Całkowity remont działki
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Całkowity remont działki
Przecież na bank za przygotowanie terenu pod trawnik zabraliście się ok. 4 tyg. temu, więc poplon by wszedł spokojnie. Nie chodzi by urósł na 1m tylko na 30cm spokojnie i skosić itp.
Teraz najlepsza pora ? Kto takich bredni nagadał Wam !
Pora to była koniec sierpnia do max. połowy września, a dziś to mamy 2 październik. Kiedy ta trawa przy niskich temp. ma wzejść i urosnąć by miała szansę przetrwać zimę ?
Same nasiona w mieszance to w optymalnych warunkach wschodzą od 5-7 do 19-24dni, więc sama to przelicz sobie.
Będziesz mieć w planach koszenie trawnika po 15 listopada być może zmarznięte źdźbła ? Ewentualnie jak przyjdzie mróz to sparzy cały maluczki wschód nasion i to głównie rajgras wyskoczy.
Tak na przyszłość mała ściąga. Także spokojnie 4 tyg. temu mogliście siać: facelię, łubin, peluszkę itd.
Jeżeli chcecie wysiewać trawę teraz to tylko na własną odpowiedzialność bo wątpię by ktoś Wam to zalecił i się pod tym podpisał.
Teraz najlepsza pora ? Kto takich bredni nagadał Wam !
Pora to była koniec sierpnia do max. połowy września, a dziś to mamy 2 październik. Kiedy ta trawa przy niskich temp. ma wzejść i urosnąć by miała szansę przetrwać zimę ?
Same nasiona w mieszance to w optymalnych warunkach wschodzą od 5-7 do 19-24dni, więc sama to przelicz sobie.
Będziesz mieć w planach koszenie trawnika po 15 listopada być może zmarznięte źdźbła ? Ewentualnie jak przyjdzie mróz to sparzy cały maluczki wschód nasion i to głównie rajgras wyskoczy.
Tak na przyszłość mała ściąga. Także spokojnie 4 tyg. temu mogliście siać: facelię, łubin, peluszkę itd.
Jeżeli chcecie wysiewać trawę teraz to tylko na własną odpowiedzialność bo wątpię by ktoś Wam to zalecił i się pod tym podpisał.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lip 2014, o 12:15
Fakt trochę już późno pogoda plany psuje i też czasu nie za dużo było
Mówiły babki w ogrodniczych, na internecie tak pisze oraz w gazetkach ogrodniczych.
A znajomemu trawa w 2 tyg urosła spora
Poplon tylko gdzie będą warzywa?
Mówiły babki w ogrodniczych, na internecie tak pisze oraz w gazetkach ogrodniczych.
A znajomemu trawa w 2 tyg urosła spora
Poplon tylko gdzie będą warzywa?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
No urosła ale 2 tyg. Policzcie to sobie za 2 tyg. to będzie już 16.X - kiedy i jak ta trawa ma się porządnie ukorzenić przed zimą? Przecież to system korzeniowy odpowiada za zimotrwałość. Jak wam ten marny korzonek przemarznie to wiosną zabawa od nowa ale wasza działka, trawnik wasza sprawa.
Jak trafi Wam się taka pogoda jak w zeszłym roku to maicie spore szanse na 'sukces'.
Dodając do tego, że macie pustynię to trawy nasiona będą wschodzić min. 20 dni ! Gdzie właściwy wzrost ? Gdzie skoszenie w celu zagęszczenia i rozbudowy systemu korzeniowego ? Mnie licząc optymalnie to ok. 10 listopada wychodzi na 1 koszenie. Tyle ode mnie.
Poplon jak ma się marną glebę lub np. po budowie to poplonem pod trawnik można ją użyźnić na jesień i wiosną wysiewać trawnik.
Jak trafi Wam się taka pogoda jak w zeszłym roku to maicie spore szanse na 'sukces'.
Dodając do tego, że macie pustynię to trawy nasiona będą wschodzić min. 20 dni ! Gdzie właściwy wzrost ? Gdzie skoszenie w celu zagęszczenia i rozbudowy systemu korzeniowego ? Mnie licząc optymalnie to ok. 10 listopada wychodzi na 1 koszenie. Tyle ode mnie.
Poplon jak ma się marną glebę lub np. po budowie to poplonem pod trawnik można ją użyźnić na jesień i wiosną wysiewać trawnik.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki taki to już jest z początkującymi ja sama się gubię w tych wszystkich informacjach
Glebę mamy bardzo ok dlatego myślałam aby tylko na miejsce
warzywniaka dac ten poplon wczesną wiosną
http://s3.ifotos.pl/img/201409291_eqersaq.jpg
Glebę mamy bardzo ok dlatego myślałam aby tylko na miejsce
warzywniaka dac ten poplon wczesną wiosną
http://s3.ifotos.pl/img/201409291_eqersaq.jpg
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fiolka_130 chyba myślała o późnym wysiewie trawy, która wzejdzie dopiero wczesną wiosną.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta gleba jest przygotowana pod wysiew trawnika?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Witam. Trawa już nie istotna :o
Mamy problemy z zarządem uczepili się konkretne nas
Oczywiście bez szczegołów mam tylko pytanie
Wszystko macie 1m od granic działki chodzi o rod
Mamy problemy z zarządem uczepili się konkretne nas

Oczywiście bez szczegołów mam tylko pytanie
Wszystko macie 1m od granic działki chodzi o rod
Fiolka, zniknęłaś, myślę, że poradziliście sobie ze wszystkim. Pytałaś o regulamin. Jego przestrzeganie to podstawa. Za rażące naruszenie mogą wypowiedzieć Tobie użytkowanie działki
Pozdrawiam Krystyna
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja też żałuję,że wątek nie jest kontynuowany ,bo widzę tu coś na kształt mojej działki. I czytając wczułam się. Nawet szklarnia taka sama.
Tylko moja spłonęła i szkło rozbryzgło się po całym terenie - na mojej działce mieszkali kiedyś bezdomni,więc jak tam weszliśmy to załamalismy się,zostawili działkę kiedy doszczętnie spłonęła...
Tylko moja spłonęła i szkło rozbryzgło się po całym terenie - na mojej działce mieszkali kiedyś bezdomni,więc jak tam weszliśmy to załamalismy się,zostawili działkę kiedy doszczętnie spłonęła...