Zieleńce Pawła
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieleńce Pawła
Jak już wspomniałem o Słoneczniczkach to pokaże odmiany jakie mam w ogrodzie:
Słoneczniczek szorstki (Heliopsis scabra) - taki najpopularniejszy
Słoneczniczek 'Summer Night' - ma ciemne pędy i liście
Słoneczniczek 'Loraine Sunshine' o pstrokatych liściach
Słoneczniczek 'Summer Sun' - o kwiatach półpełnych
Słonecznik- (Helianthus) 'Double Whemmy'
Słoneczniczek szorstki (Heliopsis scabra) - taki najpopularniejszy
Słoneczniczek 'Summer Night' - ma ciemne pędy i liście
Słoneczniczek 'Loraine Sunshine' o pstrokatych liściach
Słoneczniczek 'Summer Sun' - o kwiatach półpełnych
Słonecznik- (Helianthus) 'Double Whemmy'
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Piękny ogród zapisuje się
- pitertom
- 500p
Rojniki -Sempervivum to kolejna moja pasja.Kolekcja liczy już 150 odmian i się powiększa
W tym roku czeka mnie przebudowa skalniaka...który będzie poświęcony w większości tym pięknym roślinom
Kilka portretów:
Othello
Rosty
Green Fellow
Affine
Alise
Terracota Baby
Alchemist
Hart
Reinhard
El Toro
Titania
Westerlin
Jovibarba Autumn Fire
W tym roku czeka mnie przebudowa skalniaka...który będzie poświęcony w większości tym pięknym roślinom
Kilka portretów:
Othello
Rosty
Green Fellow
Affine
Alise
Terracota Baby
Alchemist
Hart
Reinhard
El Toro
Titania
Westerlin
Jovibarba Autumn Fire
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest co oglądać w Twoim ogrodzie. Zachwyca różnorodnością wspaniała kolekcja odmian rojników i nie tylko zresztą, sukulenty wprost szokują ponadto zazdroszczę Ci zdolności aranżacyjnych ogrodu. Jest po prostu zaskakująco piękny. Jest co podziwiać.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Uwielbiam rojniki, zazdroszczę tylu odmian i - proszę o więcej zdjęć!
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- pitertom
- 500p
Janusz100 - dziękuję za odwiedziny i słowa uznania, ja natomiast bardzo lubię spacerować po Twoim skalniaku i podziwiać ukwieconą skarpę, oraz skalne rarytasy. Jak ja Ci zazdroszczę tej skarpy
Black Rose - dziękuję za odwiedziny - Rojniki są moim oczkiem w głowie...strasznie lubię je obserwować jak się wybarwiają, zmieniają, rosną Moją kolekcję możesz zobaczyć w zakładce Rojniki -moja kolekcja...chociaż nie ma tam wszystkich jeszcze...bo niektóre to maleństwa, inne nie doczekały się jeszcze zdjęć
Jeśli będziesz kiedyś zainteresowana "Skalnymi Różami" to zapraszam do mojego wątku sprzedażowego
Black Rose - dziękuję za odwiedziny - Rojniki są moim oczkiem w głowie...strasznie lubię je obserwować jak się wybarwiają, zmieniają, rosną Moją kolekcję możesz zobaczyć w zakładce Rojniki -moja kolekcja...chociaż nie ma tam wszystkich jeszcze...bo niektóre to maleństwa, inne nie doczekały się jeszcze zdjęć
Jeśli będziesz kiedyś zainteresowana "Skalnymi Różami" to zapraszam do mojego wątku sprzedażowego
- pitertom
- 500p
Wiosną będę wysiewał nasiona Rojników zebrane latem 2017r z kwitnących odmian.Zobaczymy czy uda się wyhodować jakieś ładne niepowtarzalne potomstwo. Jak wiadomo Rojniki nie powtarzają cech matecznych i łatwo krzyżują się pomiędzy sobą, podobnie jak Astry jesienne
Na efekty trzeba będzie poczekać z 3 lata... ale uciecha będzie
Wysiew planuję zrobić po świętach Wielkanocnych....oczywiście pochwalę się efektami
Kolejne odmiany Rojnika:
ROSIE
EUGENIA
JADE
BRUNRAND
KAI
SILBERSPITZ
ALABASTER
RUBICUNDUM
GRAY DAWN
CROTON
BELLA MEADE
RITA JANE
Na efekty trzeba będzie poczekać z 3 lata... ale uciecha będzie
Wysiew planuję zrobić po świętach Wielkanocnych....oczywiście pochwalę się efektami
Kolejne odmiany Rojnika:
ROSIE
EUGENIA
JADE
BRUNRAND
KAI
SILBERSPITZ
ALABASTER
RUBICUNDUM
GRAY DAWN
CROTON
BELLA MEADE
RITA JANE
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Spieszę obejrzeć
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2015, o 15:34
Śliczne rośliny ja nie moge dochować się sasanek.Kupowałam duze sadzonki i po zimie nigdy zadna mi nie wyszła.Ewa
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Cudownie tak pospacerować miło oglądać słoneczko i cudeńka gdy na ogrodzie śnieg
- pitertom
- 500p
ewa2105 dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej
Co do sasanek to jeśli kupowałeś na szkółkach lub w centrach ogrodniczych, to one zapewne rosły w torfie.Jeśli sadziłaś do ogrodu wybijając tylko z doniczki, to powodem wymarzania może być torf,zimą mają za mokro lub w mroźne bezśnieżne zimy za sucho, mróz szybko wyciąga wodę z torfu i z roślin. Najlepiej takie rośliny oprószyć z torfu podczas sadzenia i posadzić do ziemi ogrodowej.To dotyczy większości roślin uprawianych w torfie...szczególnie gdy rośliny są młode.
Kasiula17 witaj Kasiu u mnie
Tak miło jest oglądać takie słoneczne fotki roślin jeśli za oknem śnieg i mróz U mnie z 20cm śniegu i w nocy -10C
dobrze że, śnieg przykrył rośliny to może nie ucierpią znowu. W te ciepłe dni które były niedawno powycinałem liście żurawkom bo całkowicie były wysuszone przez mróz ....zostały tylko czubki wzrostu,gdyby nie śnieg to mogły by całkowicie wymarznąć
Pozostaje cierpliwie czekać na wiosną
Co do sasanek to jeśli kupowałeś na szkółkach lub w centrach ogrodniczych, to one zapewne rosły w torfie.Jeśli sadziłaś do ogrodu wybijając tylko z doniczki, to powodem wymarzania może być torf,zimą mają za mokro lub w mroźne bezśnieżne zimy za sucho, mróz szybko wyciąga wodę z torfu i z roślin. Najlepiej takie rośliny oprószyć z torfu podczas sadzenia i posadzić do ziemi ogrodowej.To dotyczy większości roślin uprawianych w torfie...szczególnie gdy rośliny są młode.
Kasiula17 witaj Kasiu u mnie
Tak miło jest oglądać takie słoneczne fotki roślin jeśli za oknem śnieg i mróz U mnie z 20cm śniegu i w nocy -10C
dobrze że, śnieg przykrył rośliny to może nie ucierpią znowu. W te ciepłe dni które były niedawno powycinałem liście żurawkom bo całkowicie były wysuszone przez mróz ....zostały tylko czubki wzrostu,gdyby nie śnieg to mogły by całkowicie wymarznąć
Pozostaje cierpliwie czekać na wiosną
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Witaj
wóz fajny
kolekcja rozchodników super! też je lubię, no i Aeonia.... cudne !!
Pozdrawiam
wóz fajny
kolekcja rozchodników super! też je lubię, no i Aeonia.... cudne !!
Pozdrawiam
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Naoglądałam się tych Twoich rojników i znów nabrałam ochoty by kupić sobie kolejne odmiany. Choć rozsadek podpowiada, że najpierw powinnam zrobić porządek ze skalniakiem Oczywiście przejrzałam twoją ofertę i kilka ślicznotek wpadło mi w oko.