Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
Wysyłał ktoś może na Akcję nasiona Giant Bushel?
Mi w pierwszym roku po zakupie nasion giant bushel nic nie wyrosło, dopiero w drugim roku z reszty nasion wyrosły piękne rośliny. Więc po roku na pewno kiełkują Ale ktoś gdzieś kiedyś pisał, że tykwy z wiekiem tracą zdolność kiełkowania - szybciej od dyń. Ale moze ktoś moze coś napisze z własnego doświadczenia jak to wygląda.
Mi w pierwszym roku po zakupie nasion giant bushel nic nie wyrosło, dopiero w drugim roku z reszty nasion wyrosły piękne rośliny. Więc po roku na pewno kiełkują Ale ktoś gdzieś kiedyś pisał, że tykwy z wiekiem tracą zdolność kiełkowania - szybciej od dyń. Ale moze ktoś moze coś napisze z własnego doświadczenia jak to wygląda.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam setki nasion tykw z przed kilku lat. Wrzucam do growboxa to zobaczymy jak się sprawy mają. W zeszłym roku robiłem taki test kiełkowania i zdolność kiełkowania w okolicach 90%. Były to chyba 3 letnie nasiona.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Ja kiedyś ze starego owocu wydobyłem, przypuszczam że około 5-letnie nasiona i prawie wszystkie wysiane wykiełkowały. Ale fakt faktem, były bardzo dobrej jakości, grube, ciemne. Jak masz takie średniego sortu to może nie pójść tak łatwo.
-
- 50p
- Od: 22 lut 2018, o 18:45
Witam, Jestem nowa na forum. W dodatku trochę poszalała w zeszłym roku kupiłam paczkę nasion tykwy ale ich nie wysiałam. Przeleżały latem w upale w ciemnej skrzyni i zimę w tej samej. Stwierdziłam że z nasion już nic nie będzie.
Jednak jestem osobą która lubi eksperymentować i stwierdziłam że sprawdzę. Przypilnowałam czubki namoczyliśmy nasiona i teraz mam problem, bo okazało się że to całe złe traktowanie nasion tykwy wcale jej nie zaszkodziło i już 3 sztuki puściło kiełki.
Podpowiedzcie mi, czy jest szansa przetrzymać ją na południowym parapecie do 15 maja, czy nie ma sensu zawracać sobie głowy?
Jednak jestem osobą która lubi eksperymentować i stwierdziłam że sprawdzę. Przypilnowałam czubki namoczyliśmy nasiona i teraz mam problem, bo okazało się że to całe złe traktowanie nasion tykwy wcale jej nie zaszkodziło i już 3 sztuki puściło kiełki.
Podpowiedzcie mi, czy jest szansa przetrzymać ją na południowym parapecie do 15 maja, czy nie ma sensu zawracać sobie głowy?
Jak zafundujesz im jakieś dodatkowe światełko to może... ale będzie ciężko. Może trochę im chłodniejsze otoczenie zafundować, żeby przystopować wzrost. Ale skoro lubisz eksperymentować to próbuj
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wg mnie nie ma sensu. Będzie z tym tyle zabawy co nie miara, a nic nie da gwarancji, że w międzyczasie nie padną. W dodatku takie przerośnięte też nie są za dobre. Do maja, to będziesz je miała w 10l wiadrach, a one ponad metr wysokości.
-
- 50p
Chyba jednak pokuszę się o próbę. Jeśli się nie uda to trudno. Mam dwa południowe okna (takie do podłogi) bez ogrzewania pod spodem. Jedno naszykowane jest na rozsady drugie poświęcę na te tykwy. Posadzę je w doniczkach balkonowych. Będzie w razie czego łatwiej wynosić na hartowanie.... jeśli się nie uda to tez się przyznam na przyszłość będzie wiadomo czy jest nadzieja dla takich narwańców jak ja
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Każde warzywo ma swój optymalny czas do siewu w danej strefie lub klimacie. Wg mnie najlepszym terminem do siewu tykw w Polsce to od 10 kwietnia do 25. Jeżeli bym teraz wysiewał to tylko stosując światło 8000 - 10000K żeby rośliny były krępe, a nie wybujałe.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 50p
A czy mogę poprosić o podpowiedz gdzie można w Polsce kupić w znośnej cenie ledy o odpowiedniej długości fali wydajności?
Z Chin będzie długo szło i odbiorę jak już nie będzie sensu doświetlać.
Przyda się wszystkim rozsadom w zeszłym roku sianym w terminie pomidorom na południowym oknie było za ciemno z powodu takiej, a nie innej pogody na wiosnę, wiec może i w tym roku przydać się doświetlanie.
Może i tykwa to nie roślina doniczkowa ale do czasu wysadzenia do gruntu można ją tak traktować.
viewtopic.php?f=19&t=48848&hilit=lamp%2A&start=196
viewtopic.php?f=5&t=50088&p=2714430&hil ... x#p2714430
Powyżej linki gdzie można zadawać pytania odnośnie doświetlania roślin. Marconi_exe
Z Chin będzie długo szło i odbiorę jak już nie będzie sensu doświetlać.
Przyda się wszystkim rozsadom w zeszłym roku sianym w terminie pomidorom na południowym oknie było za ciemno z powodu takiej, a nie innej pogody na wiosnę, wiec może i w tym roku przydać się doświetlanie.
Może i tykwa to nie roślina doniczkowa ale do czasu wysadzenia do gruntu można ją tak traktować.
viewtopic.php?f=19&t=48848&hilit=lamp%2A&start=196
viewtopic.php?f=5&t=50088&p=2714430&hil ... x#p2714430
Powyżej linki gdzie można zadawać pytania odnośnie doświetlania roślin. Marconi_exe
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie macie doświadczenie z tykwą o odmianie extra long handled dipper? Czy rzeczywiście ta jej szyjka rośnie tak długa i prościutka jak na zdjęciach w Google?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Jagoda wszystko zależy czy owoc będzie się zwieszał i nic temu nie będzie kolidować. Wtedy będzie prosta. Jeżeli będziesz uprawiać bez rusztowania to wtedy będą pokręcone w różnych kształtach np. S, L, C, U czy spiralne.
Właśnie skończyłem test kiełkowania Extra Long Handled Dipper. Mimo, że nasiona zeszłoroczne to wykiełkowało 50%. Pewnie by jeszcze więcej wykiełkowało bo niektóre nasiona w ziemi jeszcze nie ruszyły ale nie chce mi się ich trzymać bo i po co. Rad jestem, że w ogóle kiełkują bo tykwa się zawiązała bardzo późno i myślałem, że nic z nich nie będzie. Nasiona nie są takie ciemne.
A tutaj matczyny owoc z którego pozyskałem nasionka. Liczę na pobicie własnego rekordu.
Choć nasiona kupowałem z raczej sprawdzonego sklepu to moje E.L.H.Dippery są skrzyżowane z różnymi innymi odmianami. Niektóre z marenkami, a inne z nie wiadomo czym. Faktem jest to, że nie powinny być szpiczaste na końcu lecz zaokrąglone.
Bardzo jestem ciekawy własnej krzyżówki E.L.H.Dipper z tykwą Snake Holewy. Powinna wyjść z tego niezła chimera. Liczę na długość Snake, a na kształt Dipperka.
Właśnie skończyłem test kiełkowania Extra Long Handled Dipper. Mimo, że nasiona zeszłoroczne to wykiełkowało 50%. Pewnie by jeszcze więcej wykiełkowało bo niektóre nasiona w ziemi jeszcze nie ruszyły ale nie chce mi się ich trzymać bo i po co. Rad jestem, że w ogóle kiełkują bo tykwa się zawiązała bardzo późno i myślałem, że nic z nich nie będzie. Nasiona nie są takie ciemne.
A tutaj matczyny owoc z którego pozyskałem nasionka. Liczę na pobicie własnego rekordu.
Choć nasiona kupowałem z raczej sprawdzonego sklepu to moje E.L.H.Dippery są skrzyżowane z różnymi innymi odmianami. Niektóre z marenkami, a inne z nie wiadomo czym. Faktem jest to, że nie powinny być szpiczaste na końcu lecz zaokrąglone.
Bardzo jestem ciekawy własnej krzyżówki E.L.H.Dipper z tykwą Snake Holewy. Powinna wyjść z tego niezła chimera. Liczę na długość Snake, a na kształt Dipperka.
Marek
Marek
Szukając wiadomości o uprawie tykwy znalazłem informację aby nasiona potraktować wrzątkiem dla lepszego kiełkowania.
Czy ktoś to praktykował?
Czy ktoś to praktykował?
Ja do moczenia nasion używałem gorącej/ciepłej wody z kranu , niektóre odmiany szybko kiełkowały a inne wcale(np.: tykwa snake) ...
Pozdrawiam
Daro---
Daro---