Ochrona chemiczna ukorzenianych sadzonek

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Ochrona chemiczna ukorzenianych sadzonek

Post »

Jakie proponujecie środki ochrony roślin do tunelu,gdzie ukorzeniane są drzewka i krzewy iglaste oraz bukszpany i trzmieliny?Chodzi mi o preparaty grzybo i owadobójcze oraz wieloskładnikowe nawozy do oprysku... pozdrawiam
maciejb
50p
50p

Post »

Czy mogę teraz w trakcie zimy i spoczynku roślin wykonać oprysk,np grzybobójczy profilaktycznie,tak żeby uchronić moje sadzonki przed wiosenną inwazją patogenów?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Do ochrony grzybobójczej stosuje Kaptan 50WG.Może być też np: Rovral flo. Owadobójczy - zależy od szkodnika, ale rzadko stosuję. Do ukorzenionych już sadzonek najlepszy jest nawóz płynny do oprysku np: ''Florovit'
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
maciejb
50p
50p

Post »

Dzięki Aniu... florovitem opryskiwałem sadzonki jeszcze nie ukorzenione i chyba też na takie zadziałał,ponieważ nie zauważyłem żadnych oznak niedoboru skł pokarmowych ani uszkodzeń
maciejb
50p
50p

Post »

A jak myślisz,czy Siarkol extra 80 WP będzie dobry dla moich iglaczków na grzyby?dostałem od znajomego i zastanawiam się czy mogę go zastosować...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Siarkol nie jest zalecany do ochrony:
roślin szkółkarskich iglastych - Łabanowski G. i inni, 2001: Ochrona drzew i krzewów iglastych,
roślin szkółkarskich liściastych- Łabanowski G. i inni, 2000: Ochrona ozdobnych krzewow liściastych.

Jest to preparat do ochrony róż przed mączniakiem prawdziwym oraz czarną plamistaścią liści
Wojdyła A. i inni, 2002: Ochrona róż.
maciejb
50p
50p

Post »

Czytałem w internecie o tym i na opakowaniu było tylko że może być stosowany w roślinach ozdobnych ale nic nie było o materiale iglastym dlatego zwątpiłem... Dzięki Xipe,że rozwiałeś moje wątpliwości.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla najmłodszych stosuje się Previcur.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
maciejb
50p
50p

Post »

Można teraz w okresie zimy stosować jakieś opryski ochronne?Sadzonki mam w tunelu przykryte agrowłókniną w czasie dużych mrozów,gdy się ociepla trochę to ją zdejmuję,nie wiem czy dobrze... :roll:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Żaden preparat nie jest skuteczny przy temperaturach około zera. Ale i grzyby mogące zagrozić sadzonce się nie rozwijąją.
Choć są gatunki grzybów, którym niewiele do szczęścia potrzeba, choćby pleśń śniegowa (Microdochium nivale)
maciejb
50p
50p

Post »

Poczekam do rozpoczęcia wegetacji i wzrostu temperatury na zewnątrz i uprzedze grzybki... :D

Jakie muszą zostać ''spełnione'' warunki aby rozwinął się ten grzybek?

Połączyłam posty-aniawoj
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Pleśń śniegowa (Microdochium nivale)- na trawniczku po zimie z niezamarzniętą glebą i długą pokrywą śnieżną. Wystarczy +1 i wysoka wilgotność.
Na iglakach brunatna pleśń śniegowa (Herpotrichia juniperi)- warunki jw., lub na roślinach długo i nadmiernie opatulonych włókniną.
maciejb
50p
50p

Post »

To na szczescie w tunelu foliowym mi nie grozi...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”