Kolekcje Floriana cz.1
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
U nas jak u Madzi - wiosny nie widać
No, może przebiśniegi się już obudziły, ale reszta bardzo powolutku ...
Z tym większą radością obserwuję Twoje piękne, wiosenne, ogrodowe klejnociki
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie wiosna weszła wielkimi krokami i coraz więcej pokazuje się kwiatów na razie krokusików Czekam z niecierpliwością na kwiaty cudnego przetacznika żyje i ma się dobrze.Reszta roślin też super przezimowała
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Madziu, oj to współczuję Rzeczywiście u nas jest cieplejsza strefa klimatyczna i troszkę szybciej wszystko rusza. Tym bardziej w tym roku, gdy wegetacja rozpoczęła się w styczniu i tylko w lutym rośliny spowolniły. Ale teraz nic już ich nie powstrzyma!
Gratuluję pierwszego rannika U mnie kępki ranników już przekwitają i dziś zaczęły wychodzić siewki ubiegłoroczne
Marysiu, bardzo dziękuję No tak, Brama Morawska robi swoje i przynosi nam ciepłe powietrze z południa. Ale i u Ciebie wkrótce zrobi się kolorowo. Obecnie deszczowo więc szafrany czekają w gotowości, by się otworzyć:
Jadziu, cieszę się. Przetacznik armeński wcześnie puszcza pędy i zawiązuje pączki więc już wkrótce będziesz się nim cieszyć.
Masz rację, wiosna weszła dużymi krokami i pierwsze kosaćce wystrzeliły jak z procy:
Gratuluję pierwszego rannika U mnie kępki ranników już przekwitają i dziś zaczęły wychodzić siewki ubiegłoroczne
Marysiu, bardzo dziękuję No tak, Brama Morawska robi swoje i przynosi nam ciepłe powietrze z południa. Ale i u Ciebie wkrótce zrobi się kolorowo. Obecnie deszczowo więc szafrany czekają w gotowości, by się otworzyć:
Jadziu, cieszę się. Przetacznik armeński wcześnie puszcza pędy i zawiązuje pączki więc już wkrótce będziesz się nim cieszyć.
Masz rację, wiosna weszła dużymi krokami i pierwsze kosaćce wystrzeliły jak z procy:
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
U mnie wegetacja dopiero zaczyna się, styczeń był na tyle chłodny, że wszystko spało.
Bywa u nas, że zielono robi się dopiero w maju.
Jednak taka sytuacja ma swoje dobre strony.
Jest dzięki temu nadzieja, ze powracające fale chłodów nie narobią zbyt wielu szkód.
Bywa u nas, że zielono robi się dopiero w maju.
Jednak taka sytuacja ma swoje dobre strony.
Jest dzięki temu nadzieja, ze powracające fale chłodów nie narobią zbyt wielu szkód.
- JAKUCH
Piękna kępka Katharine a u mnie pojawił sie jeden egzemplarz i ciekawe skąd do mnie przybył. Florianie chryzantemki też świetnie przezimowały muszę je rozmnożyć ,bo bardzo mi sie podobają
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Florianie piękna wiosna i kępki kwiatów
- Florian Silesia
Madziu, cóż powiedzieć - na pewno przyzwyczaiłaś się do takiego stanu rzeczy i to normalny stan u Ciebie. Ja przywykłem do tego, że sezon wegetacyjny trwa 9 miesięcy, czyli od marca do listopada. Fale przymrozków są proporcjonalnie mniejsze u mnie więc nie grożą roślinom, które już kwitną lub się zielenią.
Zieleni się też na moich parapetach, bo rozmnażanie dalii trwa w najlepsze:
Jadziu, 'Katharine Hodgkin' musiała do Ciebie przybyć jako pasażerka na gapę z jakąś inną rośliną To wg mnie najbardziej plenny i niezawodny kosaciec cebulowy
Wszystkie skrzynki poszły w ruch, by pomieścić dalie-matki:
Dzięki Mariuszu! Przedwiośnie jest ale zima nie odpuszcza więc teraz trochę przymroziło. Ale to nic - wszystko idzie ku dobremu
Młodych sadzonek przybywa, do maja będzie las na parapetach
Zieleni się też na moich parapetach, bo rozmnażanie dalii trwa w najlepsze:
Jadziu, 'Katharine Hodgkin' musiała do Ciebie przybyć jako pasażerka na gapę z jakąś inną rośliną To wg mnie najbardziej plenny i niezawodny kosaciec cebulowy
Wszystkie skrzynki poszły w ruch, by pomieścić dalie-matki:
Dzięki Mariuszu! Przedwiośnie jest ale zima nie odpuszcza więc teraz trochę przymroziło. Ale to nic - wszystko idzie ku dobremu
Młodych sadzonek przybywa, do maja będzie las na parapetach
- JAKUCH
Florianie nic bardziej błędnego z tym malutkim kosaćcem Już parę razy go kupowałam i zakwitał raz w sezonie, a potem klapa .Dlatego dziwię się skąd się wziął u mnie przecież nie zdążyłam go kupić jesienią. Ranniki i przebiśniegi też się rozmnażają, a u mnie tylko przybywają co roku jakieś pojedyncze sztuki tych roslin Ojjj zielono już na Twoich parapetach za chwilkę i moja jedna dalia się zazieleni ,bo już się wykluwa Jednak reszta dalej w przechowalni Najfajniejsze jest to, bo nie wiem która to z moich, bo bulwkę znalazłam w skrzynce z pelargoniami
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florianie zawsze do Ciebie zaglądam ale nie zostawiam śladu więc teraz postanowiłam coś napisać. Podziwiam wszystkie Twoje kolekcje jest co oglądać, pokazuj więcej zdjęć Pomidorki masz już bardzo duże, moje dopiero mają pierwsze listki.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Piękne przedszkole daliowe i niczego im nie brakuje! Moje - Twoje dalie pięknie się przechowały i będę je nawet dzielić. Koleżanki juž się cieszą!
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florian widzę że u Ciebie to nawet już krokusy zaczynają kwitnąć .
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalie ...
Gdy je jeszcze przechowywałem, to dopiero w połowie kwietnia wynosiłem bulwy z piwnicy.
No to będzie dużo szybciej u ciebie
Zapamiętam nazwę 'Katharine Hodgkin' - posadziłem trzy gatunki bez nazwy i zobaczę czy taki też będzie - już z ziemi powychodziły i ładnie się rozrosły.
Gdy je jeszcze przechowywałem, to dopiero w połowie kwietnia wynosiłem bulwy z piwnicy.
No to będzie dużo szybciej u ciebie
Zapamiętam nazwę 'Katharine Hodgkin' - posadziłem trzy gatunki bez nazwy i zobaczę czy taki też będzie - już z ziemi powychodziły i ładnie się rozrosły.
- Florian Silesia
Jadziu
Napisałem "wg mnie" więc dziwi mnie Twoja reakcja
Być może Twoja gleba nie jest odpowiednia i maleńkie cebulki wysychają? Ranniki i przebiśniegi u Ciebie się też nie rozsiewają, a wysychanie jest podstawową przyczyną tego zjawiska
Tak, dalie idą w siłę i z dnia na dzień przybywa nowych roślin:
ale na ogrodzie jest ciekawiej, bo coraz więcej roślin otwiera swoje kwiaty:
Troja, cieszy mnie, że oglądasz zdjęcia ale warto też czytać ich podpisy - to nie pomidorki, tylko dalie
A jeśli chcesz więcej zdjęć, to jednak zachęcam do częstszych wpisów, bo od tego uzależniam ilość wstawianych zdjęć
Mój najnowszy szafran. Tym bardziej cieszy, że kwitnie tak wcześnie. Dzięki Lidziu
Anido, ja też się cieszę, że dalie dobrze rosną u Ciebie Dobre przechowanie to połowa sukcesu w uprawie dalii. A moje przedszkole coraz większe
Witaj Geniu! Szafranów coraz więcej, co bardzo cieszy
Andrzeju, z tych sadzonek szybciej dalii nie będzie, a nawet później będą. Rosną w doniczkach w celu rozmnożenia wegetatywnego.
Mam nadzieję, że wśród kosaćców nn będzie u Ciebie również 'Katherine Hodgkin', bo to piękna odmiana!
Kod: Zaznacz cały
Florianie nic bardziej błędnego z tym malutkim kosaćcem
Być może Twoja gleba nie jest odpowiednia i maleńkie cebulki wysychają? Ranniki i przebiśniegi u Ciebie się też nie rozsiewają, a wysychanie jest podstawową przyczyną tego zjawiska
Tak, dalie idą w siłę i z dnia na dzień przybywa nowych roślin:
ale na ogrodzie jest ciekawiej, bo coraz więcej roślin otwiera swoje kwiaty:
Troja, cieszy mnie, że oglądasz zdjęcia ale warto też czytać ich podpisy - to nie pomidorki, tylko dalie
A jeśli chcesz więcej zdjęć, to jednak zachęcam do częstszych wpisów, bo od tego uzależniam ilość wstawianych zdjęć
Mój najnowszy szafran. Tym bardziej cieszy, że kwitnie tak wcześnie. Dzięki Lidziu
Anido, ja też się cieszę, że dalie dobrze rosną u Ciebie Dobre przechowanie to połowa sukcesu w uprawie dalii. A moje przedszkole coraz większe
Witaj Geniu! Szafranów coraz więcej, co bardzo cieszy
Andrzeju, z tych sadzonek szybciej dalii nie będzie, a nawet później będą. Rosną w doniczkach w celu rozmnożenia wegetatywnego.
Mam nadzieję, że wśród kosaćców nn będzie u Ciebie również 'Katherine Hodgkin', bo to piękna odmiana!