MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
Witam
Mieszkam we Wrocławiu a działkę i moje murarki mam w okolicach Trzebnicy. Patrzyłam na trzcinę na łąkach w okolicach Widawy ale niestety jest cieniutka.
Mieszkam we Wrocławiu a działkę i moje murarki mam w okolicach Trzebnicy. Patrzyłam na trzcinę na łąkach w okolicach Widawy ale niestety jest cieniutka.
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ewab1No daj spokój, we Wrocławiu masz problem?! Kiedyś droczyłem się w tej sprawie z diodas1 on też jest z Wrocka (się nie odzywa facet jeden, normalnie kupę czasu). Na polach irygacyjnych, przy nasypach kolejowych, pod Magnolią, nad Odrą, nad Oławą, nooo kupę miejsc jest. Tylko wyjść i szukać. Nad Widawą też muszą być grubsze.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2013, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pogoda aktualnie sprzyja zbieraniu trzciny bez ryzyka nadmiernego spocenia się Ja w tym sezonie byłem dwa razy i mam chyba trochę ponad tysiąc stosownych słomek. Szkoda, że aktualnie nie mogę wybrać się kolejny raz. Brakuje mi około 500 słomek do minimum dla kokonów a chciałem jeszcze wystawić jedną budkę w całkiem innej lokalizacji celem zbadania obecności dzikusów.
Myślę też nad wykopaniem własnego oczka wodnego. Ciekawe jaka trzcina wyroście "w niewoli".
Myślę też nad wykopaniem własnego oczka wodnego. Ciekawe jaka trzcina wyroście "w niewoli".
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zważywszy na to że rośnie właściwie wszędzie tam gdzie jest woda nie powinno być problemów, mocno podlewać i dać jakiegoś wspomagacza w niewielkiej ilości , ale zalecałbym również ograniczyć jej pole manewru .
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
To teraz ja się pochwalę swoim obecnym przychówkiem, świeżo wykąpane w szarym mydle i wysuszone. W zeszłym roku startowałem z 260 kokonami a teraz mam ok 1250 , przekroczyłem wreszczie upragniony pierwszy tysiąc. W tym roku będę odważniejszy i najpierw wystawię moje formatki i żadnych trzcinek, jak będą zajęte w 3/4 to dopiero dam im trzcinki
Pozdrawiam. Jacek
-
- 1000p
Dzisiaj po powrocie z pracy całe towarzystwo, wyłuskane i w trzcinkach ,władowałem do nieogrzewanego pomieszczenia. Nic im by się nie stało przy -16, -20 stopniach, ale będę spokojniej spał. To znaczy prawie całe, została na zewnątrz mała partia testowa, to kokony wyjęte we wrześniu z papierowych tutek. Jak widać robię im "crash testy".
kmszeryf Ktoś już dawno temu planował uprawę trzciny, nie chce mi się grzebać i ustalać kto to był. To było w murarkowych początkach markonix'a . Może pamięta kto, a może to był on ?
toldi Zdaje się, że masz problem z roztoczami, albo się ich obawiasz. Ten patent z szarym mydłem to Twój pomysł, czy zaczerpnięty z netu? Pytam się , bo mycie kokonów jeszcze przede mną. Nie mam jeszcze roztoczy na murarkach, ale to kwestia czasu.
kmszeryf Ktoś już dawno temu planował uprawę trzciny, nie chce mi się grzebać i ustalać kto to był. To było w murarkowych początkach markonix'a . Może pamięta kto, a może to był on ?
toldi Zdaje się, że masz problem z roztoczami, albo się ich obawiasz. Ten patent z szarym mydłem to Twój pomysł, czy zaczerpnięty z netu? Pytam się , bo mycie kokonów jeszcze przede mną. Nie mam jeszcze roztoczy na murarkach, ale to kwestia czasu.
- toldi
klik kąpanie w szarym mydle zastosowałem pierwszy raz w zeszłym roku i nic się nie stało pszczółkom. Pamiętam burzliwą dyskusje na temat roztoczy i pomysł lampy uv na owady. Tak mnie przestraszyliście roztoczami , z tego co pamięta to Ty i diodas1, że chociaż nawet nie wiem czy je mam, postanowiłem spróbować kąpieli z mydłem a ponieważ roślinom pomaga i jest antyseptyczne to może i pszczółkom
Pozdrawiam. Jacek
-
klik tak jak piszesz ktoś już kiedyś myślał o uprawie trzciny ale raczej pod kątem zasilenia azotem (jakąś saletrą) trzciny rosnącej w naturalnym środowisku. Mnie natomiast interesuje jak trzcina poradzi sobie w oczku wodnym. Oczywiście było by fajnie jakby wyrosła do słusznych rozmiarów i średnic ale bardziej liczę, że będzie oczyszczała wodę i ograniczy/zablokuje rozrost glonów.
markonix wiem, że trzcina jest bardzo ekspansywna i zamierzam wsadzić ją w odpowiednim pojemniku. Nie ma zagrożenia, że rozlezie się na resztę ogrodu bo tam by miała zbyt sucho.
markonix wiem, że trzcina jest bardzo ekspansywna i zamierzam wsadzić ją w odpowiednim pojemniku. Nie ma zagrożenia, że rozlezie się na resztę ogrodu bo tam by miała zbyt sucho.
-
- 1000p
kmszeryf Czasami sam się dziwię jakim cudem coś pamiętam Prawie trzy lata temu o tym czytałem, wypowiedź markonix'a 15 lut 2015 z 19:50 viewtopic.php?f=5&t=84142&p=5065900&hil ... k#p5065900 Tylko czy z planów coś wyszło?
toldi No to mi przykro , że zaraziłem Ciebie swoimi lękami . Serio to faktycznie nie chciałbym mieć u siebie roztoczy. Pisałem już, że w trakcie wyłuskiwania trzcinek z letnią pszczołą zauważyłem na kokonach spacerujące roztocza. Z straszliwym bólem zdecydowałem się utylizację całości . Czy to były Ch. osmiae, czy jakieś inne roztocza, nie wiem.
toldi No to mi przykro , że zaraziłem Ciebie swoimi lękami . Serio to faktycznie nie chciałbym mieć u siebie roztoczy. Pisałem już, że w trakcie wyłuskiwania trzcinek z letnią pszczołą zauważyłem na kokonach spacerujące roztocza. Z straszliwym bólem zdecydowałem się utylizację całości . Czy to były Ch. osmiae, czy jakieś inne roztocza, nie wiem.
- toldi
klik ja wolę dmuchać na zimne i będę kapał moje pszczółki, roztocza będą miały mniejsze szanse.
Pozdrawiam. Jacek
-
klik czyli dobrze pamiętałeś i ja dobrze kojarzyłem, że chodzi o zasilanie trzciny w naturalnym środowisku.
Wiele tutaj pomysłów na siedliska dla murarki. Ja jednak pozostanę przy wyłącznie siedliskach z trzciny.
Wiele tutaj pomysłów na siedliska dla murarki. Ja jednak pozostanę przy wyłącznie siedliskach z trzciny.
-
- 1000p
Jeszcze wracając do uprawy trzciny, to markonix to "zastanawiał się" , a nie "planował"
toldi Pisałeś o naświetlaniu kokonów UV. Kiedyś diodas1 zastanawiał się czy to nie sposób na dezynfekcję kokonów. Dostał od markonix'a zrypki , ja tez swoje dołożyłem za co potem przepraszałem. Widać mieliśmy gorszy dzień i nie każdemu wolno się "zastanawiać" . Problem polega na tym, że naświetlanie UV z powodzeniem jest podobno wykorzystywane w USA przy hodowli Megachile rotundata. Czyli szacun dla diodas1 , a że to majsterkowicz i technolog , więc trzymam kciuki za ewentualne próby.
toldi Pisałeś o naświetlaniu kokonów UV. Kiedyś diodas1 zastanawiał się czy to nie sposób na dezynfekcję kokonów. Dostał od markonix'a zrypki , ja tez swoje dołożyłem za co potem przepraszałem. Widać mieliśmy gorszy dzień i nie każdemu wolno się "zastanawiać" . Problem polega na tym, że naświetlanie UV z powodzeniem jest podobno wykorzystywane w USA przy hodowli Megachile rotundata. Czyli szacun dla diodas1 , a że to majsterkowicz i technolog , więc trzymam kciuki za ewentualne próby.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Trzcinę na niewielkie własne potrzeby można uprawiać samemu. Ja uprawiałem w 90L kastrach budowlanych. Ładniejsza, ale cieńsza jest odmiana variegata. Trzcina w kastrze wymaga żyznego podłoża i zalania wodą na równo z brzegiem. Zimuje bez specjalnej opieki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris