Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: marchew

Post »

piekara114 pisze:Pierwszy raz będę zakładała rabatę warzywną i na pewno będzie marchew. Pamiętam, że nasiona marchwi są bardzo drobne i babcie mieszała je z piaskiem,aby lepiej się siało i rzadziej rosła. Ale jak dobrać proporcje nasiona (kupne)-piasek?

I drugie pytanie: czy marchew, pietruszka, buraki mogą rosnąć obok siebie oraz na miejscu gdzie rok wcześniej rosły ogórki, cukinia i patison?
Marchew Bolero Vilseed ma bardzo duże nasiona. Praktycznie można siać punktowo.
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Marchew

Post »

Dzięki za podpowiedź. Ciekawe czy u mnie uda się takie kupić (no nie ma dobrego ogrodniczego)...
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Marchew

Post »

Marchew i pietruszkę siejemy po: cebuli, pomidorach, rzodkiewce, porach, czosnku, koprze.

Buraki ćwikłowe siejemy po: cebuli, sałacie, czosnku, ogórkach, fasoli szparagowej, koprze i kalarepie.
Nie wysiewamy po porach i ziemniakach.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Re: Wczesna marchew i inne

Post »

No chyba nie ma co dłużej czekać. Ziemia zamarznięta ale sądzę, że za tydzień już da się na grządkach popracować. Dam część nasion do podkiełkowania i jak się nie uda w odkrytym gruncie to najwyżej wysieję w tunelu. Odmiana Laguna F1. Zapach nasion przecudny!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Przemek ,ile dni przed siewem do gruntu ,można zacząć kiełkowac nasiona?
Mam urlop od 19 marca.mogła bym posiać podkiełkowane nasiona marchewki bezposrednio do gruntu :wink:
Asia
logitech55
500p
500p

Post »

przemek1136 pisze:No chyba nie ma co dłużej czekać. Ziemia zamarznięta ale sądzę, że za tydzień już da się na grządkach popracować. Dam część nasion do podkiełkowania i jak się nie uda w odkrytym gruncie to najwyżej wysieję w tunelu. Odmiana Laguna F1. Zapach nasion przecudny!
Nasiona Bolero też pięknie pachną
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelasia Witaj Asiu! Od razu zaznaczam, że podkiełkowanie marchwi na marcowe wysiewy wcale nie jest konieczne bo zapasy wody po zimie są przeważnie wystarczające. W związku z tym zalanie nasion wodą na 24-48 godzin w moim przypadku da niewiele. Ja chcę mieć już kiełkujące nasiona za ok. 2 tygodnie. W związku z tym nie mogę ich zalać wodą na tak długi okres bo się poduszą. Kiełkowanie nasion marchwi trwa przeważnie 10-20 dni, choć w warunkach polowych może się czasami wydłużyć do miesiąca. Wysiewając nasiona w domu muszę się liczyć z tym, że ten okres ulegnie skróceniu i potrwa 7-10(14) dni. Muszę więc do tego czasu przygotować grządkę. Prawdopodobnie rowek z nasionami przykryję ziemią do wysiewu a nasiona będę rozkładał pensetą (nasiona kleją się do palców). Jest z tym troszeczkę roboty ale warto bo przecież tak przygotuję tylko 1 lub 2 rządki na najwcześniejszy zbiór. Nasiona kiełkuję na wacikach kosmetycznych. Rozważam nakrycie grządki czarną agrotkaniną by ziemia się szybciej nagrzała.
logitech55 :wit Jaki kolor zaprawy ma w tym roku Bolero F1 i jaką masz kalibrację nasion? Ja kombinowałem jak koń pod górę by kupić nasiona o jak największej kalibracji a ostatnio doczytałem, że w przypadku nasion marchwi nie występuje zależność im większe nasiona tym lepsze kiełkowanie. Myślę, że akurat w przypadku nasion renomowanych firm nasiennych kalibracja nie wpływa na zdolność kiełkowania bo ta i tak jest wysoka. Silny zapach jest skorelowany ze zdolnością kiełkowania. ;:138
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Napiszę jak ja mam zamiar przyspieszyć kiełkowanie nasion marchewki . Namoczę nasiona
na 24 godziny , póżniej przemrożę (ma to spowodować pękanie okrywy nasiennej ) .
Wysiewać zamierzam w lekkim krochmalu , to rosyjska metoda , no i dzięki temu nie będą
mi się nasiona do palców kleiły . Ziemia u mnie jeszcze twarda . ;:174
logitech55
500p
500p

Post »

Nasiona mają zielony kolor. Kaliber mam 2 - 2,2.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anulab, a jak długo będziesz mrozić i w jakiej temperaturze?

;:138 No to rzeczywiście największy kaliber-łatwo się będzie siało. Moja Laguna F1 ma pomarańczowe nasiona ;:333
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Też się zastanawiam, czy nie wysiać rządka marchewki przy okazji przygotowywania poletka dla bobu. Sprawdze czy mam nasiona jakiejś wczesnej odmiany.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Re: Marchew- wszystko o dmianach i uprawie

Post »

W zamrażarce mam coś około -18 stopni , myślę że doba wystarczy może nawet krócej .
Zapomniałam dodać , że ja wszystkie świeże zasiewy okrywam włókniną , ale to
pewnie dla wszystkich oczywiste . No i sieję jak najrzadziej , jak się trafi przerwa po
wschodach to wtykam tam cebulę .
logitech55
500p
500p

Re: Marchew- wszystko o dmianach i uprawie

Post »

Pierwszy rzut marchwi bolero wysiany. Będzie jeszcze ok 5 rzutów. Ostatni będzie ok 10 lipca po czosnku zimowym
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”