Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Drzewa owocowe
Zablokowany
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Pamiętam jak cieszyłem się gdy okazało się że jedno oczko Bulrat'a zrosło się z Butterą czerwoną. Jak do tej pory najlepiej wychodzi mi szczepienie w szparę, co ciekawe uchodzące za najprostsze stosowanie kompletnie mi nie wychodzi o czym pisałem w patencie z rurką, podobnie z kożuchówką . Za jakiś czas pokażę mój eksperyment, tylko musi się rozwiązać w jedną, albo drugą stronę, powiem jedynie tylko tyle, że obydwie komponenty to Prunus, ale z tych o jadalnych owocach .
Niewielkim nawiasem Migdał trójklapowy można próbować na ałyczy okulizować?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
jagusia111

Post »

Z tego co podaje literatura to tak.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Swoją drogą nie czas aby już na trzecią część, tylko warto było by jakoś połączyć te dwa wątki i od stycznia wydzielić nową część? viewtopic.php?f=34&t=102102&start=14&hilit=g%C5%82ogu
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyznaję, radocha wielka, gdy się szczepienie uda. Ja w zeszłym roku jej zakosztowałem, gdy przyjęły się obydwa zrazy zaszczepione na jabłonce przez stosowanie. W tym roku przytnę konary odpowiednio, by cała "para" poszła w te zrazy co by ładne gałązki wypuściły.

Zakosztowałem też porażki, dwa zrazy zaszczepione przez kożuchówkę nie przyjęły się, ale najpewniej dlatego, że były przesuszone.

W tym roku spróbuję ponownie kożuchówki i mam w związku z tym mam do Was prośbę - czy mógłby ktoś uciąć i przysłać mi kilka zrazów jabłoni odmiany Close albo Geneva Early? Jeżeli ktoś z Was ma, proszę o kontakt przez PW, dogadamy szczegóły.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Czy można zaszczepić wiśnię na czereśni, tak jak robi się to z jabłoniami ? Na działce mamy 4 dość wiekowe czereśnie i ciągle są w nich robale. Nie chcemy jeść chemii i lubimy wiśnie, stąd pomysł i to pytanie. Szukałam informacji w googlach, ale piszą jedynie o czereśni ptasiej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

A co to zmieni? Mam wiśnie i jak nie opryskam w terminie to też są robale.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

rebeko pisze:Czy można zaszczepić wiśnię na czereśni, tak jak robi się to z jabłoniami ? Na działce mamy 4 dość wiekowe czereśnie i ciągle są w nich robale. Nie chcemy jeść chemii i lubimy wiśnie, stąd pomysł i to pytanie. Szukałam informacji w googlach, ale piszą jedynie o czereśni ptasiej.
Ja będę szczepił na wiosnę wiśnię na czereśni. Jeden zraz zaszczepię bezpośrednio na czereśni, a drugi na podkładce z czereśni. Na bieżąco będę informował o postępach czyli czy szczepienia się udały. Dodatkowo spróbuję zaszczepić śliwę i brzoskwinię.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

kaLo pisze:A co to zmieni? Mam wiśnie i jak nie opryskam w terminie to też są robale.
Tak ? Ja w swoich ( Łutówka i Northstar) nie znalazłam ani razu robali. Może wszystkie muchy poleciały na czereśnie ?
Pytasz co to zmieni ? Myślałam, że w ten sposób będziemy mieli więcej wiśni zamiast czereśni, zachowamy drzewa, będzie większy pożytek z owoców i zaoszczędzę reszcie familii żmudnego rozkrawania i oglądania każdej czereśni, żebym mogła zrobić z nich przetwory.

Senior Daj znać jak poszło. Może i my spróbujemy...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Albo wszystkie muchy przyleciały do mnie ;:306 . Niestety działka na RODOS nie gwarantuje bezproblemowej uprawy czegokolwiek. W zasadzie nie powinno być kłopotu z przyjęciem się zrazów czy oczek. Wiśnia ptasia to nic innego jak czereśnia.
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p

Post »

W takim razie pobawimy się w szczepienie. To prawda, że działka w ROD nie daje zbyt wielu możliwości, no ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Wieś i hektary póki co odpadają, bo muszę jeszcze pracować. Wszystkie muchy nie poleciały do Ciebie ;:185 , "ktoś" przecież te jajeczka poskładał w owocach.
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panowie a jest już czas na szczepienia ? gościu na youtubie (zielone pogotowie) twierdzi ze jak mrozy puszczą to do dzieła na skalę masową szczepić , prawda to ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Jeszcze za wcześnie. Na zraz szczepimy tuż przed rozpoczęciem wegetacji lub zaraz po jej rozpoczęciu. Zabieg szczepienia przez okulizację wykonujemy latem.
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

rebeko pisze:Czy można zaszczepić wiśnię na czereśni, tak jak robi się to z jabłoniami ? Na działce mamy 4 dość wiekowe czereśnie i ciągle są w nich robale. Nie chcemy jeść chemii i lubimy wiśnie, stąd pomysł i to pytanie. Szukałam informacji w googlach, ale piszą jedynie o czereśni ptasiej.
Zdobądź zrazy czereśni wczesnych: BURLAT, KARESOVA, VANDA, TECHLOVAN i problem z robakami przestanie istnieć. Od małego jem czereśnie z dodatkowym białkiem :wink:, osoby bardzo wrażliwe zalewają wodą i czekają aż białko wyjdzie z owoców.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”