Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7

Post »

whitedame pisze: Najlepsze z Aji dla mnie do tej pory to Aji Pineapple, bo przynajmniej dała się schrupać na surowo.

Aji Imbambura - najplenniejsza z dotychczas uprawianych przeze mnie
W takim razie wysieję Aji Pineapple, chociaż już zamknęłam listę i dałam do kiełkowania wszystkie zaplanowane.
Aji Imbabura była u mnie w zeszłym sezonie ale jakaś łagodna mi wyszła. Podobnie było w przypadku Bishop Crown, ten to mi wyszedł słodki :;230 chociaż z wyglądu wzorcowy. Bałam się go próbować, aż kiedyś w końcu nie wytrzymałam i :shock: zero ostrości, kompletnie. Nasionka miałam z AWNu, widocznie skundliły się komuś na słodko ;:224

Aji Pineapple rośnie podobnie jak Imbabura? U mnie był krzak sporych rozmiarów jak na doniczkowca.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

No, mam Aji Cito , dla mnie bardzo dekoracyjna papryka. Bardzo ostra. Najostrzejsza z baccatum. Ładnie zimuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

krynka pisze:Niezły widok ! ;:63
A gdzie zimowałeś tę Habanero? Wygląda bardzo dobrze.

Po sezonie wstawiłem do kotłowni, w ciągu tygodnia straciła liście, więc wziąłem sekator, poobcinałem, zupełnie odciąłem jej towarzyszkę, bo w tej doniczce były dwie papryki. Postawiłem na małe okienko w kotłowni i zapomniałem o niej. Po jakimś miesiącu zaczęła puszczać listki, zacząłem ją podlewać, liści puściła całkiem sporo. Jednak z braku światła i niewielkiego okna liście były koloru liści sałaty, albo jeszcze bledsze. Teraz po odpaleniu growboxa znalazło się dla niej trochę miejsca, liście nabrały bardziej zielonej barwy i obecnie puszcza kolejne pędy i pąki kwiatowe. Przynajmniej do końca marca będzie tam stała, później pójdzie gdzieś na parapet. Nie dawałem jej wiele szans, ale mnie zaskoczyła.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Emalko, piękny okaz ;:180

Skoanna Aji Pineapple nie jest takim gigantem jak Aji Imbambura. Raczej wiotka i niewysoka.

Obrazek

zdjęcie też nie najlepsze.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

No to do donicy akurat ;:108
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

A tak sobie teraz myślę, jak ta Aji Pineaplle taka wiotka, to by świetnie wyglądała w amplu, o to jest pomysł na paprykę, posadzić ją w donicy wiszącej :) ;:108 :tan
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Jakie NPK jest potrzebne na konkretną fazę wzrostu papryk? Mógłby ktoś wypisać?

Znalazlam taką rozpiskę faz wzrostu:
1. Rozrost korzeni - od 1 do 2 miesięcy życia
2. Rozrost rośliny - od 2 do 4 miesiąca
3. Kwitnienie - od 4 miesiąca do 5
4. Owocowanie - od 5 miesiąca do 8
5. Odpoczynek - od 8 miesiąca do następnego kwitnienia.

Ale wystarczy mi chociaż NPK dla (łatwij będzie wtedy szukać odpowiedniego nawozu):
1. Faza wzrostu rozsady
2. Kwitnienie
3. Owocowanie

Nie wiem czy można podawać konkretne nazwy nawozów, ale jeśli tak to jakie gotowe nawozy polecacie na każdą z 3 faz wzrostu?
Bardzo proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Sylwia :)

NPK powinno być w proporcji 2:3:5. Takich nawozów musisz szukać, Połowę dawki lub jeszcze większą jej część wnosimy przed sadzeniem w trakcie przygotowywania gleby. Pozostałą stosuje się pogłównie, w 2-3 dawkach, najlepiej w połączeniu z nawadnianiem. Ostatnie nawożenie nie powinno być wykonane później niż na początku sierpnia. Istotna jest forma nawozów potasowych. Niezależnie od tego czy będzie stosowany jako nawóz pojedynczy czy też w mieszankach wieloskładnikowych musi być w formie siarczanowej.
To oczywiście jeśli chodzi o uprawy w gruncie, w donicach ja stosuję nawożenie co podlewanie, lub co 2 podlewanie, do początku sierpnia max do połowy.

A nawozy różnie w pierwszej fazie rozsady zasiłam dolistnie florovite, potem jednorazowo po 2 tygodniach od posadzenia do miejsca docelowego siarczan amonu, a potem już lecą knojówki, pokrzywa i żywokost. Może też być azofoska, lub burza kwiatów z substrala do pelargonii, do pomidorów dużo potasu inicjuje tworzenie się pąków kwiatowych.
1234samnie
50p
50p
Od: 21 maja 2010, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem nowy w tym temacie i potrzebuję rady. Posiałem w grudniu kilkanaście papryczek:
1. Big Jim
2. Piri Piri
3. Pepperoni
4. Habanero
5.Mirasol
6. Pequin
7. Tepin
8. Poblano

Większość już wypuszcza 4 parę liści i zamierzam je przesadzić do większych doniczek. Nie mam natomiast pojęcia o nawożeniu, tzn jakim konkretnym nawozem wspomagać rośliny? Znalazłem w poprzednich tematach wpis w którym pada nazwa nawozu Kristalon, ale wchodzę na allegro i tam jest Kristalon ale do wyboru - żółty, czerwony, pomarańczowy... ;) I nie wiem co wybrać :)
Fajnie by było jakby można było używać tego nawozu również do pomidorów, bo te też będę hodował w tunelu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nawet do uprawyw tunelu to dużo za wcześnie. Nie piszesz w jakim podłożu rosną to nie wiadomo jakie i kiedy nawożenie zastosować. Teraz to światła potrzebują o wiele bardziej niż nawozów.
1234samnie
50p
50p
Od: 21 maja 2010, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rosną w ziemi uniwersalnej, kwiatowej.
Hodowle mam zamiar podzielić - jakieś 20 roślin dam do gruntu a około 10 mam zamiar hodować w domu/na balkonie w pojemnikach.
W tej chwili doświetlam też sadzonki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jedzenia im wystarczy jeszcze ma długo. Zaczniesz zasilać jak nowe liście będą mniejsze i jaśniejsze . Nie żałuj światła. Obecnie potrzeba dużo niebieskiego.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

MORANGO pisze:A tak sobie teraz myślę, jak ta Aji Pineaplle taka wiotka, to by świetnie wyglądała w amplu, o to jest pomysł na paprykę, posadzić ją w donicy wiszącej :) ;:108 :tan
Kasiu ciekawy pomysł, spróbuję ;:215 zobaczymy co to z tego wyjdzie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”