Bielenie pni drzew owocowych
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bielenie pni drzew owocowych
To porwać się do tego jeszcze w tym roku czy może odłożyć sobie to na rok następny?
Na youtube "Ogród na miarę - 2016.03.05 - sezon juz tuz tuz" gościu mówi, że człowieka który pomalował te drzewka i porzeczki "zaraz będzie lał", zachęcam do obejrzenia. Ja z malowaniem mam złe doświadczenia. A czy wapno jest takie dobre jak miałem na ręku to jakoś za dobrze się z tym nie czułem.
Jeżeli chodzi o przeciwdziałaniu na uszkodzenia mrozowe - to już raczej nie ma sensu, co się miało uszkodzić to się uszkodziło przy tym słońcu i mrozie. Jeżeli zależy ci na opóźnianiu wegetacji można coś tam pomalować. Tyle że nie przy -10 st., wapno musi wyschnąć po pomalowaniu inaczej spadnie później razem z wodą.To porwać się do tego jeszcze w tym roku czy może odłożyć sobie to na rok następny?
Po pierwsze zobacz, gdzie to jest - Koszalin. Tam amplitudy temperatur są bardzo małe, wiosna nie jest wczesna a ryzyko wiosennych przymrozków bardzo małe. Do tego ciągle tam wieje więc nawet na słońcu się nic nie nagrzewa.Na youtube "Ogród na miarę - 2016.03.05 - sezon juz tuz tuz" gościu mówi, że człowieka który pomalował te drzewka i porzeczki "zaraz będzie lał", zachęcam do obejrzenia. Ja z malowaniem mam złe doświadczenia. A czy wapno jest takie dobre jak miałem na ręku to jakoś za dobrze się z tym nie czułem.
Po za tym facet radzi żeby na kędzierzawość opryskiwać trawę - jak ten grzyb znajduje się tylko na pędach. Więc wypowiedzi tego pożal się Boże inżyniera traktowałbym z przymrożeniem oka.
Wapno to nie jedyny sposób przeciwziałania uszkodzenią mrozowym. Niektórzy używają tektury.A czy wapno jest takie dobre jak miałem na ręku to jakoś za dobrze się z tym nie czułem.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli jeszcze nie pobieliliśmy Moreli , Śliw japońskich , Brzoskwiń to teraz możemy opóźnić kwitnienie o 3 ? 10 dni a dzięki temu kwiaty , zawiązki ominą najsilniejsze przymrozki .
Najbardziej narażone są wcześnie kwitnące odmiany moreli jak Early Orange , Early Blush , Wczesna z Mordena .
Jak nie Pobielimy Kwiaty mogą nam przemarznąć w 80-100 % i wtedy nam drzewo może nie owocować wcale lub będziemy mieli dużo mniejszy plon .
Jeśli jeszcze nie kupiliśmy moreli albo dokupujemy zapylacz to nie kupujmy najwcześniej kwitnących moreli , a najlepiej późno kwitnące Bergeron , Somo , Sirena , Węgierska Wczesna , Robada , Harostar lub odmiany średnio kwitnące .
Najbardziej narażone są wcześnie kwitnące odmiany moreli jak Early Orange , Early Blush , Wczesna z Mordena .
Jak nie Pobielimy Kwiaty mogą nam przemarznąć w 80-100 % i wtedy nam drzewo może nie owocować wcale lub będziemy mieli dużo mniejszy plon .
Jeśli jeszcze nie kupiliśmy moreli albo dokupujemy zapylacz to nie kupujmy najwcześniej kwitnących moreli , a najlepiej późno kwitnące Bergeron , Somo , Sirena , Węgierska Wczesna , Robada , Harostar lub odmiany średnio kwitnące .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Erazm nawiasem co rośnie u podstawy pni odrosty, czy jakieś rośliny posadzone? Na pierwszym zdjęciu jest gruszka czy jabłoń ta bardzo gęsta?
W zeszłym roku bieliłem samym wapnem jeszcze ślady widać.
W zeszłym roku bieliłem samym wapnem jeszcze ślady widać.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pod pniami są aksamitki. Na pierwszym zdjęciu jabłoń Fredom.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Rozumiem,że aksamitki występują tu w roli "broni biologicznej".
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bielę gdy jeszcze jest ciepło. Farba biała elewacyjna jest nie do zdarcia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Wapno rozwiązuje problem zbyt wczesnego rozhartowania się tkanek pnia w marcowym słońcu. Jeśli chcemy poprawić zimowe trwanie pnia to należy zaizolować lub rozstawić namiocik wokół pnia. Można bielić nawet w początku lutego jeśli nie ma mrozu, bielenie to nie izolowanie.kanap pisze: Ja z malowaniem mam złe doświadczenia. A czy wapno jest takie dobre jak miałem na ręku to jakoś za dobrze się z tym nie czułem.
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Szukacz wszyscy tu piszący wiedzą, że bielenie drzew ma służyć odbijaniu promieni słonecznych. Powiedzenie "trzaskający mróz" pochodzi od pękających pni drzew wydających charakterystyczny dźwięk.
Gdybym miał takie przekonanie, to nie pisałbym tego. Działanie słońca w styczniu jest raczej mizerne, dlatego nic nie szkodzi spóźnione malowanie pni. Wiem to z literatury bo sam jeszcze nie malowałem. U mnie uszkadza się tylko kora na dolnej części niektórych odmian, od strony południowo-zachodniej.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
W ubiegłym roku pobieliłem tylko pestkowe w marcu by opóźnić ich kwitnienie o kilka dni. pozostałe (ziarnkowe) były niepryskane, ale u mnie są młode nasadzenia i podobno do 5 lat młodych drzewek nie powinno się bielić ( tak słyszałem 20 lat temu od nieżyjącego już ogrodnika z rodu słynnych przed wojną Hoffmanów). Maluję od kilkunastu lat emulsją bo wapno zbyt długo nie trzyma.