Problemy z korzeniami storczyka
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problemy z korzeniami storczyka
Jeśli tyczy się to tylko jednego, to możesz odciąć i zostawić na parę dni do obeschnięcia. Możesz dla spokoju posypać cynamonem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam.
Odświeżam temat. Zmuszona byłam przesadzić nowo zakupionego storczyka. Po wyczyszczeniu korzeni ze starego podłoża zauważyłam, że po pierwsze jest ich nie za dużo, po drugie niektóre są żółte. A raczej żółto-zielone. Te żółte fragmenty są jędrne i twarde. Zdjęcia poniżej zrobione w dniu podlewania, dziś. Na forum przeczytałam dwie różne porady. Że żółty kolor może oznaczać brak dostępu światła do tego fragmentu korzenia i zostawiamy go o ile jest twardy. A druga rada to wycinanie, bo najprawdopodobniej to choroba grzybicza. Proszę o poradę które rozwiązanie zastosować w tym przypadku. To co mnie jeszcze zastanawia, to fakt, że niektóre korzenie, również te zielone zdrowe w pewnych miejscach są jakby ułamane, trzymają się drugiego fragmentu i dalej rosną. Czy z nimi powinno się coś zrobić czy dać im dalej się rozwijać?
Odświeżam temat. Zmuszona byłam przesadzić nowo zakupionego storczyka. Po wyczyszczeniu korzeni ze starego podłoża zauważyłam, że po pierwsze jest ich nie za dużo, po drugie niektóre są żółte. A raczej żółto-zielone. Te żółte fragmenty są jędrne i twarde. Zdjęcia poniżej zrobione w dniu podlewania, dziś. Na forum przeczytałam dwie różne porady. Że żółty kolor może oznaczać brak dostępu światła do tego fragmentu korzenia i zostawiamy go o ile jest twardy. A druga rada to wycinanie, bo najprawdopodobniej to choroba grzybicza. Proszę o poradę które rozwiązanie zastosować w tym przypadku. To co mnie jeszcze zastanawia, to fakt, że niektóre korzenie, również te zielone zdrowe w pewnych miejscach są jakby ułamane, trzymają się drugiego fragmentu i dalej rosną. Czy z nimi powinno się coś zrobić czy dać im dalej się rozwijać?
- norbert76
Uwzględniając fakt, że storczyk ma stosunkowo mało korzeni odciął bym tylko jeden z tą ciemną plamą, która może oznaczać chorobę grzybową. Możesz korzenie wymoczyć dodatkowo w preparacie grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żółte jej cacy jak jest twarde.
Zgodnie z sugestią Norberta namoczyć w preparacie przeciw grzybicznym. Storczyk może mieć złamany korzeń i rosnąć mimo wszystko, najważniejsze, żeby żył w warunkach, w których nie ma grzyba w doniczce.
Zgodnie z sugestią Norberta namoczyć w preparacie przeciw grzybicznym. Storczyk może mieć złamany korzeń i rosnąć mimo wszystko, najważniejsze, żeby żył w warunkach, w których nie ma grzyba w doniczce.
Re: Jak długo "żyją" storczyki ?
Dzień dobry:) Mój pierwszy storczyk, który dostałam ma już 7 lat... Zdążył rozsadzić plastikową doniczkę korzeniami Niestety jest ciężki, przy upadku złamało mu się kilka liści (miał kilkanaście) i pędy kwiatowe z pączkami , pokiereszoway inne:( Próbowałam jakoś zmienić "tor" jego rośnięcia ale mi się nie udało. Dostał za to kamień do doniczki I teraz pytanie, ponieważ nie znalazłam informacji na ten temat. Od jakiegoś czasu korzenie powietrzne zaczęły mu wyrastać wyżej. Czy to coś znaczy? Nigdy wcześniej tak nie było. Niczego nie zmieniałam w pielęgnacji, stoi tam gdzie zawsze. Jeśli to nieodpowiednie miejsce to założę nowy wątek.
--- 1 mar 2018, o 13:39---
--- 1 mar 2018, o 13:39---
- norbert76
Nie ma reguły w którą stronę będą rosnąć korzenie powietrzne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Uff bardzo dziękuję za informację
Dziwne korzenie
Witam
Mam problem ze storczykiem a konkretnie z jego korzeniami które mają dziwny kolor suche puste korzenie zostały usunięte i miejsca zostały posypane cynamonem. Jest w fazie kwitnienia lecz jego kwiaty są pomarszczone bez energii kwiat był w osłonie oraz glinianej doniczce. Jest to mój pierwszy storczyk i nie wiem co robić
Mam problem ze storczykiem a konkretnie z jego korzeniami które mają dziwny kolor suche puste korzenie zostały usunięte i miejsca zostały posypane cynamonem. Jest w fazie kwitnienia lecz jego kwiaty są pomarszczone bez energii kwiat był w osłonie oraz glinianej doniczce. Jest to mój pierwszy storczyk i nie wiem co robić
- norbert76
Doniczka się nie nadaje. Do storczyków najlepsze są transparentne z dużą ilością otworów odpływowych. Jeśli korzenie są chore odetnij całkowicie pęd kwiatowy.
Poczytaj o uprawie falenopsisów: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
Poczytaj o uprawie falenopsisów: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
norbert 76 a mogę go podlać czy lepiej odczekać kilka dni
- norbert76
Korzenie namaczasz albo przed przesadzeniem tak gdzieś naokoło 15 minut, albo parę dni po przesadzeniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Oczywiście że zostawić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta