Ogród Przemka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Przemka
Witaj Przemuś ,nie mogę wyjść z Twojego ogrodu ,masz tak piękne dalie ,że siedzę tutaj godzinę a cała reszta tak pięknie otula domek ,że chciałabym przed nim usiąść wśród tych kwiatów,tyle w tym stylu prostoty ,piękna ,oczarowania ,masz piękny swój świat na ziemi i życzę ,żeby zawsze tak było,pozdrawiam
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Przemekt23
Ulka dziękuję za wyróżnienie. Przez tę pogodę jakiś człowiek taki nijaki . Niby się chce a się nie chce. Robię co muszę. Dzień wstaje i już zaraz ciemno. Na dworze jak nie smog to po chmurno i zimno. Słoneczko było tylko raz. Dla mnie to za mało. pamiętam , że w styczniu i lutym słońca było dość sporo nawet kiedy było zimno a teraz to już nie wiem o co w tym chodzi. Dla poprawy nastroju coś się sieje coś posadzi do podpędzenia i tak się żyje . Zakupy jak zwykle kuszą. Kolorów wszyscy spragnieni dlatego jak widzę coś w sprzedaży to człowiek leci jak wróbel do ziarna . Ale to lepsze niż inne używki. . Czy ty już cos siałaś?
Krysiu witam Cię u siebie. To prawda fuksji trochę jest teraz doszły dwie od Ciebie więc kolekcja rośnie . Fuksje wszystkie jakie mam są w dużych gazonach( starsze egzemplarze)lub w mniejszych doniczkach i korytkach. Pierwsza odmiana fuksji zimująca w gruncie jest od ciebie. Zobaczymy jak się zaaklimatyzuje u mnie . Natomiast sadziec purpurowy jest u mnie dwa lata a poszedł w górę i w szerz bardzo. Potrzebuje ona trochę miejsca no i oczywiście mniejsze byliny wokół niej musiałem przesadzić bo by je udusiła. A motyli na niej jak kwitnie masa. Tez mam nadzieje że większość roślin sobie poradzi bo śniegu nie ma mrozi cały czas i do tego wiaterek który wysusza. Straszą że po 20 lutego ma uderzyć zima. Czy tak będzie zobaczymy. Będę zadowolony jak spadnie śnieg.
Soniu kochana zdjęcie powyżej z dedykacją dla Ciebie. Pierwszy raz siałem ostnicę i ładnie wzeszło jak jeszcze podrośnie to zadam ci kilka małych pytań co do niej. Spojrzałem na zdjęcie o którym mówiłaś i myślę że chodziło ci o dalię odmiany tartan. Jedna z moich ulubionych. Oryginalny kształt i kolor. W trawki trochę zainwestowałem gównie w miskanty. Sadziłem je jesienią mam nadzieję że odbija na wiosnę. Soniu mój ogródek składa się z trzech części pomijając obrzeża ogrodzenia wjazdu i za domem. Każda część jest starsza od drugiej. Najmłodsza część jest od 2009 roku. Czyli nie taka stara. Ciekawi mnie to jak to będzie wyglądać za 10 lat? Czy za rośnie czy co?
Co do staroci w ogrodzie to ja chyba jestem ostatnim rocznikiem kiedy ma się jeszcze sentyment dla historii przyrody i osób starszych bo już młodsze pokolenia to tylko gry fb picie palenie i nic nie robienie. Takie dziwne czasy. Niby się wszyscy znają a nikt ze sobą nie rozmawia.
Martuś miło że ci się podoba. Żebyś ty wiedziała ile godzin ja u Ciebie w ogrodzie spędziłem . Na patrzeć się nie można i co chwile coś pragnę mieć u siebie. A roślin to ty masz mnóstwo. Dziękuję za życzenia i oby się tak było.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Krysiu witam Cię u siebie. To prawda fuksji trochę jest teraz doszły dwie od Ciebie więc kolekcja rośnie . Fuksje wszystkie jakie mam są w dużych gazonach( starsze egzemplarze)lub w mniejszych doniczkach i korytkach. Pierwsza odmiana fuksji zimująca w gruncie jest od ciebie. Zobaczymy jak się zaaklimatyzuje u mnie . Natomiast sadziec purpurowy jest u mnie dwa lata a poszedł w górę i w szerz bardzo. Potrzebuje ona trochę miejsca no i oczywiście mniejsze byliny wokół niej musiałem przesadzić bo by je udusiła. A motyli na niej jak kwitnie masa. Tez mam nadzieje że większość roślin sobie poradzi bo śniegu nie ma mrozi cały czas i do tego wiaterek który wysusza. Straszą że po 20 lutego ma uderzyć zima. Czy tak będzie zobaczymy. Będę zadowolony jak spadnie śnieg.
Soniu kochana zdjęcie powyżej z dedykacją dla Ciebie. Pierwszy raz siałem ostnicę i ładnie wzeszło jak jeszcze podrośnie to zadam ci kilka małych pytań co do niej. Spojrzałem na zdjęcie o którym mówiłaś i myślę że chodziło ci o dalię odmiany tartan. Jedna z moich ulubionych. Oryginalny kształt i kolor. W trawki trochę zainwestowałem gównie w miskanty. Sadziłem je jesienią mam nadzieję że odbija na wiosnę. Soniu mój ogródek składa się z trzech części pomijając obrzeża ogrodzenia wjazdu i za domem. Każda część jest starsza od drugiej. Najmłodsza część jest od 2009 roku. Czyli nie taka stara. Ciekawi mnie to jak to będzie wyglądać za 10 lat? Czy za rośnie czy co?
Co do staroci w ogrodzie to ja chyba jestem ostatnim rocznikiem kiedy ma się jeszcze sentyment dla historii przyrody i osób starszych bo już młodsze pokolenia to tylko gry fb picie palenie i nic nie robienie. Takie dziwne czasy. Niby się wszyscy znają a nikt ze sobą nie rozmawia.
Martuś miło że ci się podoba. Żebyś ty wiedziała ile godzin ja u Ciebie w ogrodzie spędziłem . Na patrzeć się nie można i co chwile coś pragnę mieć u siebie. A roślin to ty masz mnóstwo. Dziękuję za życzenia i oby się tak było.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Śliczny masz ogród i chyba duży , bo taka ilość roślin pięknie , kolorowo, pomysłowo, jestem zachwycona U nas na Dolnym Śląsku na ogół jest cieplej niż gdzie indziej dlatego u mnie już wiosna na całego
No właśnie Przemku, jeśli teraz nie zacznę to się nie wyrobię. Ty pewnie też, bo jak widzę ogród masz duuuuży i b. wiele roślin, oj masz co robić. Ja już wszystko tnę, jak trochę jeszcze zmarznie to najwyżej skrócę mam masę roboty a przecież nie tylko to człowiek robi , więc się spieszę
No właśnie Przemku, jeśli teraz nie zacznę to się nie wyrobię. Ty pewnie też, bo jak widzę ogród masz duuuuży i b. wiele roślin, oj masz co robić. Ja już wszystko tnę, jak trochę jeszcze zmarznie to najwyżej skrócę mam masę roboty a przecież nie tylko to człowiek robi , więc się spieszę
- Przemekt23
Cześć Karolcia nawet nie marzyłem że mnie odwiedzisz. Bardzo mi miło. Pamiętam twoją piękną róże opleciona na jabłoni bodajże. Utkwił mi ten widok w pamięci. Ogród mam duży i nie duży. Są większe z tego co widzę u niektórych ale ilość roślin jest upchana. Zawsze chciałem zrobić spis wszystkiego ale na to czasu nie mam i chyba nie dałbym rady wszystkiego spisać. A na liście chciejstw tyle jeszcze pięknych roślin. No jest przy czym robić na pewno. W moim przypadku na delektowaniu się kwitnięcia danej rośliny jest bardzo krótkie bo wszędzie mnie dużo i ciągle jestem w ruchu. No zima trochę mniej ale też nie usiedzę . Ja każdego roku mam swój własny harmonogram prac i jadę z tym po kolei . Wówczas nadarzam w miarę. Jak bym miał ciąć iglaki w kwietniu jak to się powinno robić to połamałbym połowę roślin przy tym a po drugie kwiecień to czas sadzenia kłaczy wysiewanie różnych roślin i w ogóle. Dla mnie nierealne a są jeszcze inne rzeczy do zrobienia w gospodarstwie.
- karolacha
Tak Przemku, mam Gizelkę rosnąca przy wielkiej , starej jabłoni , jest cudna Lubię ludzi którzy tak dużo podróżują, bywają, ruszają się ....ja tego nie robię , innym zazdroszczę . Masz piękny ogród, dużo roślin. Moje też są upchane, czasem ze szkodą , ale trudno , skoro ciągle się czegoś chce
- Przemekt23
Gęste nasadzenia mają plusy i minusy. Ja ogólnie lubię ścisłe kompozycje. Chwasty tak nie rosną i ogólnie jak cos przekwitnie to tego nie widać bo w tym miejscu zakwita znowu coś innego. Karolcia ja nie podróżuję tyle niestety. W zeszłym roku byłem tylko raz nad morzem i to w jeden dzień. Tyle miałem relaksu. Marzy mi się wyjazd gdzieś w ciepłe miejsca ale póki co na razie nie realne. Ale marzenie jest.
- karolacha
Myślałam ,że skoro <ciągle jesteś w ruchu> tzn podróżujesz Ale to tak jak u mnie --sfera marzeń
- Przemekt23
U mnie ruch to praca i ciągłe zajęcia wokół zagrody . Podróżowanie może na emeryturze jak dożyję
-
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytam z zainteresowaniem i muszę sie pochwalić, po raz kolejny lecę w przyszłym miesiącu na Maderę
- karolacha
OOOO i to jest właśnie TO --Madera , w życiu nie byłam i tutaj Zbyszkowi zazdroszczę A my to się tylko kręcimy w koło domu , prawie jak na samolocie
- Przemekt23
Karolcia to mam pomysł o ile Zbyszek ma miejsce w bagażu ładujemy się na gapę i lecimy . Zbyszku mam nadzieję że jakieś fotki wstawisz z powrotu
- karolacha
No wiesz Przemku Zbyszek leci samolotem , trudno by było wcisnąć się w bagaż , miałby duuuży nadbagaż
Ale na fotki liczymy
Ale na fotki liczymy