Marchew Bolero Vilseed ma bardzo duże nasiona. Praktycznie można siać punktowo.piekara114 pisze:Pierwszy raz będę zakładała rabatę warzywną i na pewno będzie marchew. Pamiętam, że nasiona marchwi są bardzo drobne i babcie mieszała je z piaskiem,aby lepiej się siało i rzadziej rosła. Ale jak dobrać proporcje nasiona (kupne)-piasek?
I drugie pytanie: czy marchew, pietruszka, buraki mogą rosnąć obok siebie oraz na miejscu gdzie rok wcześniej rosły ogórki, cukinia i patison?
Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: marchew
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Marchew
Dzięki za podpowiedź. Ciekawe czy u mnie uda się takie kupić (no nie ma dobrego ogrodniczego)...
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Marchew
Marchew i pietruszkę siejemy po: cebuli, pomidorach, rzodkiewce, porach, czosnku, koprze.
Buraki ćwikłowe siejemy po: cebuli, sałacie, czosnku, ogórkach, fasoli szparagowej, koprze i kalarepie.
Nie wysiewamy po porach i ziemniakach.
Buraki ćwikłowe siejemy po: cebuli, sałacie, czosnku, ogórkach, fasoli szparagowej, koprze i kalarepie.
Nie wysiewamy po porach i ziemniakach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Re: Wczesna marchew i inne
No chyba nie ma co dłużej czekać. Ziemia zamarznięta ale sądzę, że za tydzień już da się na grządkach popracować. Dam część nasion do podkiełkowania i jak się nie uda w odkrytym gruncie to najwyżej wysieję w tunelu. Odmiana Laguna F1. Zapach nasion przecudny!
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Przemek ,ile dni przed siewem do gruntu ,można zacząć kiełkowac nasiona?
Mam urlop od 19 marca.mogła bym posiać podkiełkowane nasiona marchewki bezposrednio do gruntu
Asia
Mam urlop od 19 marca.mogła bym posiać podkiełkowane nasiona marchewki bezposrednio do gruntu
Asia
-
- 500p
Nasiona Bolero też pięknie pachnąprzemek1136 pisze:No chyba nie ma co dłużej czekać. Ziemia zamarznięta ale sądzę, że za tydzień już da się na grządkach popracować. Dam część nasion do podkiełkowania i jak się nie uda w odkrytym gruncie to najwyżej wysieję w tunelu. Odmiana Laguna F1. Zapach nasion przecudny!
-
Pelasia Witaj Asiu! Od razu zaznaczam, że podkiełkowanie marchwi na marcowe wysiewy wcale nie jest konieczne bo zapasy wody po zimie są przeważnie wystarczające. W związku z tym zalanie nasion wodą na 24-48 godzin w moim przypadku da niewiele. Ja chcę mieć już kiełkujące nasiona za ok. 2 tygodnie. W związku z tym nie mogę ich zalać wodą na tak długi okres bo się poduszą. Kiełkowanie nasion marchwi trwa przeważnie 10-20 dni, choć w warunkach polowych może się czasami wydłużyć do miesiąca. Wysiewając nasiona w domu muszę się liczyć z tym, że ten okres ulegnie skróceniu i potrwa 7-10(14) dni. Muszę więc do tego czasu przygotować grządkę. Prawdopodobnie rowek z nasionami przykryję ziemią do wysiewu a nasiona będę rozkładał pensetą (nasiona kleją się do palców). Jest z tym troszeczkę roboty ale warto bo przecież tak przygotuję tylko 1 lub 2 rządki na najwcześniejszy zbiór. Nasiona kiełkuję na wacikach kosmetycznych. Rozważam nakrycie grządki czarną agrotkaniną by ziemia się szybciej nagrzała.
logitech55 Jaki kolor zaprawy ma w tym roku Bolero F1 i jaką masz kalibrację nasion? Ja kombinowałem jak koń pod górę by kupić nasiona o jak największej kalibracji a ostatnio doczytałem, że w przypadku nasion marchwi nie występuje zależność im większe nasiona tym lepsze kiełkowanie. Myślę, że akurat w przypadku nasion renomowanych firm nasiennych kalibracja nie wpływa na zdolność kiełkowania bo ta i tak jest wysoka. Silny zapach jest skorelowany ze zdolnością kiełkowania.
logitech55 Jaki kolor zaprawy ma w tym roku Bolero F1 i jaką masz kalibrację nasion? Ja kombinowałem jak koń pod górę by kupić nasiona o jak największej kalibracji a ostatnio doczytałem, że w przypadku nasion marchwi nie występuje zależność im większe nasiona tym lepsze kiełkowanie. Myślę, że akurat w przypadku nasion renomowanych firm nasiennych kalibracja nie wpływa na zdolność kiełkowania bo ta i tak jest wysoka. Silny zapach jest skorelowany ze zdolnością kiełkowania.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Napiszę jak ja mam zamiar przyspieszyć kiełkowanie nasion marchewki . Namoczę nasiona
na 24 godziny , póżniej przemrożę (ma to spowodować pękanie okrywy nasiennej ) .
Wysiewać zamierzam w lekkim krochmalu , to rosyjska metoda , no i dzięki temu nie będą
mi się nasiona do palców kleiły . Ziemia u mnie jeszcze twarda .
na 24 godziny , póżniej przemrożę (ma to spowodować pękanie okrywy nasiennej ) .
Wysiewać zamierzam w lekkim krochmalu , to rosyjska metoda , no i dzięki temu nie będą
mi się nasiona do palców kleiły . Ziemia u mnie jeszcze twarda .
-
- 500p
Nasiona mają zielony kolor. Kaliber mam 2 - 2,2.
-
Anulab, a jak długo będziesz mrozić i w jakiej temperaturze?
No to rzeczywiście największy kaliber-łatwo się będzie siało. Moja Laguna F1 ma pomarańczowe nasiona
No to rzeczywiście największy kaliber-łatwo się będzie siało. Moja Laguna F1 ma pomarańczowe nasiona
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też się zastanawiam, czy nie wysiać rządka marchewki przy okazji przygotowywania poletka dla bobu. Sprawdze czy mam nasiona jakiejś wczesnej odmiany.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Marchew- wszystko o dmianach i uprawie
W zamrażarce mam coś około -18 stopni , myślę że doba wystarczy może nawet krócej .
Zapomniałam dodać , że ja wszystkie świeże zasiewy okrywam włókniną , ale to
pewnie dla wszystkich oczywiste . No i sieję jak najrzadziej , jak się trafi przerwa po
wschodach to wtykam tam cebulę .
Zapomniałam dodać , że ja wszystkie świeże zasiewy okrywam włókniną , ale to
pewnie dla wszystkich oczywiste . No i sieję jak najrzadziej , jak się trafi przerwa po
wschodach to wtykam tam cebulę .
-
- 500p
Re: Marchew- wszystko o dmianach i uprawie
Pierwszy rzut marchwi bolero wysiany. Będzie jeszcze ok 5 rzutów. Ostatni będzie ok 10 lipca po czosnku zimowym