Agnieszko ano zima niby wraca, ale jakoś chyba określiłbym ja jako słabawą hihi piękne te Twoje lilie, normalnie mutanty porosły no a najpiękniejsza różyczka na dwóch ostatnich zdjęciach
wanda7 te kule są solarne. Kupiłam w Obi wiosną w dobrej cenie. Mają zimne światło po zmierzchu, ale niesamowicie wyglądają!
Chciałam jeszcze dokupić jak zobaczyłam jak świetnie się prezentują.. ale niestety już ich nie było :/
Na próbę wzięłam jedną w Jysk ale niestety nie ten efekt.
Zestawienie pomarańczowo fioletowe.. za pochwałę
Jeśli chodzi o ziemię to na dole działki jest w miarę lepsza ale góra to margiel i piach. Pod każdą roślinę daję kupną ziemię i kompost ..granulowany obornik..
Sadząc rośliny bez tuningu pewnie niewiele by urosły.
tulipanka odnalazłam notatki z zamówienia i białe lilie kupiłam jako odmiana anne marie`s dreams.
Rosną niziutkie i wcześnie kwitną w kolorze delikatnego ecru.
Malutka różyczka w tym roku kończy trzy latka.. będzie już z niej niezły towarzysz ogrodowych wizyt
Dorja dzięki za takie słowa pochwał No aż mi się nieskromnie miło zrobiło
Pierwszą rabatę robiłam z zupełnie innym podejściem niż te kolejna.. a każdą z pewnością z innym ;)
Czasem coś się uda zestawić, że dobrze w sąsiedztwie wygląda.. a kontrasty jak się przekonałam robią mega efekt
Nie ma lepszej nagrody za prace ogrodowe niż pochwała równie zielonozakręconej osoby!
Dzięki!
Mariusz masz rację! Zimą tylko nas straszą... Ta szarość mnie przygnębia!
Kupiłam sobie już nawet mega dawkę wit D3... może to trochę postawi mnie na nogi!
Mała różyczka
Lato u mnie na fotkach w pełni.. różane i początki liliowego ...
Witaj Agnieszko. Bardzo zmienił się Twój ogród w bardzo krótkim czasie. Masz sporo róż. Na 38 stronie pokazałaś różę o, pnąca o różowo- brzoskwiniowych kwiatach. Możliwe, że jest to Piruette. Pokazałaś też Vanillę, moja wygląda inaczej. Agnieszko, masz cudną córeczkę. Twój plac budowy to piękny ogród, nie to co mój, ale fajnie, że możemy nacieszyć oczy pięknymi roślinami.
Pozdrawiam Ewa
Agnieszko, róże przecudne, jak nic trafią na moją listę chciejstw. Szkoda tylko , że nie masz podpisanych tych piękności.
A czy pamiętasz może jak nazywają się te różyczki ? Bardzo mi się podobają
Pashmina / Ewcia dziękuję za tak miłe słowa! Ogród zmienia się i rośnie, a ja ciągle w nim działam. Bez przestojów sezonowych ;)
Twój ogród równie mnie zachwyca i wiem, że masz u siebie świetną ziemię, a wszystko rośnie jak w botaniku
Dziękuję Ci za identyfikację róż To rzeczywiście Piruette i akurat pyta o nią iwwa
iwwa ta pierwsza róża to Vandee Imperiale a druga jak rozpoznała Ewa to Piruette trzecia kupiona w markecie jako NN.
Nie podpisuję zdjęć, bo musiałabym często zaglądać do notatek ;)
Duende równe obrzeża to już historia!
W ubiegłym sezonie była plaga nornic.. i tak sobie upodobały kostkę obrzeżową, że robiły pod nią tunele i się pozapadała miejscami :/
Jest plan na ten sezon poprawić obrzeża i zrobić je jednak na suchą zaprawę.. mam nadzieję, że wtedy będą stabilniejsze.
Witaj . Różana panienka prześliczna . Wow no to faktycznie z liliami zaszalałaś . Ja powiem Ci szczerze , że wstrzymuję się ale też mnie kusi bardzo . W sumie nie zależy mi na jakichś konkretnych super odmianach byle by ładnie kwitły i zdrowo rosły . W zasadzie i tak nie mam nawyku zapisywać nazw lilii . Jak masz gdzieś pod ręką notatki to możesz zobaczyć co to za odmiana a nuż kiedyś się skuszę . Sporo pięknych zdjęć pokazałaś . Od razy zachciało mi się lata . Pozdrawiam i słoneczka życzę bo u mnie zaczyna się przebijać .
Ale u Ciebie liliowo się zrobiło Niesamowicie musi pachnieć w ogrodzie kiedy kwitną.
Trochę już lilii zamówiłam, ale nie takie ilości jak Ty. O ile dobrze pamiętam, to chyba 8
Jakoś tak trochę zniechęciłam się do nich, bo w tamtym roku wiosną pięknie mi wszystkie powschodziły a potem nadszedł duży przymrozek i załatwił sporo lilii Porosły kikutki na 10 cm i nie kwitły.
Zastanawiam się czy w tym roku coś z nich będzie.
Ale energetyczne zdjęcia
Od razu lepiej się robi
Co do Gizelki, mam nadzieję, ze Lycefund ją nie stłamsi. Tamten to prawdziwy potwór.
Ty miałam naturalne rabaty podwyższone, a ja muszę niestety zakupić kilkanaście nadstawek, żeby taką rabatę stworzyć
Mam tylko nadzieję, że w tym roku się to uda i będę miała w końcu prawdziwy warzywnik
Ewelinko ta lilia ecru zapełniana to anne marie`s dreams.
Myślę, że jeszcze się skusisz na kilka cebul.. do wiosny i sadzenia jeszcze daleko, a oferty bardzo kuszą !
Odnośnie zapisywania nazw - odmian lilii, czy innych roślin.. trochę notowałam, ale wiem, że ciężko wracać później do notatek.. podziwiam wszystkich którzy sypią odmianami jak z rękawa ja jeszcze nie dorosłam do takiej umiejętności ;)
tulipanka ja też miałam kilka takich cebul, że mróz je zważył i niestety nie zakwitły ale liczę że cebule się nie wysiliły i w ziemi nieźle przetrwały.. w tym roku liczę na kwitnienie i nie zniechęcam się absolutnie!
Margo2dzięki za podpowiedź o różycach! Posadzę je w większej odległości od siebie.
A zdjęć mam jeszcze trochę i letnich i jesiennych... niepokazanych.
Powstawiam jeszcze trochę .... ogólnych i portretów
Agnieszko jak patrzę na Twoje zdjęcia i róże na nich to nie mogę się doczekać jak moje będą kwitły, a jeszcze nawet nie wsadzone, bo dopiero na jesień będę wsadzał fakt, że masz dużo większy areał więc możesz sobie na więcej pozwolić, ale pięknie masz je skomponowane z innymi bylinami i cebulowymi
Witaj . Ach kusiła mnie oferta lilii ale chyba jednak z uwagi na szczeniaka sobie w tym roku odpuszczę. Nie chcę mu dawać dodatkowych roślin do gryzienia lub wyrywania . A może jednak zamówić ?? Twoje lato zdecydowanie różano- liliowe . Mnie tam nawet nie zależy na nowościach, chciałabym mieć tylko moją ulubioną kolorystykę i w dużej ilości . Jeśli chodzi o nazwy to pamięć mam do nazw róż i powojników a reszta nie jest mi chyba nawet do niczego potrzebna. Coś tam czasem zapisuję, albo trzymam sobie etykiety . Pozdrawiam i czekam na dalsze fotki a nuż jednak na te lilie się skuszę .