emalia112 pisze:Dlaczego? jest na tyle wczesna że do kiszenia ogórków idealna. Tyle że szkoda ją skubać.
Dodawałem jednak muszą być przekrojone w połówki aby oddawały więcej aromatu, skubanie oczywiście w rękawiczkach jednorazowych, a krojone w rękawicach bokserskich
Chciał bym zacząć przygodę z uprawą papryki ostrej , na początek planowałem jakąś lekko ostrą dostałem nasiona papryki Cayenne ale czytam że raczej należy do tych ostrzejszych , jakiej szukać o małej "mocy" do gruntu , do spożycia na surowo i do kuchni , w miarę dostępnej w sklepach ogrodniczych ??
Kup w sklepie Rokitę ,Cyklon albo Tajfun. Ogólnie dostępne, przystosowane do naszego klimatu i mają ok .1000 SHU , są określane jako półostre. A o innych wynalazkach oczywiście możesz poczytać
Pelasia ja po twojej rekomendacji kupiłam nasiona Anaheim i jeszcze dokupiłam
nasiona papryczki do nadziewania Koral .Innych nasion też dobrałam , przesyłka
poniżej 10zł .Nie sposób ograniczyć się do sklepów stacjonarnych , bo u mnie oferta
nasion strasznie skromna .
kaLo dzięki za przypomnienie o cyklonie jakoś umknęła mi ta odmiana w tym roku, a pamiętam że dobra była i bezproblemowa w obsłudze
Pytanie techniczne - papryka typu czereśniowa - okrągła ,mała do nadziewania. Macie sprawdzone jakieś konkretne odmiany? Z nasion znalazłam tylko odmianę "czereśniowa ostra" bez konkretnej nazwy.
Z AWN okrągła do nadziewania to chyba była peperoncino picante ?
Kupiłam w Au...n ostre papryczki zielone w kształcie małych strączków. Opisana była jako papryka zielona. Dałam nasiona na próbę do kiełkowania i ładnie puściły kiełki po kilku dniach, ale sama papryka zaczęła dojrzewać, czerwienieć.
I teraz nie wiem,
czy nasiona zielonej, niedojrzałej papryka ma zdolność kiełkowania?
czy kupiłam mieszaną paprykę i traf chciał, że wyciągnęłam nasionka z zielonej , dojrzałej papryki?
czy w ogóle istnieją papryki zielone, które są dojrzałe?
Zaczynam dopiero z paprykami i zależy mi na ostrych, ale zdatnych do jedzenia bez uduszenia się:), a ta własnie taka jest.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Niektóre papryczki są zjadliwe ,gdy są jeszcze zielone. W zasadzie to nie wiem ,czy wszystkie takie nie są? Raczej nie ma odmiany zielonej papryki ,zawsze się zaczerwieni albo "zażucieje" .../jokaer
Wszystko jest jak powinno być. Każda papryka ma tzw. dojrzałość konsumpcyjną (wyrośnięta ale jeszcze zielona) i fizjologiczną- nasiona dojrzałe a kolor charakterystyczny dla odmiany. Te z Auuuu..to pewnie Jalapeno. .../jokaer
Dzięki za odpowiedź. Wcześniej kupiłam czerwone, też strączkowe, ale chyba trochę większe. Posadzę obydwie i zobaczę czym się różnią.
Z ostrych lub lekko ostrych papryczek mam jeszcze Cayenne Thick, Black Hungarian, Hegyes Eros, Chili Big Jim. Dobierałam o różnych stopniach ostrości, żeby sprawdzić co odpowiada mojemu podniebieniu.
Dostałam też w gratisie Congo Trinidad, ale tu raczej nie będę ryzykować próby smaku
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Papryki zielone mniej lub bardziej, gdy dojrzeją to np. Saras green, habanero green, pasilla bayo. Ciemno zielona, niemal czarna jest Poblano. Miałem Pasilla bayo i Poblano, w tym roku próbuję również z pozostałymi wymienionymi, właśnie ze względu na kolor.