Woda na działce

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Woda na działce

Post »

Tak, od czerwonego słupka na prawo. Myśleliśmy z mężem ogrodzić siatką leśną.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu, coś się nie zgadza. Piszesz, że dziadek Tobie dał działkę. Dać można tylko notarialnie, czyli sporządzić akt notarialny u notariusza. Taki akt notarialny zanosisz do gminy, która musi według klasy gruntów naliczyć podatek. Według klasy gruntu wylicza gmina powierzchnię przeliczeniową. Według takiej powierzchni płacisz podatek. A więc w akcie notarialnym musi być napisane jakie grunty to znaczy gdzie położone i jakiej klasy są zapisywane. Darowizna to zapis, który precyzyjnie określa przedmiot tu grunt będący przedmiotem zapisu. Przyjęcie darowizny również musisz osobiście potwierdzić u notariusza. Zdarza się, że darowizna ma więcej zadłużenia niż wartości na przykład obciążenie kredytem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

Byliśmy u notariusza, mam akt notarialny, że działka teraz nalezy do mnie. Jak do tej pory dostałam z gminy pismo, że zostanie naliczony podatek. Notariusz nic mi zanosić do gminy nie kazał. W akcie zaznaczone jest tylko gdzie działka leży i jaką ma powierzchnię. To wszystko było trochę na łapu capu, byle szybciej. Po przepisaniu działki okazało się jeszcze, że muszę wymówić obecnemu dzierżawcy. Na szczęście to udało się w miarę dobrze załatwić.
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

Trochę nieskładnie to napisałam, ale średnio się na tym wszystkim znam. Pierwszy raz mam taką sytuację.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”