Rozmnażanie wegetatywne - ukorzenianie sadzonek
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozmnażanie wegetatywne - ukorzenianie sadzonek
Dokładnie, podczas ukorzeniania trzeba zapewnić wyższą temperaturę oraz dać bardzo przepuszczalną mieszankę: ziemi do gruboziarnistego żwirku nawet 1:3.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To już wiem co robić, bardzo dziękuję!
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Od kilku tygodni mam kilka liści 3 gatunków sukulentów. Do tej pory trzymałem je w suchym podłożu. Nie wypuszczają korzeni ale też utrzymują wodę, nie schną. Czy ukorzenienie ich jest możliwe? Jak tak to w jaki sposób najlepiej próbować? Największe liście to na pewno haworsja.
Czy da się wyhodować kalanchoe thyrsiflora z liścia?
- norbert76
Oczywiście, jak wiele sukulentów. Odcinasz liść, odczekujesz dzień i wsadzasz do suchego podłoża z dużą zawartością żwirku. Końcówkę liścia możesz wcześniej zanurzyć w ukorzeniaczu. Drugą opcją jest położenie liścia poziomo i czekać aż wypuści korzonki. Wtedy sadzisz pionowo do ziemi.
W obu przypadkach sporadycznie spryskujesz delikatnie podłoże do czasu ukorzenienia.
W obu przypadkach sporadycznie spryskujesz delikatnie podłoże do czasu ukorzenienia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję panie Norbercie, jest Pan skarbnicą wiedzy
Dzień dobry wszystkim. Nurtuje mnie pewien problem z ukorzenianiem liści grubosza. Odrywam od łodygi, odstawiam na 1-2 dni do zasklepienia ranki, po czym kładę lub wsadzam pionowo w suchy żwirek. Za każdym razem dostaję taki oto wynik:
po czym po kilku dniach cały liść szarzeje i zasycha. Próbowałam zraszać/nie zraszać/, zmieniałam wystawę ze wschodniej na południową, wszystko na nic. Z 15 listków nie ukorzenił się żaden. Czy ktoś ma pomysł, co takiego robię, co im się tak strasznie nie podoba, że odwdzięczają się szybką śmiercią?
po czym po kilku dniach cały liść szarzeje i zasycha. Próbowałam zraszać/nie zraszać/, zmieniałam wystawę ze wschodniej na południową, wszystko na nic. Z 15 listków nie ukorzenił się żaden. Czy ktoś ma pomysł, co takiego robię, co im się tak strasznie nie podoba, że odwdzięczają się szybką śmiercią?
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak.
Odrywasz liść za daleko od łodygi (te ze zdjęć mają właśnie za krótkie ogonki). To najprawdopodobniej przyczyna niepowodzeń.
Listek powinien być cały, razem z tą minimalnie szerszą częścią na ogonku przylegającą do łodygi.
Odrywasz liść za daleko od łodygi (te ze zdjęć mają właśnie za krótkie ogonki). To najprawdopodobniej przyczyna niepowodzeń.
Listek powinien być cały, razem z tą minimalnie szerszą częścią na ogonku przylegającą do łodygi.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Mam problem z moją crassulą moonglow o czym pisałem tutaj:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6050305
Jeśli chciałbym ukorzenić jej kawałek gdyby gnicie postępowało to jeden liść czy całą łodyżkę tak jak zaznaczyłem na przykład na zdjęciu?
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6050305
Jeśli chciałbym ukorzenić jej kawałek gdyby gnicie postępowało to jeden liść czy całą łodyżkę tak jak zaznaczyłem na przykład na zdjęciu?
- norbert76
W zasadzie Void w tamtym wątku napisała dwie najlepsze metody.
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6050795
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p6050795
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moonglow z liścia aż tak łatwo się nie ukorzenia. Możesz wyciąć gnijącą część, czubek rośliny ukorzeni się bez trudu (ukorzeniacz jest zbędny), a dolna część da odrosty. Jak nie zapomnę, to jutro wstawię zdjęcia moich krasuli potraktowanych w ten sposób.
Oki czekam na zdjęcia
Dam jej z tydzień i zobaczę co się będzie z nią działo, jak coś to poucinam od góry te dwie ładne jeszcze gałązki. A te liście co zaznaczyłem to też już zaczęły gnić czy to inny powód że mają brązowe końcówki?
I nie wiem czy dobrze zrozumiałem
Sorki dopiero się uczę haha
Dam jej z tydzień i zobaczę co się będzie z nią działo, jak coś to poucinam od góry te dwie ładne jeszcze gałązki. A te liście co zaznaczyłem to też już zaczęły gnić czy to inny powód że mają brązowe końcówki?
I nie wiem czy dobrze zrozumiałem
czyli te dwie gałązki jak coś to uciąć, zostawić do przeschniecia i wetknąć w żwirektom_ek pisze:czubek rośliny ukorzeni się bez trudu
Ale jakbym uciął górę, a pozostałe liście są podgnite to nie zostanie żadna "dolna część" oprócz łodygi i jednego listka to dla tego też byłaby jeszcze szansa?tom_ek pisze:Możesz wyciąć gnijącą część (...) a dolna część da odrosty
Sorki dopiero się uczę haha
- norbert76
Przecież to proste, jak drut. Ucinasz, odczekujesz dzień, wsadzasz do albo suchego żwirku, albo do suchej mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:2.
Z reszty, jeśli zaczyna gnić to i tak już może nic nie być. Ew. po odcięciu jeśli przeżyje to może się rozkrzewić. Nikt Ci nie da gwarancji, że coś z reszty będzie czy nie. To są żywe organizmy i różnie reagują.
Z reszty, jeśli zaczyna gnić to i tak już może nic nie być. Ew. po odcięciu jeśli przeżyje to może się rozkrzewić. Nikt Ci nie da gwarancji, że coś z reszty będzie czy nie. To są żywe organizmy i różnie reagują.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta