Parapety DAK
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parapety DAK
Trzymam kciuki i życzę dobrego i obfitego w kwitnienia sezonu! Mnie nie dziwi, że już się wystawiasz na zewnątrz, sama zaczynam powoli nosić się z tym zamiarem 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cierpliwie czekam na pierwsze kwiaty, bo są to wyjątkowo ładne kwiaty, a czas zimy pozbawił nas widoku kolorowych płatków.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Ja także planuję wynieść w tym roku wcześniej ale jeszcze trochę poczekam
dobrze jest widzieć już pierwsze pąki po tak długim czasie, dziękuję za te widoki !

- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Ale Ci fajnie! 
Ja wracam z urlopu pod koniec marca i wtedy część wystawie, teraz się troszkę obawiam.
Aaaa no i z utęsknieniem czekam na Twoje okwiecone parapety!
Pozdrawiam,
Artur

Ja wracam z urlopu pod koniec marca i wtedy część wystawie, teraz się troszkę obawiam.
Aaaa no i z utęsknieniem czekam na Twoje okwiecone parapety!

Pozdrawiam,
Artur
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Wg najnowszych prognoz to znów odwołano wiosnę od 19 tego ma być śnieg i całodobowo poniżej zera.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniałe wieści
Kaktusy już się wietrzą. Pąki rosną. Super

Kaktusy już się wietrzą. Pąki rosną. Super

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Wspaniałe otwarcie
takie widoki to zapowiedź udanego sezonu 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Mimo wszystko uważam, że wystawianie roślin właśnie teraz to zdecydowanie za wcześnie. Pomimo doskonałej aktualnie pogody. Bo zapowiadają powrót zimy...
Dobrze, że nie masz za dużo roślin to w razie czego ewakuujesz je do bezpiecznego schronienia bardzo szybko.
Dobrze, że nie masz za dużo roślin to w razie czego ewakuujesz je do bezpiecznego schronienia bardzo szybko.

-
- 100p
- Od: 26 lut 2018, o 20:15
Faktycznie za tydzień powrót zimy może się nie sprawdzi... ale ten tydzień ma być ładny to na pewno kaktusy się ucieszą ze słonka i świeżego powietrza
U mnie balkon oszklony (kot w domu) powrót zimy mi nie straszny.

U mnie balkon oszklony (kot w domu) powrót zimy mi nie straszny.

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Właśnie tak. Dlatego stoją w koszach i wstawienie ich do środka na tydzień nie będzie stanowić żadnego problemu - najwyżej 10 minut roboty i po krzyku.hen_s pisze: ..... Dobrze, że nie masz za dużo roślin to w razie czego ewakuujesz je do bezpiecznego schronienia bardzo szybko.
A dzięki wystawieniu tych zimnolubnych na dwór wszystkie gymnole, które zostały na zimowisku mają dostęp do słońca za szybą, bo kosze nie stoją piętrowo. Myślę, że ustawienie wszystkich na stanowiskach nie będzie wcześniej niż w pierwszej dekadzie kwietnia - ta zima jest kapryśna.

Duży najstarszy chamak dostał nową miejscówkę i pojedzie do pracy, a na jego miejsce już czekał z utęsknieniem jedyny arystokrata w tym towarzystwie - biało kwitnący Chamaecereus 'Happy anniversary'

- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Danusiu u Ciebie kaktusy po zimowaniu wyglądają jakby.... nie zimowały
takie wyprostowane, ładnie zielone, nie pomarszczone...
Moje wyglądają jak po silnej diecie odchudzającej... A z powodu nawrotu zimy, ja cały czas wstrzymuje się przed wyniesieniem całej gromadki do szklarni. Oby do wiosny!!!

Moje wyglądają jak po silnej diecie odchudzającej... A z powodu nawrotu zimy, ja cały czas wstrzymuje się przed wyniesieniem całej gromadki do szklarni. Oby do wiosny!!!
Chamaczki i bez kwiatów pysznią się urodą,takie to mi się marzą 

- DAK
Fakt, ja też się temu trochę dziwię, bo o suchym pysku od końca września. I tak jest ze wszystkimi - gymnole to aż się boję na początku poić, by im brzuchy nie popękały. Tak jest po każdej zimie i dziwię się jak kupuję po zimie kaktusy od hodowców, bo moje nie tracą tak wody i barwy. Wydaje mi się, że mam wymarzone warunki do zimowania - stoją w koszach przy uchylonym balkonie i tylko na takie ostre mrozy zamykam. Mają więc światło, trochę przewiewu i zasypiają smacznie. (A może to te kołysanki, co im do zasypiania śpiewam)gracesz pisze:Danusiu u Ciebie kaktusy po zimowaniu wyglądają jakby.... nie zimowały...

Ale te warunki mam do pewnego czasu i co będzie jak je stracę? Nie wiem

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kaktusy pękają jak zbyt szybko napiją się wody po wcześniejszym mocnym przesuszeniu. Jeśli kaktusy są napite to pęknięcia im raczej nie grożą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
Niestety Tomku, gymnole właśnie już nie raz mi popękały i to nie po wysuszeniu, bo w sierpniu właśnie. Osłony zdejmuję na lato, bo poliwęglan za bardzo obcina UV. I są takie lata mokre, że wtedy mi właśnie opijają się jak bąki. Takie było zeszłe lato, pękło mi parę gymnoli, zdezynfekowane po pewnym czasie schodzą w dół, że śladu nie ma, ale czasem niestety potem padają, tak jak ostatniego lata Gymnocalycium pseudoragonesei o niezwykle pięknym pokroju perłowych kwiatów