Buraki czerwone cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Buraki czerwone

Post »

Przez 3 lata z rzędu sialam egipskiego z jednej paczki, nie było najmniejszego problemu z kiełkowaniem. Za to chyba zeszły sezon mu nie podpasowal bo strasznie łykowaty(nie wybił w kwiaty) jest i ma słaby kolor :?
Pozdrawiam, Ewa
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku będę miała czerwoną kulę i opolskiego. Wszystkie z rozsady. Posieję w kwietniu do skrzyneczki, w zacisznym kącie na dworze. Potem na zagonek przesadzę w odstępach co ok.10 cm. W ubiegłym roku posadziłam tak trochę na próbę i uważam ,że to świetny sposób.
Oszczędność nasion, a jeżeli są nasionka niepewne to na wstępie widać, które wzeszły i nie ma pustych miejsc na zagonku.Oszczędzam kręgosłup, ponieważ odpada mozolne pielenie między malutkimi siewkami. Mi to bardzo pasuje :) .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

W zeszłym roku już nie zdążyłam pokombinować z burakiem z rozsady, ale buraki przerywki były bardzo dorodne i sadzone w dużych odstępach dostały wszystko, co potrzebowały, więc w tym roku sieję część do tacki :) Jeszcze się stresowałam czy nie wybiją w kwiaty, bo moje buraki załapały się na przymrozki majowe, w tym roku jak zdarzy się przymrozek, to buraków to nie będzie dotyczyło ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też w tym roku buraki z rozsady. To przerywanie i potem wsadzanie to dodatkowa robota.
Pozdrawiam ;)
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

Buraki też można z rozsady ? Hmm kto użyczy mi parapetu ? :D
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiak109 No dobra ,to Ci wytłumaczę :) . Rozsadę robimy najczęściej na parapecie, w celu przyśpieszenia plonowania nowalijek np.sałaty. W przypadku pomidorów, papryki,selera,arbuza również robimy siewy na parapecie, bo potrzebują wysokiej temp. do wzrostu i mają długi okres wegetacji, więc posiane za późno w naszym klimacie wydadzą mały plon. Natomiast w przypadku np. buraków,kapusty -możemy produkować rozsadę w doniczkach na dworze. One nie potrzebują specjalnych domowych wygód, a chodzi wyłącznie o ułatwienie sobie pracy. Konkretnie wątek dotyczy buraków, więc : możemy je posiać do doniczki/kuwety na rozsadę, w kwietniu-maju i pozostawić na dworze. Czyli w tym samym terminie co sialibyśmy bezpośrednio na zagonek. Morał z tego taki, że na parapecie nie muszą rosnąć buraki. :)
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49

Post »

Ja siejąc buraki rozkładam nasionka co 4-5cm. W ten sposób po wczesnowiosennej przerywce na zupę zostają w prawie idealnej rozstawie :)
Pozdrawiam, Ewa
Kasiak109
200p
200p

Post »

Telimenka pisze: Kasiak109 No dobra ,to Ci wytłumaczę :) . Rozsadę robimy najczęściej na parapecie, w celu przyśpieszenia plonowania nowalijek np.sałaty. W przypadku pomidorów, papryki,selera,arbuza również robimy siewy na parapecie, bo potrzebują wysokiej temp. do wzrostu i mają długi okres wegetacji, więc posiane za późno w naszym klimacie wydadzą mały plon. Natomiast w przypadku np. buraków,kapusty -możemy produkować rozsadę w doniczkach na dworze. One nie potrzebują specjalnych domowych wygód, a chodzi wyłącznie o ułatwienie sobie pracy. Konkretnie wątek dotyczy buraków, więc : możemy je posiać do doniczki/kuwety na rozsadę, w kwietniu-maju i pozostawić na dworze. Czyli w tym samym terminie co sialibyśmy bezpośrednio na zagonek. Morał z tego taki, że na parapecie nie muszą rosnąć buraki. :)
Dziękuję Ci bardzo. U mnie zawsze rozsada = parapet + zachlapane okna ;:222 Nie wiem czy się zdecyduję na tą metodę. Jak ja się później z tym wszystkim zabiorę ;:224 Chociaż z drugiej strony... przecież mam M... niech nosi ;:215
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiak109 pisze:U mnie zawsze rozsada = parapet + zachlapane okna ;:222
;:306 no nie mogę . Próbuję sobie wyobrazić jak ty tam ich podlewasz, że aż po oknach chlapiesz. Z węża im dajesz ,czy jak? Nie ,no sorki mam bujną wyobraźnię ;:306
Kasiak109
200p
200p

Post »

Mam spryskiwacz. Dwa spryskiwacze. Są dosyć "rozrzutne". Widocznie taka ich uroda. Albo ze mnie taki fachowiec ;:172
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz Cię doskonale rozumiem. Mi też z początku podlewanie rozsadek, sprawiało problem. To chlupnęłam za dużo z koneweczki,to zbyt powierzchownie ze spryskiwacza. Ostatecznie opanowałam podlewanie zwykłą łyżką stołową. Nabieram wodę ze słoika łyżką i delikatnie polewam w zależności od potrzeb. Już nie pamiętam w jakim wątku (może pomidorowym?),ale była kiedyś ciekawa dyskusja jak i czym podlewamy. Pomysły były różne np. dziurka w butelce, wężyk wmontowany w nakrętkę. Może później to odszukam,albo ktoś coś Ci tutaj jeszcze podpowie.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Buraka wodan 1 partia wysiana. Będzie jeszcze kilka rzutów razem z alto. Wodan to najwcześniejsza odmiana dobra do bardzo wczesnej botwinki.
vikii
200p
200p
Od: 15 wrz 2013, o 21:54

Post »

Ja dziś "wykopałam" nasiona buraka Nochowskiego -2 torebki wpadły za szafę ... pamiętam że kiedyś ich szukałam - już myślałam że sklera mnie dopadła - byłam pewna że kupiłam a nigdzie ich nie mogłam znaleźć ....termin przydatności ....2010 ;:oj ;:oj
Jestem ciekawa czy coś wykiełkuje ;:173 Stwierdziłam że zaleję nasiona wodą - zostawię na noc a potem posieję je w skrzyni.
Jak coś wyjdzie to poflancuję :D bo szkoda mi miejsca na niepewne nasiona.
Dam Wam znać czy 8 lat po terminie coś wykiełkowało ;:224 ;:173
Pozdrawiam, Aneta:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”