BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Post »

Błażej, pozwoliłam sobie zacytować Twój post z innego wątku:
BobejGS pisze:Ja miałem parcie na zioła rok temu. :D Wysiewałem wszystkie zioła, które udało mi się zdobyć. :D Efekt był taki, że kiełkowanie było bardzo małe, skiełkowały tylko bazylie, kolendry i oregano. Z mojego zielnika wyszła klapa. Ale w tym roku spróbował bym ponownie. :)
Wiesz co Błażej, ja też mam parcie na zioła, ale wyhodowanie ich z nasionek zajmuje miejsce, ziemię, doniczki, czas.... :|
W ubiegłym roku kupiłam w Lidlu zioła w doniczkach : miętę i bazylię i posadziłam do donic.
Donice stały pod drzwiami do kuchni, a zioła miałam do samych mrozów.
W tym roku zrobię tak samo, tylko kupię więcej ziół: kolendrę, oregano, cząber, rozmaryn, tymianek, szczypiorek. Nasiona Bazylii mam, więc tylko ją wysieję. Wystarczy mi na cały sezon, a niektóre będę mogła jeszcze przezimować.
Mięta z ubiegłego roku była zadołowana z donicą-przeżyła, rozmaryn można w piwnicy przechować. :D
Fakt, wyhodowanie z nasion jet tańsze, ale będę miała i tak dużo roboty innymi rozsadami.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kolendry nie polecam kupować w doniczce bo to strata pieniędzy, a natki też nie za wiele. Przede wszystkim kolendra bardzo szybko idzie w kwiaty, wtedy roślina traci liście i na tym się kończy jej uprawa. W sumie to się nie kończy bo nasiona też są przyprawą.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja rozmaryn przechowuję na parapecie już 3 rok i ładnie rośnie, a sadzonkę kupiłam gotową, bo moje jakieś marne powychodziły. To samo z laurem, świetnie się trzyma już drugi sezon.
Reszta zimuje na dworze, dwa rodzaje tymianku, macierzanka, cząber górski, hyzop, szałwia, oregano, lubczyk.
Wiosną wysiewam bazylię, majeranek, cząber ogrodowy i kolendrę, ale z tej ostatniej nie udało mi się jeszcze uzyskać zadowalającego plonu w postaci liści, bo tak jak Marek napisał idzie w kwiat.
Iza
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

galka68 Próbuj z sałatą. Na słoneczny parapet i będzie rosła. :D

Iga Jak fo jedzenia, to lepiej inne odmiany. Giganty zajmują ogrom miejsca. W to miejsce można mieć 6krzaków innych odmian. :) Można sobie dobrać kilka odmian, różnych smaków itp. I mówię to Ja, uprawiający dynie giganty. :D

Co do papryk słodkich, to w tym roku będzie mój pierwszy raz z paprykami i nie do końca umiem doradzić co do odmian. :)

Elu mi bardziej zależało na takim ogródkowym zakątku z ziołami. Wyznaczyłem nawet sobie takie miejsce. :) Ale faktycznie rozsady zajmują ogrom miejsca. :D Ale tak czy owak znów spróbuje. Najbardziej mi zależało na dwóch lubczykacg, by urosły wielkie kępy na wiele lat.

Marku Akurat kolendra to urosła u mnie bardzo dobrze. :D Jednak to nie mój smak ani zapach. Co grzebałem w zielniku, to mnie ten zapach odtrącał. :D

Iza No właśnie najbardziej mi zależy na tym by zielnik był wieloletni. No i sobie wiosną takie ziółka jak bazylia dosadzać. :)

Dziś piękny i słoneczny dzień. Bób wywędrował na dwór. Myślę czy nie wynieść wysianej cebuli, by się wygrzała wi słońcu, może to wzmocni kiełkowanie. ;:173
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p
Od: 23 mar 2017, o 23:23

Post »

A u nas nie ma slonca , mgla i mokry snieg , w tamtym roku juz wynosilam na balkon sadzonki , w tym nie ma sensu _ zimno i brak slonca , a juz prawie polowa marca
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A u mnie dziś jest chyba najcieplejszy dzień w roku. Aż się chce dp ogródka iść i coś pogrzebać ale ziemia jednak jeszcze zmarznięta poniżej 10cm. :)

Rozłożyłem mini tunele i te rozsady co były na parapetach poszły pod nie. :)
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Moi Drodzy chcecie mi opowiedzieć, że macie już też rozsady pomidorów.? Nie za wcześnie? Mnie jakiś czas tu nie było, a jak pamiętam zeszłoroczną pogodę to w maju było kiepsko. P. S. Co polecacie na balkon z ostrej papryki.
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Błażej przejrzyj prognozę na przyszły tydz u siebie nim wystawisz do szklarenki. U mnie zapowiadają nawet -16 ;:145
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie, pomidorki jeszcze nie rosną. No oprócz dwóch testowych. Ponidorki będe wysiewał jakoś w ten weekend, tak myślę. :)

Tak, tą pogodą już wielu forumowiczów straszy. na razie jednak pogoda nie jest taka zła, no byłaby lepsza, gdyby słonko świeciło. W tunelu są tylko bób, trzy marchewki oraz jedna kapusta.

Przekopałem w weekend pod pomidorowym daszki, bo to było jedne miejsce, gdzie ziemia nie była jeszcze zmarznięta. Myślę by wysiać tam rzodkiewki na przedplon.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ostatni wysiew papryk ładnie wschodzi. :)

Obrazek
Obrazek

Cebule niestety średnio wschodzą. Na szczęście giganty bardzo ładnie, to uprawiać będzie co. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Coraz więcej ślicznych siewek ;:333
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak ale miejsca coraz mniej. :D

Dziś przyszły zamówione nasionka tych bardziej pospolitych warzyw ale dobrałem sobie znów kilka pozycji ponad miarę. :D

Obrazek

Czas przeganiać zimę. :)

Dziś wysiałem dwie odmiany pora, jedną wczesną odmianę marchewki na rozsadę oraz oregano. :)
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Oj, tak, z tym miejscem to prawda 8-)

Czy ja tam dobrze widzę bób Karmazyn?

A co to za preparat w buteleczce?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No niestety miejsca nie ma nieskończoność tak i w domu, jak i w ogródku. :D

Tak, to bób Karmazyn, był tu na forum zachwalany i przy okazji zamawiania, też sobie zamówiłem, choć to tylko taki owczy pęd, bo to moje pierwsza uprawa bobu w życiu ;:306

W buteleczce jest gratis jaki otrzymałem jako jeden z wielu, czyli Czarne złoto. Jakiś humus ale nie miałem czasu się przyjrzeć, bo wysiewałem por, oregano itp
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś dotarły nasiona Gacfruita z Tajwanu.

Obrazek

Tylko że tamte dwa poprzednie ani myślą kiełkować. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”