Bób cz.3
Re: Bób cz.3
Jeśli wiosna ma być u Ciebie późno, a rozsada ma być robiona w mieszkaniowych warunkach, to ja bym poczekała. Bób bardzo szybko rośnie i szybko się wyciąga jeśli nie ma dużo światła. A taki wybiegniety bób to tylko kłopot. Do tego rośliny, które rosły w 20 stopniach będziesz musiała zahartować przed wysadzeniem.
A mój bób już siedzi w gruncie. Część wysiana wczoraj, reszta dziś.
A mój bób już siedzi w gruncie. Część wysiana wczoraj, reszta dziś.
Iza
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To już można wysiewać bób
Nie zmarznie?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

W Belgii cieplej.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2018, o 19:20
Już od 4 sezonów sieję bób karmazyn i mi oraz rodzince bardzo smakuje strąki duże i pełne do tego z zielonym super wygląda w potrawach
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
brazia231 a robisz rozsadę z karmazyna czy prosto do gruntu w marcu?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Dzisiaj pierwsza partia rozsady Witkiem Manita powędrowała na parapet. W drugiej kuwecie też się zaczyna coś dziać. Sadzonki największe mrozy przeczekają w domu a następnie trafią do tunelu. Na razie tylko 30 pierścieni po 2 skiełkowane nasiona. Zobaczymy jaką pogodą powita nas marzec i czy będzie można siać następną porcję nasion wprost do gruntu czy konieczna będzie kolejna rozsada.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Mój bób gdy wyszedł cały z ziemi, ale jeszcze się nie wyprostował zaczęłam wynosić na cały dzień na dwór, w słoneczne zaciszne miejsce. Gdy było już ciemno zabierałam pod dach w zimne miejsce. Już 3 dni tak spędził. Straszą mrożnymi nocami dlatego zabieram z dworu. Jest krępy, ciemnozielony,nic nie wybiegnięty, szkoda by go było zmrozić.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
W tym roku też planuje spróbować uprawy bobu. Wczoraj zakupiłem dwie ostatnie odmiany, które były dostępne oraz ziemię. Nie przywiązuje w tym roku zbytniej wagi na odmiany, gdyż chce po prostu zobaczyć jak on rośnie i ostatecznie jak smakuje.
Ile czasu zajmuje produkcja rozsady? Zastanawiam się czy nie wysiać go jutro, tylko nie wiem czy to nie będzie za szybko? W jakiej temperaturze rozsada rośnie prawidłowo i przy jakiej można na spokojnie wysadzić go do gruntu?
Zastanawiam się czy muszę je mieć w cieplejszej temperaturze po wysianiu, czy spokojnie wykiełkuje i będzie rósł w chłodnym pomieszczeniu o temp w okolicy 5-7zt.
Ile czasu zajmuje produkcja rozsady? Zastanawiam się czy nie wysiać go jutro, tylko nie wiem czy to nie będzie za szybko? W jakiej temperaturze rozsada rośnie prawidłowo i przy jakiej można na spokojnie wysadzić go do gruntu?
Zastanawiam się czy muszę je mieć w cieplejszej temperaturze po wysianiu, czy spokojnie wykiełkuje i będzie rósł w chłodnym pomieszczeniu o temp w okolicy 5-7zt.
-
Skoro się nie napinasz z terminem zbioru i nie wiesz nawet czy masz wczesną odmianę to możesz śmiało wysiać nasiona w pomieszczeniu gdzie jest chłodno (np. 5-10*C). Jeżeli chcesz trochę przyspieszyć zabawę to możesz nasiona namoczyć przez 24-48 godzin w wodzie (do miseczki wysyp nasiona i zalej wodą-ok. 1 cm pod wodą- uważaj bo pęcznieją i dlatego miseczka lepsza od słoika). Gdybyś chciał jeszcze bardziej przyspieszyć wschody to całą zabawę możesz przeprowadzić w cieplejszym pomieszczeniu (np. na regale w pokoju) a dopiero jak roślinki wykiełkują i pojawią się nad powierzchnią ziemi możesz przenieść do chłodnego ale jasnego pomieszczenia. Teoretycznie nasiona do gruntu można wysiewać w marcu ale wtedy lepiej jest przykryć ziemię włókniną. O produkcji rozsady warto poczytać na wcześniejszych stronach gdyż czas produkcji rozsady jest uzależniony od warunków świetlnych i temperatury.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziękuje Przemku. Mam dwie odmiany, które kupiłem wczoraj(nazwy odmian wypadły mi z głowy), a jestem.na wyjezdzie dzisiaj, do jutra. Jak wrócę, to mogę podać nazwy odmian i doczytać na opakowaniach jakieś info. Coś mi się kojarzy, że jeden to Jankiel biały?? Ale to się upewnie jutro. 
Pomyśle o tym namaczaniu i poczytam sobie wątek dla rozeznania. Ta druga odmiana jest chyba zaprawiana, to namaczanie nie spłucze zaprawy?
Ogólnie to chciałbym zrobić rządek jeden przed domem i drugi na działce, niestety na razie nie mam ogarniętej tylniej części działki, gdzie chciałbym go posadzić ale może zrobię rządek wzdłóż ścieżki koło poletka dyni giganta.
Ok, to powertuje trochę.

Pomyśle o tym namaczaniu i poczytam sobie wątek dla rozeznania. Ta druga odmiana jest chyba zaprawiana, to namaczanie nie spłucze zaprawy?
Ogólnie to chciałbym zrobić rządek jeden przed domem i drugi na działce, niestety na razie nie mam ogarniętej tylniej części działki, gdzie chciałbym go posadzić ale może zrobię rządek wzdłóż ścieżki koło poletka dyni giganta.

Ok, to powertuje trochę.

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy bób nadaje się na przedplon/międzyplon dla roślin sadzonych w połowie maja jak pomidory i ogórki?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie nadaje się
B?b nawet wcześnie posiany owocuje do czerwca-lipca. Dla zaoszczędzenia miejsca chcę w tym roku w jego bliskim sąsiedztwie posadzić od połowy maja dynie albo cukinie, po wyrwaniu bobu będą miały więcej miejsca i na pewno nim nie pogardzą
Dodatkowo gdy zostawić jego korzenie w ziemi, rośliny w pobliżu dostaną łatwo przyswajalny azot.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
Przemek a powiedz czy potem będziesz rozdzielał sadzonki czy obydwie wysadzał do gruntu? No i jakich podpór bób potrzebuje?
-
Ze względu na oszczędność miejsca i podłoża do pierścieni wkładam 2 skiełkowane nasiona. Przy wysadzaniu roślin nie rozdzielam (sadzę po dwie) a tylko zwiększam odległości pomiędzy roślinami w rzędzie. W przypadku Witkiem Manita i Figaro staram się zachować odległość 30-35 cm. Nie wszystkie odmiany wymagają podpór ale ja przeważnie wbijam drewniane kołki co ok. 2 m i opasuję rządek sznurkiem.