Ogród 100 róż cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. IV

Post »

Aniu, powaliła mnie liczba jeżówek. ;:oj Widzę, że nie tylko ja je kocham ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, pewnie pogoda przystopowała wyrwane cebulowe.
U mnie ,po za jednym cyklamenem, jeszcze wszystko śpi. Tulipany sadzę dość późno, to siedzą jeszcze pod ziemią.
Popatrzyłam na Twoje jeżówki i zamówiłam kilka.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dzisiaj widziałam wystające z ziemi listki narcyzów
Ciekawe, czy nie zostaną zmrożone
Poza tym nie mam pojęcia co się u mnie w ogrodzie dzieje, ponieważ nie miałam czasu na obchód od kilkunastu dni
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

:wit
Dzisiaj prawdziwa wiosna (niektórzy moi sąsiedzi paradowali nawet w krótkich rękawkach), ale przed nami jeszcze jakieś ujemne temperatury ;:219
Ja jednak rozpoczęłam już nowy sezon; zrobiłam już korektę brzozom i jabłoni ozdobnej. Wczoraj udało mi się przyciąć powojniki. Nawiasem mówiąc (pisząc) zdziwiłam się, że aż tyle ich mam! Następne do golenia idą hortensje drzewiaste i bukietowe, a potem byliny.
Zaopatrzyłam się też w nawozy, miedzian i różnej maści podłoża. Miałam też nadzieję na dokupienie w L.M. dalii odmiany Eveline. Tej nie dostałam, ale nie mogłam nie kupić jeszcze 2 innych (Franz Kafka i Natal) :)

Tereniu, róże jednak powodują najszybsze bicie mego ogrodowego serca :) Jarzmianki, to cudowne towarzystwo, chociażby dla róż właśnie czy piwonii.
Mam nadzieję, że Twój pieris nie ucierpiał :?

Mariuszu, kretów (odpukać) nie mam, ale wzdłuż ogrodzenia lubią grasować nornice i trudno się ich pozbyć ;:134
Obyło się bez mrozowych strat?

Jadziu, ja też mam krokusy botaniczne, ale malutko, więc nie mam żadnych wczesno wiosennych, spektakularnych widoczków.
Constance nie mam, ale jej miejsce zajmą 2 inne :D
A mnie się wydawało, że jeżówki lubią mieć sucho... ;:24

Ewa, podziwiałam swego czasu Twoje odmiany jeżówek :) To moje ukochane byliny, od dawna :)

Aniu, jeżówki są super - zdrowe i tak długo kwitną, prawda? Ciekawe, jakie odmiany zamówiłaś.
Rzeczywiście roślinki przystopowały, ale znowu wszystko się pcha na powierzchnię. Trochę martwią mnie niektóre ciemierniki; część kwiatów jest trochę zmasakrowana przez mrozy...

Gosiu, kibicuję Twoim narcyzom. Mam nadzieję, że w tym roku doczekasz się obfitego kwitnienia. Z pewnością nie grozi im wymrożenie. U mnie często tulipany czy narcyzy wychodzą już w grudniu, a śnieg i mróz im nie szkodzi.

A już niedługo zakwitną takie kwiatuchy... w tym moja ulubiona wczesna odmiana - Purissima...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Czas szybko zleci, bo przecież roboty mamy teraz w bród :tan
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, lubię zestawienie bieli z różem. Pięknie ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu cudne widoczki nam zaserwowałaś .U mnie właśnie zaczynają kwitnienie botaniczne krokusy i o tej porze każdy kwiat cieszy i to bardzo
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, zamówiłam Southern Belle i jakieś białe, ale nie pamiętam jakie.
Do tej pierwszej robię już trzecie podejście. Raz dostałam inne, a w ubiegłym roku coś źle kliknęłam w sklepie internetowym, a jak się zorientowałam to już nie było. Co roku podziwiam ją na wystawie Zieleń to Życie, może teraz się uda. :D
Tulipany Purissima także należą do moich ulubionych. :tan
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu piękne te tulipanki :) ja u siebie strat jak na razie nie zauważyłem :) oby tak zostało, też już trochę popracowałem ale u mnie jeszcze sporo błotka na działce :)
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu ja też czekam wiosny , ale u mnie tak bardzo kolorowe nie będzie , gdyż tulipanów mam parę starych , a nowych nie kupuję , zaś narcyzów co roku coś dokupuję , gdyż jako kwiaty wiosenne bardzo je lubię. Czekamy tera na słonko ;:3 :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu , Tobie w ogrodzie już coś udało się zrobić a ja jeszcze ze wszystkim stoję i pewnie ruszę dopiero po świętach , no chyba że uda mi się pojechać do ogrodu w najbliższy weekend , ale na to są marne szanse .Będę goniła cały kwiecień ;:306 Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę ;:167
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Witaj Aniu!
Jak dobrze że znów jesteś na forum (chociaż ja tam gdzie i TY ;-) z forum na bloga i z powrotem ;:138 ;:138

Nigdy nie osiągnęłam zawrotnych ilości róż ale zawsze podziwiałam osoby, które mają ich dużo (chyba dla mnie dużo to już powyżej 30;-) bo wiem ile pracy wymaga ich utrzymanie w dobrej kondycji.

Uwielbiam Twoje zdjęcia z perspektywą w tle. Widzę wtedy dobór, towarzystwo innych roślin a także "gadzety" ogrodowe itp. - czyli zdjęcia, rośliny jako część całości. Zawsze było to dla mnie najtrudniejsze - powiązanie poszczególnych fragmentów w całość. Czy widzę nową ławeczkę w tle?

Oczywiście jako miłośniczka róż bardzo ważne są dla mnie Wasze spostrzeżenia.

To tyle bo się rozpisałam. ;-) Pozdrawiam M
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Droga Aniu takie ogrody jak twój zawsze mnie onieśmielały.Patrzę na cudowne fotki, podziwiam piękne przemyślane kompozycje ,a maniakalna ogrodowa zbieraczka walczy we mnie z estetką.Kończy się to zazwyczaj tym, że chwytam za szpadelek i lecę coś przesadzić :D bo od zakupu nowych odmian raczej się nie powstrzymam :oops: a niektóre moje zestawienia przyprawiają o ból głowy :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tak dawno mnie nie było i myślałam, że już pokazujesz wiosenne zdjęcia, a tu cisza
Czyżby nic nie rosło?
Niemożliwe, przecież u Ciebie zawsze cieplej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”