Moje Hippeastrum (Zwartnice) w domu i ogrodzie.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Hippeastrum (Zwartnice) w domu i ogrodzie.
Piękna czerwień!! Uwielbiam tą gamę
Że tak sobie pozwolę zapytać - Black Pearl też pan posiadasz?
A ja jeszcze ani razu nie dostałam osiołka zamiast czegoś. Nie dostała go nawet, jak go celowo zamawiałam. To jednak trzeba mieć szczęście
Że tak sobie pozwolę zapytać - Black Pearl też pan posiadasz?
A ja jeszcze ani razu nie dostałam osiołka zamiast czegoś. Nie dostała go nawet, jak go celowo zamawiałam. To jednak trzeba mieć szczęście
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Dzięki, bardzo ładny, ale ten zapach to chyba słabiutki skoro wcześniej nie był wyczuwalny.
Jak byś go opisał, da radę, ale tak na serio?
Jak byś go opisał, da radę, ale tak na serio?
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ivonar to jest Merengue.
Aktualnie rozkwita H. 'Matterhorn' w notatkach nic nie mam na jego temat, bo jak już gdzieś nadmieniałem wcięło mi mądrości z lat ubiegłych dotyczące wielu odmian. Z tego co widać dość przyjemny kwiatek , taki 'falbianiasty' na każdym płatku:
- śnieżnobiały, płatki regularne, wielkość średnia, z lekkim śladowym zapachem
- gardziel żółta przechodząca w zieleń
onectica, potwierdza się, że coś z tym Jabłuszkiem nie tak. Kłopot jak się go ma w nadmiarze i kłopot jak się go nie ma.
Z drugiej strony z moich doświadczeń z nim wynika, że 'humorzasty' jeden sezon mu wszystko pasuje w innym na odwrót. Raz się pięknie wybarwia innym razem śladowo. Zachodziłem w głowę dlaczego go ochrzczono 'Osłem' i dzisiaj mnie olśniło - przecież on uparty jest.
To potwierdza się w przygodzie z nim. Jeśli chodzi o te ciemno czerwone to 'pse Pani' 'Black Pearl' ścigam ją , ale w tym sezonie coś w krajowej ofercie nie uświadczysz. Pocieszam się, że z tych ciemno czerwonych to 'Grand Diva', 'Flamenco Queen' 2 szt. 'Royal Velvet' są na stanie i jeszcze jedna sztuka, ale to jak zakwitnie przekonam się czy nie pomyłka. Na razie wystarczy.
- śnieżnobiały, płatki regularne, wielkość średnia, z lekkim śladowym zapachem
- gardziel żółta przechodząca w zieleń
onectica, potwierdza się, że coś z tym Jabłuszkiem nie tak. Kłopot jak się go ma w nadmiarze i kłopot jak się go nie ma.
Z drugiej strony z moich doświadczeń z nim wynika, że 'humorzasty' jeden sezon mu wszystko pasuje w innym na odwrót. Raz się pięknie wybarwia innym razem śladowo. Zachodziłem w głowę dlaczego go ochrzczono 'Osłem' i dzisiaj mnie olśniło - przecież on uparty jest.
To potwierdza się w przygodzie z nim. Jeśli chodzi o te ciemno czerwone to 'pse Pani' 'Black Pearl' ścigam ją , ale w tym sezonie coś w krajowej ofercie nie uświadczysz. Pocieszam się, że z tych ciemno czerwonych to 'Grand Diva', 'Flamenco Queen' 2 szt. 'Royal Velvet' są na stanie i jeszcze jedna sztuka, ale to jak zakwitnie przekonam się czy nie pomyłka. Na razie wystarczy.
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Tfu tfu też ładny ok musze przestać do Ciebie zaglądać, bo mi się jeszcze one spodobają
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Która z tych dwóch ma większe kwiatostany i ciemniejszym odcieniu czerwieni - Grand Diva czy Carmen?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dwie odmiany o b. dużych kwiatach - 20 cm, 'Carmen potrafi mieć 22-23 cm, a więc ciut większe kwiaty.
Co do koloru, obie wybarwiają się podobnie, ale 'Grand Diva' posiada to bordowe wyraźne żyłkowanie na płatkach, które sprawia wrażenie ciemniejszej całości. Obie opalizujące w słońcu i wtedy ten drobny 'brokacik' daje niesamowite wizualne odczucia.
Tak na szybko tyle wypunktowania
Co do koloru, obie wybarwiają się podobnie, ale 'Grand Diva' posiada to bordowe wyraźne żyłkowanie na płatkach, które sprawia wrażenie ciemniejszej całości. Obie opalizujące w słońcu i wtedy ten drobny 'brokacik' daje niesamowite wizualne odczucia.
Tak na szybko tyle wypunktowania
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- Agneska
Dzięki.
Czy one mają ciemniejszy kolor niż Ferrari?
Czy one mają ciemniejszy kolor niż Ferrari?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
'Grand Diva' w pełnym rozkwicie:
- Płatki aksamitne ciemno czerwone opalizujące żyłkowane bordowymi pręgami, regularne
- kwiat średniej wielkości o pokroju owalnym 19x20>12 cm.
- pylniki i słupek zalążni ciemno czerwone końcówka trójdzielna - biała
- gardziel ciemniejąca ku dnu kielicha zakończona kontrastową białą koronką
- płatki zakończone białymi czubkami
- na rynku od 2011 roku
Agneska one są o dwa tony ciemniejsze od 'Ferrari' i o 1 ton od 'Magnum', coś w podobieństwie 'Benfiki' Trzeba też mieć świadomość, że sezon sezonowi nie równy i jak Sama mogłaś się przekonać na przykładzie 'Apple Blossom', różnice mogą być, ale w tych ciemnoczerwonych nie są tak radykalne. W ogóle zdefiniować czerwone (jakiejkolwiek odmiany) to droga przez mękę-przynajmniej dla mnie. Z tymi odmianami akurat mniejszy problem, bo je mam, lub miałem i doświadczyłem naocznie ich walorów
- Płatki aksamitne ciemno czerwone opalizujące żyłkowane bordowymi pręgami, regularne
- kwiat średniej wielkości o pokroju owalnym 19x20>12 cm.
- pylniki i słupek zalążni ciemno czerwone końcówka trójdzielna - biała
- gardziel ciemniejąca ku dnu kielicha zakończona kontrastową białą koronką
- płatki zakończone białymi czubkami
- na rynku od 2011 roku
Agneska one są o dwa tony ciemniejsze od 'Ferrari' i o 1 ton od 'Magnum', coś w podobieństwie 'Benfiki' Trzeba też mieć świadomość, że sezon sezonowi nie równy i jak Sama mogłaś się przekonać na przykładzie 'Apple Blossom', różnice mogą być, ale w tych ciemnoczerwonych nie są tak radykalne. W ogóle zdefiniować czerwone (jakiejkolwiek odmiany) to droga przez mękę-przynajmniej dla mnie. Z tymi odmianami akurat mniejszy problem, bo je mam, lub miałem i doświadczyłem naocznie ich walorów
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- Agneska
Dzięki. Chcę kupić cosw ciemniejszego niż moje obecne czerwone stąd te pytania.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- onectica
A masz Royal velveta? Piękna głęboka aksamitna czerwień.
Porównam teraz moje doświadczenie z pseudo-hydroponiką i posadzeniem do normalnego podłoża tej samej odmiany w tym samym czasie,chodzi o Królową Flamenco - 'Flamenco Queen':
Z powyższego wynika, że cebula w normalnym podłożu wyprzedziła o 2 dni tą z hydroponiki. Uważam, że to o niczym nie świadczy, wykwitają porównywalnie. Na przyszły sezon powtórzę to i prawdopodobnie wynik może być odwrotny, lub rozbieżność czasowa dużo większa.Przekonałem się też, że Hipki w 'Hydro' radzą sobie bardzo dobrze i można będzie za rok rozszerzyć tą metodę na inne odmiany, o ile po sezonie przybór masy cebul będzie zadowalający.
Teraz kolej na "Cherry Nymph" cebula mocno podjedzona przez ślimaki kwitnie tylko 2 kwiatami (w ubiegłym roku 6). Rosła też w ceramicznej szkliwionej doniczce, co nie za bardzo 'Hipkom' służy.
Jak na podwójny to ma tych warstw aksamitnych czerwono-wiśniowych płatków sporo i trochę przypomina różę w pełni rozkwitu.
Następne tylko zaznaczę, 'Picotee' i 'Royal Velvet' pchają się na 'Afisz'
Z powyższego wynika, że cebula w normalnym podłożu wyprzedziła o 2 dni tą z hydroponiki. Uważam, że to o niczym nie świadczy, wykwitają porównywalnie. Na przyszły sezon powtórzę to i prawdopodobnie wynik może być odwrotny, lub rozbieżność czasowa dużo większa.Przekonałem się też, że Hipki w 'Hydro' radzą sobie bardzo dobrze i można będzie za rok rozszerzyć tą metodę na inne odmiany, o ile po sezonie przybór masy cebul będzie zadowalający.
Teraz kolej na "Cherry Nymph" cebula mocno podjedzona przez ślimaki kwitnie tylko 2 kwiatami (w ubiegłym roku 6). Rosła też w ceramicznej szkliwionej doniczce, co nie za bardzo 'Hipkom' służy.
Jak na podwójny to ma tych warstw aksamitnych czerwono-wiśniowych płatków sporo i trochę przypomina różę w pełni rozkwitu.
Następne tylko zaznaczę, 'Picotee' i 'Royal Velvet' pchają się na 'Afisz'
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- onectica
Czyli ten kolor z dolnych zdjęć jest bliższy rzeczywistości?