Kawon ( arbuz ) - część 9
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Ja w tym roku sadzę Rosario i Złoto Wolicy
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Ja mam siać Rosario, Złoto Wolicy i Janosika. Kiedyś udał mi się Rosario w gruncie, wprawdzie wyszły tylko 3-4 owoce, z czego jeden był duży, mega słodki i smaczny a inne trochę jakoś podgniły zanim zerwałam, ale teraz mam zamiar pare roślin wsadzić pod tunel, może uda się lepiej?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie plany na ten rok: Lady F1 (Ukraina), AU Producer (Rosja), Bingo, Crimson Sweet, Charlston Gray, Janosik, Rosario F1, Złoto Wolicy, Orangeglo, Asahi Miyako F1, Crimson Giant F1.
Wygospodarowałem miejsce naokoło 25 roślin. W tym roku tylko agrowłókninie, bez folii, bo takiej powierzchni nie okryje
Oczywiście arbuzy będą szczepione na podkładce Shintoza F90. Dodatkowo nawadnianiem zajmie się linia kroplująca.
W wolnym czasie buszując po youtube natknąłem się na kanał młodych Rosjan ("Arbuzy Optom" - można znaleźć nawet na google maps -->>> o TU) uprawiających od kilku lat arbuzy na granicy z Kazachstanem i nagrywających świetne filmy w ciągu całego roku (od lutego do jesieni) z swojego pola - fajne komentarze, muzyka, świetne ujęcia, na prawdę w sumie kilka godzin oglądania. Polecam. Mnie np. zszokowało to jak wyglądała u nich zima w 2016 r. i gdy do szklarni zasypanej śniegiem po dach wchodzili na nartach przez dziurę w dachu
Playlisty Arbuzy Optom: https://www.youtube.com/user/ugol85/playlists
Wygospodarowałem miejsce naokoło 25 roślin. W tym roku tylko agrowłókninie, bez folii, bo takiej powierzchni nie okryje

Oczywiście arbuzy będą szczepione na podkładce Shintoza F90. Dodatkowo nawadnianiem zajmie się linia kroplująca.
W wolnym czasie buszując po youtube natknąłem się na kanał młodych Rosjan ("Arbuzy Optom" - można znaleźć nawet na google maps -->>> o TU) uprawiających od kilku lat arbuzy na granicy z Kazachstanem i nagrywających świetne filmy w ciągu całego roku (od lutego do jesieni) z swojego pola - fajne komentarze, muzyka, świetne ujęcia, na prawdę w sumie kilka godzin oglądania. Polecam. Mnie np. zszokowało to jak wyglądała u nich zima w 2016 r. i gdy do szklarni zasypanej śniegiem po dach wchodzili na nartach przez dziurę w dachu

Playlisty Arbuzy Optom: https://www.youtube.com/user/ugol85/playlists
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Też na początku chciałem zaszczepić arbuzy na dyni, ale dynie u mnie nie rosną 

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Wokan u mnie szczepienia się nie przyjęły, albo metoda zła, albo brak umiejętności.
Jakbyś miał chęć opisać dokładnie, w jaki sposób szczepiłeś i opisać, byłbym bardzo wdzięczny i myślę, że innym też by się to przydało.
Jakbyś miał chęć opisać dokładnie, w jaki sposób szczepiłeś i opisać, byłbym bardzo wdzięczny i myślę, że innym też by się to przydało.

Piotr
-
Cześć rolnik90
Szczepienia przeprowadziłem wg opisów znalezionych w sieci (jakieś anglojęzyczne). W skrócie zrobiłem to tak (na podstawie notatek z testów z sierpnia 2017 r.). Niestety zdjęć już nie posiadam.
1 dzień - moczenie nasion arbuzów (zrazów) na ligninie
3 dzień - siew lekko skiełkowanych nasion zrazów do doniczek
5-6 dzień - wschody zrazów.
6 dzień - moczenie na ligninie nasion podkładki (Shintoza)
8 dzień - siew do doniczek podkładki
11 dzień - wschody podkładki
17 dzień - szczepienie (metoda na jeden liścień, japońska i tongue approach) i natychmiastowe umieszczenie w inkubatorze Twojego pomysłu zroszonego w środku wodą (konstrukcja z rurek w kształcie skrzynki owinięta streczem) w najjaśniejszym pokoju, przy oknie. Ważne aby od razu wkładać do inkubatora, bo szczepienia szybko tracą turgor i więdną. WAŻNE - inkubator musi być częściowo zasłonięty przez pierwsze kilka dni przed bezpośrednim słońcem. Ja użyłem koca.
21 dzień - zdjęcie koca
29 dzień - zdjęcie folii z inkubatora
34 dzień - zdjęcie klipsów ze szczepień
39 dzień - likwidacja uprawy testowej
Przyjęło się 90% szczepień. Nie wyszły mi tylko te szczepione metodą tongue approach - prawdopodobnie za mały kąt cięcia, z mała powierzchnia styku i nie zeskrobałem wcześniej naskórka w miejscu łączenia co doprowadziło do słabych wzrostów. Większość arbuzów ładnie rosła, kilka sztuk gorzej, ale myślę, że w normalnych warunkach po jakimś czasie by nadgoniło. Wszystkie melony bardzo ładnie poszły. Sadzonki nieco wybujały, głównie melonów, z racji niedostatecznego światła, gdyż cały czas trzymałem w pokoju przy oknie.
Na szczepienie trzeba wybrać właściwy moment. Podkładka nie może być za mocno wyrośnięta w stosunku do zrazu (a siewka dyni jest dużo większa od siewki melona czy arbuza, dlatego jest wysiewana kilka dni po arbuzach), aby grubości łodyg za mocno się nie różniły. Poza tym po jakimś czasie łodyga podkładki robi się pusta w środku.
Ponadto w czasie produkcji rozsad należy zastosować jakieś środki przeciwgrzybiczne, gdyż w inkubatorze panuje bardzo duża wilgotność (wymagana), która sprzyja rozwojowi pleśni. U mnie się pojawiła na niektórych roślinach.
1. Metoda na jeden liścień - https://www.youtube.com/watch?v=ejLDdAyZCXs&t=2s
2. Metoda japońska - https://www.youtube.com/watch?v=bv8sLfYV60E
3. Metoda tongue approach - https://www.youtube.com/watch?v=6MVQYRo1WhQ
Moje uwagi do metod:
Ad 1. Najprostsza ale wymaga specjalnych klipsów. Podkładka nie wypuszcza niepożądanych odrostów.
Ad 2. Nie wymaga klipsów ale trzeba uważać przy robieniu otworów aby nie uszkodzić podkładki. Podkładkę trzeba "skubać" co jakiś czas z odrostów.
Ad 3. Jak się uda to najpewniejszy sposób na przyjęcie się zrazu na podkładce, ale bardzo pracochłonny i zajmujący najwięcej miejsca. Mi się nie udało.

Szczepienia przeprowadziłem wg opisów znalezionych w sieci (jakieś anglojęzyczne). W skrócie zrobiłem to tak (na podstawie notatek z testów z sierpnia 2017 r.). Niestety zdjęć już nie posiadam.
1 dzień - moczenie nasion arbuzów (zrazów) na ligninie
3 dzień - siew lekko skiełkowanych nasion zrazów do doniczek
5-6 dzień - wschody zrazów.
6 dzień - moczenie na ligninie nasion podkładki (Shintoza)
8 dzień - siew do doniczek podkładki
11 dzień - wschody podkładki
17 dzień - szczepienie (metoda na jeden liścień, japońska i tongue approach) i natychmiastowe umieszczenie w inkubatorze Twojego pomysłu zroszonego w środku wodą (konstrukcja z rurek w kształcie skrzynki owinięta streczem) w najjaśniejszym pokoju, przy oknie. Ważne aby od razu wkładać do inkubatora, bo szczepienia szybko tracą turgor i więdną. WAŻNE - inkubator musi być częściowo zasłonięty przez pierwsze kilka dni przed bezpośrednim słońcem. Ja użyłem koca.
21 dzień - zdjęcie koca
29 dzień - zdjęcie folii z inkubatora
34 dzień - zdjęcie klipsów ze szczepień
39 dzień - likwidacja uprawy testowej
Przyjęło się 90% szczepień. Nie wyszły mi tylko te szczepione metodą tongue approach - prawdopodobnie za mały kąt cięcia, z mała powierzchnia styku i nie zeskrobałem wcześniej naskórka w miejscu łączenia co doprowadziło do słabych wzrostów. Większość arbuzów ładnie rosła, kilka sztuk gorzej, ale myślę, że w normalnych warunkach po jakimś czasie by nadgoniło. Wszystkie melony bardzo ładnie poszły. Sadzonki nieco wybujały, głównie melonów, z racji niedostatecznego światła, gdyż cały czas trzymałem w pokoju przy oknie.
Na szczepienie trzeba wybrać właściwy moment. Podkładka nie może być za mocno wyrośnięta w stosunku do zrazu (a siewka dyni jest dużo większa od siewki melona czy arbuza, dlatego jest wysiewana kilka dni po arbuzach), aby grubości łodyg za mocno się nie różniły. Poza tym po jakimś czasie łodyga podkładki robi się pusta w środku.
Ponadto w czasie produkcji rozsad należy zastosować jakieś środki przeciwgrzybiczne, gdyż w inkubatorze panuje bardzo duża wilgotność (wymagana), która sprzyja rozwojowi pleśni. U mnie się pojawiła na niektórych roślinach.
1. Metoda na jeden liścień - https://www.youtube.com/watch?v=ejLDdAyZCXs&t=2s
2. Metoda japońska - https://www.youtube.com/watch?v=bv8sLfYV60E
3. Metoda tongue approach - https://www.youtube.com/watch?v=6MVQYRo1WhQ
Moje uwagi do metod:
Ad 1. Najprostsza ale wymaga specjalnych klipsów. Podkładka nie wypuszcza niepożądanych odrostów.
Ad 2. Nie wymaga klipsów ale trzeba uważać przy robieniu otworów aby nie uszkodzić podkładki. Podkładkę trzeba "skubać" co jakiś czas z odrostów.
Ad 3. Jak się uda to najpewniejszy sposób na przyjęcie się zrazu na podkładce, ale bardzo pracochłonny i zajmujący najwięcej miejsca. Mi się nie udało.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Witam serdecznie. Kiedys Mialem w ogrodzie kilka roslin Sugar Baby i mi nawet dosc dobrze owocowaly zwazywszy na zle miejsce (ojciec wsadzil je bez mojej zgody w inne miejsce niz chcialem, pol zacienione). Teraz jestem w Wielkiej Brytanii i mam dostep do kawalka pola na ktorym chce posadzic:
Zloto Wolicy
Rosario
Bingo
Janosik
Sugar Baby
Charleston Grey
Crimson
Orangeglo
Mini Love
Caroline Cross
Desert King
Black Pearl (Nie jestem pewien ale to chyba po prostu inna nazwa Sugar baby?)
Yellow Lady
Red Star
Pytanie nr 1. Jakie odstepy miedzy roslinami w rzedach i miedzy rzedami 1x1m czy wiecej?
Pytanie nr 2. Jak dam pod korzenie troche popiolu wymieszanego z kompostem grzybowym to bedzie ok?
Pytanie nr 3. Czarna wloknina na ziemie, a pozniej na rosliny zwykla biala agrowloknina w celach podwyzszenia temp bedzie ok?
Pytanie nr 4. Znajoma wspomina o nastepujacych odmianach: Boston, Fenway, Romalinda, Bibo, Chicago i Ocelot. Ktos cos o nich wie? Dadza rade w Wielkiej Brytanii?
Zloto Wolicy
Rosario
Bingo
Janosik
Sugar Baby
Charleston Grey
Crimson
Orangeglo
Mini Love
Caroline Cross
Desert King
Black Pearl (Nie jestem pewien ale to chyba po prostu inna nazwa Sugar baby?)
Yellow Lady
Red Star
Pytanie nr 1. Jakie odstepy miedzy roslinami w rzedach i miedzy rzedami 1x1m czy wiecej?
Pytanie nr 2. Jak dam pod korzenie troche popiolu wymieszanego z kompostem grzybowym to bedzie ok?
Pytanie nr 3. Czarna wloknina na ziemie, a pozniej na rosliny zwykla biala agrowloknina w celach podwyzszenia temp bedzie ok?
Pytanie nr 4. Znajoma wspomina o nastepujacych odmianach: Boston, Fenway, Romalinda, Bibo, Chicago i Ocelot. Ktos cos o nich wie? Dadza rade w Wielkiej Brytanii?
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Wokan, gdzie dostałaś nasiona Produsera? Bo wszędzie dostępny tylko hurtowe ilości.
Pozdrawiam Ekaterina
-
kupniulaUK Odstępy miedzy rzędami około 1,2-1,8 m. Odstępy w rzędzie około 80-100 cm. Z popiołem bym uważał by nie przedobrzyć z zasoleniem gleby, najlepiej popiół rozpuścić w wodzie i takim roztworem podlewać. Jeżeli wymieszany na sucho z kompostem to też ok. Arbuzy uwielbiają ciepło - im cieplej tym lepiej. Czarna agro raz podnosi temp. gleby, dwa - zapobiega zachwaszczaniu. Ja zauważyłem ogromną różnicę we wzroście masy zielonej arbuzów bez agro i z agrowłokniną. Na rośliny bezpośrednio bym nic nie kładł, co najwyżej zrobić jakiś tunel.
kacona Nasiona Producera przywiozła mi koleżanka z Ukrainy.
kacona Nasiona Producera przywiozła mi koleżanka z Ukrainy.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Wokan
Czy masz jakąś późną odmianę w swojej kolekcji ? Tak się zastanawiam nad Crimson Sweet, tylko nie wiem jak smakowo wypada.
Drugie pytanko, jakiej grubości miałeś rurki z której zrobiłeś swój tunel ?
Zastanawiam się jeszcze nad rurkami typu PEX o śrenicy 20mm lub PE 32mm i nie wiem które będą lepsze do tego typu tunelu.
https://tipy.interia.pl/artykul_16098,j ... .html#bcGo
Czy masz jakąś późną odmianę w swojej kolekcji ? Tak się zastanawiam nad Crimson Sweet, tylko nie wiem jak smakowo wypada.
Drugie pytanko, jakiej grubości miałeś rurki z której zrobiłeś swój tunel ?
Zastanawiam się jeszcze nad rurkami typu PEX o śrenicy 20mm lub PE 32mm i nie wiem które będą lepsze do tego typu tunelu.
https://tipy.interia.pl/artykul_16098,j ... .html#bcGo
Piotr
-
rolnik90 Rurki były chyba fi 20 - stare rury elektroinstalacyjne, co elektrycy wyrzucili na śmietnik po wymianie instalacji TV kablowej w bloku. Formowałem je na ciepło oraz użyłem takich harmonijek co też były wyrzucone razem z rurkami - o takie.
Crimson Sweet to bardzo dobra odmiana, faktycznie późna. Ale należy pamiętać, że w przypadku gdy mamy problemy u siebie z chorobami grzybowymi to u późnych odmian istnieje większe prawdopodobieństwo, że przed osiągnięciem przez owoce dojrzałości zostaną one zaatakowane i plonu nie będzie.
Crimson Sweet to bardzo dobra odmiana, faktycznie późna. Ale należy pamiętać, że w przypadku gdy mamy problemy u siebie z chorobami grzybowymi to u późnych odmian istnieje większe prawdopodobieństwo, że przed osiągnięciem przez owoce dojrzałości zostaną one zaatakowane i plonu nie będzie.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Kolejne pytanko.
Poszukuje odmian bez pestek albo z mala iloscia pestek.
Z moich poszukiwan:
Złoto wolicy
Rosario
Mini Love
Black Pearl
te maja mniej albo w ogole. Jakies jeszcze byscie polecali?
Poszukuje odmian bez pestek albo z mala iloscia pestek.
Z moich poszukiwan:
Złoto wolicy
Rosario
Mini Love
Black Pearl
te maja mniej albo w ogole. Jakies jeszcze byscie polecali?
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Nigdy do tej pory nie sadziłam arbuza. Przeczytałam cały watek ten i poprzednie dotyczący uprawy arbuzów. Zaciekawiliście mnie i zachęciliście do pierwszej próby w tym roku. Miejsce mam - nic nigdy w tym miejscu nie rosło, agro czarną mam, białą zresztą też, nasiona również. Co prawda nie znam się na nasionach arbuza ale przywożę z Włoch jakie się tylko da, więc arbuza też. Będe tam latem to zwrócę baczniejszą uwagę i więcej odmian wybiorę i przywiozę. Moje pytanie dotyczy obornika podrzucanego pod krzaczki. Mam kury no to i mam obornik. Tylko powiedzcie mi proszę jak głęboko kopać dołek żeby wrzucić ten obornik? No i chyba musi to być zleżały obornik a nie świeży? Dodam, że wszystkie moje warzywka zasiłam gnojówką z pokrzywy, więc teraz mam dylemat czy można zastosować jedno i drugie? Tzn obornik do dołka a po jakimś czasie dodatkowo zasilać tą pokrzywą?
Pozdrawiam Ewcia 

- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
Czy próbował ktoś sadzić arbuza w pojemniku,zamierzam wysadzić rozsadę do worka z ziemia ogrodniczą 50litrów,obsypać wokoło.Jak uważacie bo ja nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o arbuzy.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Wokan, oglądnęłam ten filmik Arbuzy Optom. Sprawnie idzie chłopakam. Oni dają czarną folię. Czy u nas również sprawdzie się?Jak myslisz? Nie będzie korzeniam goraca?
Pozdrawiam Ekaterina