Ogród 100 róż cz. IV
Re: Ogród 100 róż cz. IV
Aniu, powaliła mnie liczba jeżówek. Widzę, że nie tylko ja je kocham
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, pewnie pogoda przystopowała wyrwane cebulowe.
U mnie ,po za jednym cyklamenem, jeszcze wszystko śpi. Tulipany sadzę dość późno, to siedzą jeszcze pod ziemią.
Popatrzyłam na Twoje jeżówki i zamówiłam kilka.
U mnie ,po za jednym cyklamenem, jeszcze wszystko śpi. Tulipany sadzę dość późno, to siedzą jeszcze pod ziemią.
Popatrzyłam na Twoje jeżówki i zamówiłam kilka.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj widziałam wystające z ziemi listki narcyzów
Ciekawe, czy nie zostaną zmrożone
Poza tym nie mam pojęcia co się u mnie w ogrodzie dzieje, ponieważ nie miałam czasu na obchód od kilkunastu dni
Ciekawe, czy nie zostaną zmrożone
Poza tym nie mam pojęcia co się u mnie w ogrodzie dzieje, ponieważ nie miałam czasu na obchód od kilkunastu dni
Dzisiaj prawdziwa wiosna (niektórzy moi sąsiedzi paradowali nawet w krótkich rękawkach), ale przed nami jeszcze jakieś ujemne temperatury
Ja jednak rozpoczęłam już nowy sezon; zrobiłam już korektę brzozom i jabłoni ozdobnej. Wczoraj udało mi się przyciąć powojniki. Nawiasem mówiąc (pisząc) zdziwiłam się, że aż tyle ich mam! Następne do golenia idą hortensje drzewiaste i bukietowe, a potem byliny.
Zaopatrzyłam się też w nawozy, miedzian i różnej maści podłoża. Miałam też nadzieję na dokupienie w L.M. dalii odmiany Eveline. Tej nie dostałam, ale nie mogłam nie kupić jeszcze 2 innych (Franz Kafka i Natal)
Tereniu, róże jednak powodują najszybsze bicie mego ogrodowego serca Jarzmianki, to cudowne towarzystwo, chociażby dla róż właśnie czy piwonii.
Mam nadzieję, że Twój pieris nie ucierpiał
Mariuszu, kretów (odpukać) nie mam, ale wzdłuż ogrodzenia lubią grasować nornice i trudno się ich pozbyć
Obyło się bez mrozowych strat?
Jadziu, ja też mam krokusy botaniczne, ale malutko, więc nie mam żadnych wczesno wiosennych, spektakularnych widoczków.
Constance nie mam, ale jej miejsce zajmą 2 inne
A mnie się wydawało, że jeżówki lubią mieć sucho...
Ewa, podziwiałam swego czasu Twoje odmiany jeżówek To moje ukochane byliny, od dawna
Aniu, jeżówki są super - zdrowe i tak długo kwitną, prawda? Ciekawe, jakie odmiany zamówiłaś.
Rzeczywiście roślinki przystopowały, ale znowu wszystko się pcha na powierzchnię. Trochę martwią mnie niektóre ciemierniki; część kwiatów jest trochę zmasakrowana przez mrozy...
Gosiu, kibicuję Twoim narcyzom. Mam nadzieję, że w tym roku doczekasz się obfitego kwitnienia. Z pewnością nie grozi im wymrożenie. U mnie często tulipany czy narcyzy wychodzą już w grudniu, a śnieg i mróz im nie szkodzi.
A już niedługo zakwitną takie kwiatuchy... w tym moja ulubiona wczesna odmiana - Purissima...
Czas szybko zleci, bo przecież roboty mamy teraz w bród
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
Aniu, lubię zestawienie bieli z różem. Pięknie
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Aniu cudne widoczki nam zaserwowałaś .U mnie właśnie zaczynają kwitnienie botaniczne krokusy i o tej porze każdy kwiat cieszy i to bardzo
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Aniu, zamówiłam Southern Belle i jakieś białe, ale nie pamiętam jakie.
Do tej pierwszej robię już trzecie podejście. Raz dostałam inne, a w ubiegłym roku coś źle kliknęłam w sklepie internetowym, a jak się zorientowałam to już nie było. Co roku podziwiam ją na wystawie Zieleń to Życie, może teraz się uda.
Tulipany Purissima także należą do moich ulubionych.
Do tej pierwszej robię już trzecie podejście. Raz dostałam inne, a w ubiegłym roku coś źle kliknęłam w sklepie internetowym, a jak się zorientowałam to już nie było. Co roku podziwiam ją na wystawie Zieleń to Życie, może teraz się uda.
Tulipany Purissima także należą do moich ulubionych.
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu piękne te tulipanki ja u siebie strat jak na razie nie zauważyłem oby tak zostało, też już trochę popracowałem ale u mnie jeszcze sporo błotka na działce
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Aniu ja też czekam wiosny , ale u mnie tak bardzo kolorowe nie będzie , gdyż tulipanów mam parę starych , a nowych nie kupuję , zaś narcyzów co roku coś dokupuję , gdyż jako kwiaty wiosenne bardzo je lubię. Czekamy tera na słonko
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu , Tobie w ogrodzie już coś udało się zrobić a ja jeszcze ze wszystkim stoję i pewnie ruszę dopiero po świętach , no chyba że uda mi się pojechać do ogrodu w najbliższy weekend , ale na to są marne szanse .Będę goniła cały kwiecień Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę
Witaj Aniu!
Jak dobrze że znów jesteś na forum (chociaż ja tam gdzie i TY ;-) z forum na bloga i z powrotem
Nigdy nie osiągnęłam zawrotnych ilości róż ale zawsze podziwiałam osoby, które mają ich dużo (chyba dla mnie dużo to już powyżej 30;-) bo wiem ile pracy wymaga ich utrzymanie w dobrej kondycji.
Uwielbiam Twoje zdjęcia z perspektywą w tle. Widzę wtedy dobór, towarzystwo innych roślin a także "gadzety" ogrodowe itp. - czyli zdjęcia, rośliny jako część całości. Zawsze było to dla mnie najtrudniejsze - powiązanie poszczególnych fragmentów w całość. Czy widzę nową ławeczkę w tle?
Oczywiście jako miłośniczka róż bardzo ważne są dla mnie Wasze spostrzeżenia.
To tyle bo się rozpisałam. ;-) Pozdrawiam M
Jak dobrze że znów jesteś na forum (chociaż ja tam gdzie i TY ;-) z forum na bloga i z powrotem
Nigdy nie osiągnęłam zawrotnych ilości róż ale zawsze podziwiałam osoby, które mają ich dużo (chyba dla mnie dużo to już powyżej 30;-) bo wiem ile pracy wymaga ich utrzymanie w dobrej kondycji.
Uwielbiam Twoje zdjęcia z perspektywą w tle. Widzę wtedy dobór, towarzystwo innych roślin a także "gadzety" ogrodowe itp. - czyli zdjęcia, rośliny jako część całości. Zawsze było to dla mnie najtrudniejsze - powiązanie poszczególnych fragmentów w całość. Czy widzę nową ławeczkę w tle?
Oczywiście jako miłośniczka róż bardzo ważne są dla mnie Wasze spostrzeżenia.
To tyle bo się rozpisałam. ;-) Pozdrawiam M
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Droga Aniu takie ogrody jak twój zawsze mnie onieśmielały.Patrzę na cudowne fotki, podziwiam piękne przemyślane kompozycje ,a maniakalna ogrodowa zbieraczka walczy we mnie z estetką.Kończy się to zazwyczaj tym, że chwytam za szpadelek i lecę coś przesadzić bo od zakupu nowych odmian raczej się nie powstrzymam a niektóre moje zestawienia przyprawiają o ból głowy
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Tak dawno mnie nie było i myślałam, że już pokazujesz wiosenne zdjęcia, a tu cisza
Czyżby nic nie rosło?
Niemożliwe, przecież u Ciebie zawsze cieplej.
Czyżby nic nie rosło?
Niemożliwe, przecież u Ciebie zawsze cieplej.