MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
ewab1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2018, o 02:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Witam
Mieszkam we Wrocławiu a działkę i moje murarki mam w okolicach Trzebnicy. Patrzyłam na trzcinę na łąkach w okolicach Widawy ale niestety jest cieniutka.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewab1No daj spokój, we Wrocławiu masz problem?! Kiedyś droczyłem się w tej sprawie z diodas1 on też jest z Wrocka (się nie odzywa facet jeden, normalnie kupę czasu). Na polach irygacyjnych, przy nasypach kolejowych, pod Magnolią, nad Odrą, nad Oławą, nooo kupę miejsc jest. Tylko wyjść i szukać. Nad Widawą też muszą być grubsze.
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2013, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pogoda aktualnie sprzyja zbieraniu trzciny bez ryzyka nadmiernego spocenia się :) Ja w tym sezonie byłem dwa razy i mam chyba trochę ponad tysiąc stosownych słomek. Szkoda, że aktualnie nie mogę wybrać się kolejny raz. Brakuje mi około 500 słomek do minimum dla kokonów a chciałem jeszcze wystawić jedną budkę w całkiem innej lokalizacji celem zbadania obecności dzikusów.
Myślę też nad wykopaniem własnego oczka wodnego. Ciekawe jaka trzcina wyroście "w niewoli".
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Zważywszy na to że rośnie właściwie wszędzie tam gdzie jest woda nie powinno być problemów, mocno podlewać i dać jakiegoś wspomagacza w niewielkiej ilości , ale zalecałbym również ograniczyć jej pole manewru .
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

To teraz ja się pochwalę swoim obecnym przychówkiem, świeżo wykąpane w szarym mydle i wysuszone. W zeszłym roku startowałem z 260 kokonami a teraz mam ok 1250 ;:138 , przekroczyłem wreszczie upragniony pierwszy tysiąc. W tym roku będę odważniejszy i najpierw wystawię moje formatki i żadnych trzcinek, jak będą zajęte w 3/4 to dopiero dam im trzcinki ;:108

Obrazek
Pozdrawiam. Jacek :uszy
klik
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj po powrocie z pracy całe towarzystwo, wyłuskane i w trzcinkach ,władowałem do nieogrzewanego pomieszczenia. Nic im by się nie stało przy -16, -20 stopniach, ale będę spokojniej spał. To znaczy prawie całe, została na zewnątrz mała partia testowa, to kokony wyjęte we wrześniu z papierowych tutek. Jak widać robię im "crash testy".
kmszeryf Ktoś już dawno temu planował uprawę trzciny, nie chce mi się grzebać i ustalać kto to był. To było w murarkowych początkach markonix'a . Może pamięta kto, a może to był on :wink: ?
toldi Zdaje się, że masz problem z roztoczami, albo się ich obawiasz. Ten patent z szarym mydłem to Twój pomysł, czy zaczerpnięty z netu? Pytam się , bo mycie kokonów jeszcze przede mną. Nie mam jeszcze roztoczy na murarkach, ale to kwestia czasu.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klik kąpanie w szarym mydle zastosowałem pierwszy raz w zeszłym roku i nic się nie stało pszczółkom. Pamiętam burzliwą dyskusje na temat roztoczy i pomysł lampy uv na owady. Tak mnie przestraszyliście roztoczami , z tego co pamięta to Ty i diodas1, że chociaż nawet nie wiem czy je mam, postanowiłem spróbować kąpieli z mydłem a ponieważ roślinom pomaga i jest antyseptyczne to może i pszczółkom :)
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

klik tak jak piszesz ktoś już kiedyś myślał o uprawie trzciny ale raczej pod kątem zasilenia azotem (jakąś saletrą) trzciny rosnącej w naturalnym środowisku. Mnie natomiast interesuje jak trzcina poradzi sobie w oczku wodnym. Oczywiście było by fajnie jakby wyrosła do słusznych rozmiarów i średnic ale bardziej liczę, że będzie oczyszczała wodę i ograniczy/zablokuje rozrost glonów.
markonix wiem, że trzcina jest bardzo ekspansywna i zamierzam wsadzić ją w odpowiednim pojemniku. Nie ma zagrożenia, że rozlezie się na resztę ogrodu bo tam by miała zbyt sucho.
klik
1000p
1000p

Post »

kmszeryf Czasami sam się dziwię jakim cudem coś pamiętam :wink: Prawie trzy lata temu o tym czytałem, wypowiedź markonix'a 15 lut 2015 z 19:50 viewtopic.php?f=5&t=84142&p=5065900&hil ... k#p5065900 Tylko czy z planów coś wyszło?

toldi No to mi przykro , że zaraziłem Ciebie swoimi lękami :D . Serio to faktycznie nie chciałbym mieć u siebie roztoczy. Pisałem już, że w trakcie wyłuskiwania trzcinek z letnią pszczołą zauważyłem na kokonach spacerujące roztocza. Z straszliwym bólem zdecydowałem się utylizację całości :( . Czy to były Ch. osmiae, czy jakieś inne roztocza, nie wiem.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klik ja wolę dmuchać na zimne i będę kapał moje pszczółki, roztocza będą miały mniejsze szanse.
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

klik czyli dobrze pamiętałeś i ja dobrze kojarzyłem, że chodzi o zasilanie trzciny w naturalnym środowisku.
Wiele tutaj pomysłów na siedliska dla murarki. Ja jednak pozostanę przy wyłącznie siedliskach z trzciny.
klik
1000p
1000p

Post »

Jeszcze wracając do uprawy trzciny, to markonix to "zastanawiał się" , a nie "planował" :wink:
toldi Pisałeś o naświetlaniu kokonów UV. Kiedyś diodas1 zastanawiał się ;:oj czy to nie sposób na dezynfekcję kokonów. Dostał od markonix'a zrypki , ja tez swoje dołożyłem za co potem przepraszałem. Widać mieliśmy gorszy dzień i nie każdemu wolno się "zastanawiać" :wink: . Problem polega na tym, że naświetlanie UV z powodzeniem jest podobno wykorzystywane w USA przy hodowli Megachile rotundata. Czyli szacun dla diodas1 , a że to majsterkowicz i technolog , więc trzymam kciuki za ewentualne próby.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Trzcinę na niewielkie własne potrzeby można uprawiać samemu. Ja uprawiałem w 90L kastrach budowlanych. Ładniejsza, ale cieńsza jest odmiana variegata. Trzcina w kastrze wymaga żyznego podłoża i zalania wodą na równo z brzegiem. Zimuje bez specjalnej opieki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”