Borówka amerykańska - 10 cz.
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówka amerykańska - 10 cz.
Poprzednia część wątku: viewtopic.php?f=34&t=101247&start=1092
Czy ktoś z Was zakwasza ziemię w zimie? Pytam gdyż w sumie sporo pada, a kojarzę że ktoś, gdzieś, kiedyś pisał o tym, że w na jesieni/wiosną rosną korzenie.. chyba że zaczynam już jakieś herezje wygłaszać...
Czy ktoś z Was zakwasza ziemię w zimie? Pytam gdyż w sumie sporo pada, a kojarzę że ktoś, gdzieś, kiedyś pisał o tym, że w na jesieni/wiosną rosną korzenie.. chyba że zaczynam już jakieś herezje wygłaszać...
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Sprawdź odczyn gleby i jak potrzeba to zakwaś.
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja obecnie zakwaszam przygotowując miejsce na kilka nowych krzaków. Zima nietypowa i ziemia nie zamarzła wiec wykorzystuję okazje by zejść z ok 7 pH początkowo do przynajmniej 5,5 na wiosnę. Właśnie dzisiaj sprawdziłem próbkę podłoża bo już wyschła i niestety nadal trzyma się wysoko 6,2, ale widać, że powoli opada 

Pozdrawiam. Jacek 

Zalecam pobranie reprezentatywnej próbki i danie jej do zbadania do Stacji Chemiczno Rolniczej. Zakwaszanie należy przeprowadzić zgodnie z ich zaleceniami.
Nie cytujemy odpowiadając bezpośrednio pod postem osoby do której się zwracamy.
bab...
Nie cytujemy odpowiadając bezpośrednio pod postem osoby do której się zwracamy.
bab...
- toldi
Gdybym za każdym razem jeździł do Stacji Rolniczej to przy tej ilości testów co robię miał bym najdroższe borówki w Polsce a i tak więcej bym się nie dowiedział. Zainwestowałem w pH-metr elektroniczny do cieczy ok 65zl do tego za kilkanaście żł buteleczka 250 g KCL (wszystko na allegr...) wodę demineralizowaną mam z filtra osmotycznego stosowanego w kuchni, ale można kupić butelkę 5 l za 6żł i mogę robić pomiary do woli pH w H2O i w KCl w jednomolowym roztworze jak robią w Stacji Chemiczno Rolniczej. A co mi Stacja może innego zalecić niż siarkę i czekać. Mając w/w sprzęt mogę kontrolować na bieżąco co się dzieje w zasadzie po każdym zabiegu podlania kwaśna wodą (nie od razu, ale po dwóch tygodniach).I wszystkim zainteresowanym na poważnie uprawą borówki polecam w/w sposób. Ale jak mawia nasz kolega KALO kto bogatemu zabroni

Pozdrawiam. Jacek 

W czym problem? Że deszczówka? To najlepsza woda dla borówki, nie ma soli, głównie wapnia.ploplus pisze:Czy ktoś z Was zakwasza ziemię w zimie? Pytam gdyż w sumie sporo pada
- toldi
Pozdrawiam. Jacek 

- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też zaczynają ruszać, ciekawe co będzie jak przyjdzie mróz. Ja mam kilka krzaków, lecz jeszcze nie skosztowałem jak smakują
Zawsze gdy dojrzewają to coś mi je zjada. Zakładacie jakieś siatki do ochrony przed ptakami? Przypuszczam że to one zjadają.

Zawsze gdy dojrzewają to coś mi je zjada. Zakładacie jakieś siatki do ochrony przed ptakami? Przypuszczam że to one zjadają.
- toldi
Masz rację, ptaki potrafią objeść cały krzak, chociaż na szczęście w mojej okolicy pożeraczy borówek nie ma, ale widziałem u innych siatki na krzakach.
Pozdrawiam. Jacek 

- Senior
W tym roku założę siatki, być może po czterech latach w końcu skosztuję jak smakują 

- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
W ubiegłym roku zaczęłam zakładać siatkę na porzeczki i borówki właśnie .Nie takie to proste.Ta siatka zielona ze sklepu po mojemu ma za duże oczka co powoduje po pierwsze że czasem chytry kos i tak zje swoje. A po drugie zahaczanie i zrzucanie owoców przy próbach dostania się do owoców przez człowieka.Macie jakieś lepsze sprawdzone patenty ?
- Senior
Też chciałbym dowiedzieć się jak skutecznie zabezpieczyć owoce. U mnie znikają w momencie jak zaczynają dojrzewać, lecz do jedzenia jeszcze się nie nadają.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja zakładam siatkę nie bezpośrednio na krzewy lecz na pałąki z rurek. Rurki instalacyjne - elektryczne 3m dł. Wyginam w łuk nad rzędem borówek co 1,5m.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris