Hej, kupiłem nasiona Buth Joloki Red na Pomidorowej Dolinie i posiane 4 lutego nie wykazują znaku życia, chyba już nic z nich nie będzie Posiane w tym samym czasie Cayenne z własnej uprawy ma już liście,
Może stare, a może po prostu nie miały zdolności kiełkowania, były np. zebrane w złym momencie, chociaż to dziwne byłoby. No niestety zdarza się tak, mam paprykę z estońskiego sklepu pakowaną normalnie w torebki firmowe - konfekcja- świeże i też nie kiełkują. A może temperaturę spróbuj trochę zmienić. Cieplej, zimniej im zrób.
rok temu przesadzałam je do kubeczków 200 ml a potem 500 ml, na koniec na miejsce stałe. Zastanawiam się czy nie wsadzić ich od razu do 500 ml? Jakie są Wasze doświadczenia?
zaklinaczka pisze:Moje siewki nadają się już do przesadzenia:
rok temu przesadzałam je do kubeczków 200 ml a potem 500 ml, na koniec na miejsce stałe. Zastanawiam się czy nie wsadzić ich od razu do 500 ml? Jakie są Wasze doświadczenia?
Papryki nie lubią przesadzania więc najlepiej przesadzić je do większego pojemnika. Im mniej ingerujemy w korzeń papryki tym lepsza rozsada.
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. /jokaer
Tak jak piszesz stymuluje wzrost, dotlenia korzenie i pomaga w utrzymaniu wilgoci
Tyle co pamiętam po czytaniu jakiegoś wątku na konkurencyjnej stronie, którą zresztą polecam jeżeli chodzi o chilli
Od tygodnia stare nasiona leżą na kiełkowaniu... nie wiem jak długo jeszcze je trzymać żeby przetestować - leżały we w miarę chłodnym miejscu do tej pory, od wczoraj na kaloryferze. Czekać aż spleśnieją żeby się upewnić? (nasiona 3-4 letnie)
SandraABC Miesiąc może nie wystarczyć tym nasionom ;) Dzisiaj pogrzebałem w doniczce, do której 26 stycznia wysiałem jalapeno z 2013. Okazało się, że dopiero teraz nasiona zaczęły kiełkować. Cierpliwości
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. /Marconi_exe
No to czuje się również pocieszony, czyli mam jeszcze tydzień czasu, a już miałem nasiać w miejsce moich Bhut Jolokii jakieś pomidory... cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość
W trzech papryczkach Cayenne pokazały się pąki kwiatowe teraz nie wiem czy oberwać czy zostawić ,z tego co pamiętam to w ostrych się nie obrywa ale nie jestem pewien.