Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
Maniak roślin egzotycznych
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bananowce w naszych ogródkach
Witam,radog pisze:Mam problem z moim Maurellim
Zimował w garażu i najprawdopodobniej dopadło go zimno. Jest szansa że odbije? jak myślicie?
mam pytanko: na postawie tego zdjęcia - bananowiec rośnie sobie w ogrodzie, na zimę po pierwszych przymrozkach ścinam
"niby-łodygę", i ... Czy można go (podziemne kłącze) zabezpieczyć tak aby nie wykopywać go i przenosić na zimowanie do domu/gazrażu itp.?
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A w jakim rejonie świata chcesz go uprawiać w sugerowany sposób?
W Polsce jest to wykluczone.
Tutaj znajdziesz posty mówiące o warunkach zimowania babanowców w Polsce -klik-
W Polsce jest to wykluczone.
Tutaj znajdziesz posty mówiące o warunkach zimowania babanowców w Polsce -klik-
- stalewiak
- Kontakt:
Napisz najpierw jaka to odmiana to pomogę Odmian dużo i w rożnych miejscach sie zimuje.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
W gruncie też jakąs odmianę bananowca da się przezimować?
Nie sądzę
Nie sądzę
- stalewiak
- Kontakt:
Tak. Ja zimuję trzeci rok.
- Amorphophallus
- 100p
- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Witam wszystkich.
Minęło już sporo czasu od kiedy aktualizowałem informacje o swoich bananowcach (chyba ze 3 lata). Parę starych Musa basjoo padło po przekwitnięciu (oczywiście odrosty wydały), trochę bananowców nie przezimowało, z kilka rozdałem po bliskiej rodzinie. Miejsce przy garażu ciągle najlepsze na Maurelli bo co na wiosnę wybiorę najładniejszy egzemplarz w to miejsce, we wrześniu osiąga 6-6,5m. Może to nie tyle co miejsce a dbałość o tą wybraną sztukę ale pozostałe okazy nigdy go nie doganiają. Widoczny na pierwszym zdjęciu Maurelli przy garażu ma aktualnie 3,5m.
Minęło już sporo czasu od kiedy aktualizowałem informacje o swoich bananowcach (chyba ze 3 lata). Parę starych Musa basjoo padło po przekwitnięciu (oczywiście odrosty wydały), trochę bananowców nie przezimowało, z kilka rozdałem po bliskiej rodzinie. Miejsce przy garażu ciągle najlepsze na Maurelli bo co na wiosnę wybiorę najładniejszy egzemplarz w to miejsce, we wrześniu osiąga 6-6,5m. Może to nie tyle co miejsce a dbałość o tą wybraną sztukę ale pozostałe okazy nigdy go nie doganiają. Widoczny na pierwszym zdjęciu Maurelli przy garażu ma aktualnie 3,5m.
- karolowa29
- 200p
- Od: 3 lis 2014, o 04:43
Piękne macie te bananowce. Ja próbowałam wysiać jak zwykle z nasionka, ale wiemy, że kiełkuje zaledwie 10% nasion, jeżeli nie są to świeże. Dalej nasiona trzymam w ziemi bo kiełkują nawet rok. Byłam jednak tak wytęskniona, że chciałam mieć ten okaz w domu. Znalazłam piękne dwa bananowce z przyrostami i kupiłam je. Jednego już pozbawiałam odrostów i rozdałam znajomym. Drugi bananowiec dzielnie rosnie na parapecie nad grzejnikiem co dzień zwilżany lekką mgiełką.
Marzena
- karolowa29
- 200p
Nie wiem czy to dobrze, czy nie ale mój bananowiec nie miał nawet roku jak go kupiłam we wakacje 2017, więc go nie zimowałam. Stwierdziłam, że może jest jeszcze za młody. Miał kolejny odrost, więc mimo iż nie ma wiosny postanowiłam go dziś odciąć, gdyż ma już 15 cm i okazało się po wyjęciu z ziemi, że mój odrost ma swój odrost. Teraz patrząc na ilość korzeni zastanawiam się, czy potrzymać go w szklance z wodą, czy może od razu do doniczki z ziemią. Pewnie bananowców nie trzyma się w wodzie ale liczę na Wasze zdanie Eksperci.
I proszę jeszcze o potwierdzenie czy to odmiana Musa Cavendish Super Dwarf? Bo taką nazwą mi sprzedano bananowca.
I proszę jeszcze o potwierdzenie czy to odmiana Musa Cavendish Super Dwarf? Bo taką nazwą mi sprzedano bananowca.
Marzena
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Uprawia ktoś bananowce w gruncie na stałe? Znajoma je uprawia. Na zimę ścina tuż nad ziemią i porządnie okrywa. Ja mam zamiar spróbować w tym roku.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Było już o tym w tym wątku , poszukaj w pierwszej części. Koleżanka daje zdjęcia jak odbijają po zimie.
-- 17 lut 2018, o 14:07 --
Sorry, nie w tym wątku tylko bliźniaczym o uprawie bananowca.
-- 17 lut 2018, o 14:07 --
Sorry, nie w tym wątku tylko bliźniaczym o uprawie bananowca.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Proponuję korzystać z wyszukiwarki.
Ten post dot. zimowania banana w gruncie znajdziesz tutaj viewtopic.php?p=5572236#p5572236
Ten post dot. zimowania banana w gruncie znajdziesz tutaj viewtopic.php?p=5572236#p5572236
- karolowa29
- 200p
Spełniło się moje kolejne marzenie. Wreszcie mam bananowca Ensete Maurelli. Niestety przyszedł kurierem w opłakanym stanie i musiałam poobcinać wszystkie liście. Mam nadzieję, że ten zwinięty będzie miał siłę się rozwinąć, bo potem już pójdzie gładko.
Marzena