tylko drugie lub 3 dla niektórych ... w tych samych warunkach praktycznie - no poza ilością światła na oknie jak Kalo napisał.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sandro, nie zmarzły, może ktoś otworzył okno?
Żadna znana mi choroba grzybowa, czy odglebowa tak nie infekuje. Mało tego piszesz, ze nie wszystkie były przesadzone w nową ziemię.
Współczuję straty, mam nadzieję, ze odkryjesz przyczynę.
A tu mój problem, przepraszam za złej jakości zdjęcie:
![Obrazek](http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/033/869/33869769_800.1518117100.jpg)
Syn zimował u siebie w mieszkaniu Boliwian Rainbow. Zapomniałam o nim i nie był ani przygotowany do spoczynku ani przycinany ani przesadzany.
Co z nim teraz zrobić?
Żadna znana mi choroba grzybowa, czy odglebowa tak nie infekuje. Mało tego piszesz, ze nie wszystkie były przesadzone w nową ziemię.
![Obrazek](http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/033/869/33869769_800.1518117100.jpg)
Syn zimował u siebie w mieszkaniu Boliwian Rainbow. Zapomniałam o nim i nie był ani przygotowany do spoczynku ani przycinany ani przesadzany.
Co z nim teraz zrobić?
![pomagam ;:233](./images/smiles/heart_MAL.png)
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
whitedame nie dobijaj tym widokiem Sandry
Piękny okaz!!!
Na ten moment jak tak ładnie sobie roślinka radzi to raczej bym nie przycinała, lepiej poczekać z tym już do wiosny.
Teraz jedynie usunęłabym wszystkie kwiaty i pąki, aby odciążyć roślinę.
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Piękny okaz!!!
Na ten moment jak tak ładnie sobie roślinka radzi to raczej bym nie przycinała, lepiej poczekać z tym już do wiosny.
Teraz jedynie usunęłabym wszystkie kwiaty i pąki, aby odciążyć roślinę.
- whitedame
Sylwia, jak zobaczyłam syna z doniczką to też otwarłam gębę ze zdumienia
Zapomniałam o tej papryce, dałam synowi i synowej jesienią na zimowanie, nie spodziewałam się takiego efektu.
Swoją drogą niezłą mają rękę do papryk
Moje zimowane i przycinane to są kikuty z małymi pióropuszami listków.
![wystraszony ;:202](./images/smiles/scared.gif)
Zapomniałam o tej papryce, dałam synowi i synowej jesienią na zimowanie, nie spodziewałam się takiego efektu.
Swoją drogą niezłą mają rękę do papryk
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Moje zimowane i przycinane to są kikuty z małymi pióropuszami listków.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Whitedame papryki stoją w dwóch pomieszczeniach, przy uchylaniu okien w trakcie wietrzenia zawsze wszysto ściągam na ziemię...
Ale żeby nie było nie .... Tepin żyje jakby kto pytał. Wysiałam nawet nasiona z tamtego roku ale nic nie wyszło więc chyba tak szybko się go nie pozbędę![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Ale żeby nie było nie .... Tepin żyje jakby kto pytał. Wysiałam nawet nasiona z tamtego roku ale nic nie wyszło więc chyba tak szybko się go nie pozbędę
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No i czas powiedzieć stop ostrym paprykom. I tak za dużo wysiane. Ostatni wysiew wychodzi. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Obrazek](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/2/9/10802827_IMG_20180209_202818.jpg)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Obrazek](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/2/9/10802827_IMG_20180209_202818.jpg)
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Święte słowaBobejGS pisze:No i czas powiedzieć stop ostrym paprykom. I tak za dużo wysiane.
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
W ubiegłym roku miałam 22 odmiany ostrych papryk. W tym roku zrezygnowałam z kolorowych dziwactw z małymi owocami, które zostały zasuszone i zmielone, bo do niczego innego się nie nadawały. Zdecydowanie miałam ograniczyć ilość odmian. Postawiłam na chili czereśniowe w różnych kolorach (świetnie smakują marynowane i można faszerować), jalapeno też kolorowe, jakieś cayenne, dwie odmiany habanero, dodałam coś nowego i ładnego, carolinę reaper z ciekawości, niektóre nasionka dostałam w gratisie i w tym roku udało mi się ograniczyć ilość odmian z 22 do 28
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Pełen sukces, prawie wszystko zgodnie z planem
![palacz ;:209](./images/smiles/smoke.gif)
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
whitedame pisze:Sandro, nie zmarzły, może ktoś otworzył okno?
Co z nim teraz zrobić?
łooo matko jaki piękny okaz
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
A tak chciałam się podpytać uprawiał ktoś może Aji Pinaple czy coś podobnego, wypadła mi ta nazwa z głowy ? czy różni się dużo od Lemon Dropa ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
3 lata temu miałem jedno i drugie . nasiona z AWN albo z prywatnej wymiany. Wygląd , smak, zapach w zasadzie jednakowe. Lemon drop jakby ostrzejszy.
- whitedame
Kasiu
Aji Pineapple miałam w tym sezonie, Lemon Dropy ( czyli Aji Lemon ) kilka sezonów wcześniej, rok po roku.
Kształt i kolor owoców podobny, SHU znacznie się różni. Czyli jeśli Lemon Dropa na surowo nie da się zjeść to Aji Pineapple jak najbardziej.
Wysokość krzaków też różna Aji Pineapple - poniżej jednego metra, Aji Lemon były o kilkadziesiąt cm wyższe.
Aji Pineapple miałam w tym sezonie, Lemon Dropy ( czyli Aji Lemon ) kilka sezonów wcześniej, rok po roku.
Kształt i kolor owoców podobny, SHU znacznie się różni. Czyli jeśli Lemon Dropa na surowo nie da się zjeść to Aji Pineapple jak najbardziej.
Wysokość krzaków też różna Aji Pineapple - poniżej jednego metra, Aji Lemon były o kilkadziesiąt cm wyższe.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Dziękuję wszystkimza takie kompleksowe info
w tym roku zapałałam miłością do tych lemonków ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)