Storczykowe fiksacje Marty
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe fiksacje Marty
Justyno orchidarium jest wielkie i troszkę jeszcze poczekam aż to wszystko urośnie.
Maćku witaj u mnie. Mam nadzieję, że mój projekt orchidarium będzie udany i za jakiś czas będzie co podziwiać.
XENOFOBIA25 witaj u mnie również. Też kiedyś miałam 9 szt storczyków. Wczoraj robiłam porządek w mojej ewidencji storczyków i liczyłam ile ich mam. To razem z tymi co teraz zamówiłam mam... 99 szt... Tego setnego to muszę jakiegoś szczególnego kupić.
Też bardzo lubię Nr 20 Dtps I-Hsin Chocolate. Skubany nie chce mi od roku pędu wypuścić, tylko się odbija z oczka. Może kiedyś się doczekam.
Przy okazji pokaże co u mnie teraz kwitnie.
Dendrobium Phalaenopsis Thailand Black Dwa psb i trzy pędy
Prezent od Teścia na Dzień Kobiet
Phalaenopsis Mini Mark przedłużył pęd
Phalaenopsis Purple Martin kwitnie nieprzerwanie od listopada i końca nie widać.
Dendrobium Sea Mary 'Snow King' już ostatnia psb kończy kwitnienie. Na pocieszenie już widzę, że rosną trzy nowe psb.
O jeszcze taka Herbaciana hybryda wydała kolejnego kwiatuszka.
Phalaenopsis Bee Sting też przedłużył pęd.
Maćku witaj u mnie. Mam nadzieję, że mój projekt orchidarium będzie udany i za jakiś czas będzie co podziwiać.
XENOFOBIA25 witaj u mnie również. Też kiedyś miałam 9 szt storczyków. Wczoraj robiłam porządek w mojej ewidencji storczyków i liczyłam ile ich mam. To razem z tymi co teraz zamówiłam mam... 99 szt... Tego setnego to muszę jakiegoś szczególnego kupić.
Też bardzo lubię Nr 20 Dtps I-Hsin Chocolate. Skubany nie chce mi od roku pędu wypuścić, tylko się odbija z oczka. Może kiedyś się doczekam.
Przy okazji pokaże co u mnie teraz kwitnie.
Dendrobium Phalaenopsis Thailand Black Dwa psb i trzy pędy
Prezent od Teścia na Dzień Kobiet
Phalaenopsis Mini Mark przedłużył pęd
Phalaenopsis Purple Martin kwitnie nieprzerwanie od listopada i końca nie widać.
Dendrobium Sea Mary 'Snow King' już ostatnia psb kończy kwitnienie. Na pocieszenie już widzę, że rosną trzy nowe psb.
O jeszcze taka Herbaciana hybryda wydała kolejnego kwiatuszka.
Phalaenopsis Bee Sting też przedłużył pęd.
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Orchidarium wyszło bardzo dobrze. Dla uzupełnienia nieco całości (bo teraz faktycznie wygląda nieco pusto) proponuję na tylnej ścianie z korka przypiąć jakieś pnącze, np. Scindapsus N'joy który rozświetli kolorem białym całą kompozycję a liście ma niewielkie więc nie będą dusić wizualnie pozostałych roślin.
Jako ze to orchidarium to pokusiłbym się o Vanilla plantifolia variegata i puścił ją slalomem gigantem po tylnej ścianie między roślinami. Problem będzie tylko w znalezieniu metrowej rośliny, ale szybko rośnie.
No i mnie osobiście brakuje różowo-fioletowych Skrytokwiatów
Jako ze to orchidarium to pokusiłbym się o Vanilla plantifolia variegata i puścił ją slalomem gigantem po tylnej ścianie między roślinami. Problem będzie tylko w znalezieniu metrowej rośliny, ale szybko rośnie.
No i mnie osobiście brakuje różowo-fioletowych Skrytokwiatów
Marto, śliczne roślinki kupiłaś na Wystawie Terrarystycznej
Podoba mi się, jak tu wszyscy przeżywamy wspólnie i "meblujemy" Ci w wyobraźni Twoje orchidarium
A co do aktualnych kwitnień, to chyba mamy wszyscy podobną sytuację o tej porze roku. Cieszy każdy kwiatuszek,
nawet na wydłużonym pędzie (co nie umniejsza im urody ) A zima nie chce odpuścić
Twój Teść się spisał Musi Cię bardzo lubić skoro wynalazł dorodnego trzypędowca
Podoba mi się, jak tu wszyscy przeżywamy wspólnie i "meblujemy" Ci w wyobraźni Twoje orchidarium
A co do aktualnych kwitnień, to chyba mamy wszyscy podobną sytuację o tej porze roku. Cieszy każdy kwiatuszek,
nawet na wydłużonym pędzie (co nie umniejsza im urody ) A zima nie chce odpuścić
Twój Teść się spisał Musi Cię bardzo lubić skoro wynalazł dorodnego trzypędowca
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- zabkamarta
Widzę Olku, że już nie płaczesz nad tym, że tam nie ma rybek. Scindapsus N'joy faktycznie ciekawy pomysł. Skrytokwiaty i wszelkie Bromelie też brałam je pod uwagę. Na tą chwilę chodzę po sklepach i szukam ciekawych roślin. Nie pomyślałam o Vanilli a ta variegata faktycznie ciekawie na ciemnym tle by ładnie wyglądała. Pomysłów moc. Trochę dorzuciłam "zapychaczy" pod postacią Krotonu miniaturowego, Tillandsi Niebieskiej, różowej Fitonii, Fikusa pnącego.
Przyznam się bez bicia, że zamówiłam kolejne 4 storczyki... Chyba czas się leczyć...
Aktualnie orchidarium wygląda tak... Wiem... Nadal pusto....
Joanno Art cieszy mnie to, że każdy od siebie coś "mebluje" bo zawsze to więcej pomysłów jest. Na koniec będzie tak, że każdego po trochu będzie to orchidarium.
Aktualne kwitnienia coraz skromniejsze. Większość przekwitna, część przedłuża pędy a tylko parę wypuszcza nowe. Ale szykują się mi jeszcze dwa nowe asy w rękawie. Obydwa pierwsze kwitnienie u mnie, więc tuptam.
A Teściu to faktycznie najlepszemy teściu na świecie. Oczywiście Teściowa również.
Przyznam się bez bicia, że zamówiłam kolejne 4 storczyki... Chyba czas się leczyć...
Aktualnie orchidarium wygląda tak... Wiem... Nadal pusto....
Joanno Art cieszy mnie to, że każdy od siebie coś "mebluje" bo zawsze to więcej pomysłów jest. Na koniec będzie tak, że każdego po trochu będzie to orchidarium.
Aktualne kwitnienia coraz skromniejsze. Większość przekwitna, część przedłuża pędy a tylko parę wypuszcza nowe. Ale szykują się mi jeszcze dwa nowe asy w rękawie. Obydwa pierwsze kwitnienie u mnie, więc tuptam.
A Teściu to faktycznie najlepszemy teściu na świecie. Oczywiście Teściowa również.
- iskraiskra
- 200p
Wcale nie jest pusto Rzuć coś na ściany to od razu będzie pełniej
Tego nie przeboleję nigdy Jednak Twój wybór uszanować muszę, a jeśli mogę w czymś pomóc lub doradzić to chętnie to uczynięzabkamarta pisze:Widzę Olku, że już nie płaczesz nad tym, że tam nie ma rybek. ;:
Rybki nie, ale np. taki kameleon by się tam przydał miałby co robić chłopak
Przepiękna kolekcja, jestem pod ogromnym wrażeniem!!!
Przepiękna kolekcja, jestem pod ogromnym wrażeniem!!!
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- zabkamarta
Tak Aniu muszę coś dać na te ściany, bo one dają tej efekt, że jest pusto. Ale muszę najpierw zaczekać na to, co zamówiłam, bo muszę to jakoś rozplanować
Olku mam nadzieję, że kiedyś widok mojego orchidarium chociaż trochę zrekompensuje Twój ból
Mondfa witaj u mnie jak byłam ostatnio na tej wystawie terrarystycznej, to mnie mama, która wybrała się ze mną, namawiała na jakieś zwierzątko tylko z nimi jest problem, bo mogą po pierwsze uciec, po drugie trzeba je karmić, później po nich posprzątać a na koniec i tak mi zdechną więc wolę nie podążać w tą stronę
Olku mam nadzieję, że kiedyś widok mojego orchidarium chociaż trochę zrekompensuje Twój ból
Mondfa witaj u mnie jak byłam ostatnio na tej wystawie terrarystycznej, to mnie mama, która wybrała się ze mną, namawiała na jakieś zwierzątko tylko z nimi jest problem, bo mogą po pierwsze uciec, po drugie trzeba je karmić, później po nich posprzątać a na koniec i tak mi zdechną więc wolę nie podążać w tą stronę
To wszystko pikuś najstraszniejsze byłoby to, gdyby Ci zeżarły rośliny w nocy
Przychodzisz a tam kameleon do góry brzuchem
Będę zaglądać jestem ciekawa jak się rozwinie to cudo. Przepiękne
p.s. gdzie zdobywasz rośliny?
Przychodzisz a tam kameleon do góry brzuchem
Będę zaglądać jestem ciekawa jak się rozwinie to cudo. Przepiękne
p.s. gdzie zdobywasz rośliny?
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- iskraiskra
- 200p
Marto to może krab tęczowy?
Raczej średnio to ruchliwe i mało żarte i ładne No i musi mieć też trochę wody, więc i kwiatki by skorzystały i Olek byłby może mniej rozżalony ;)
Raczej średnio to ruchliwe i mało żarte i ładne No i musi mieć też trochę wody, więc i kwiatki by skorzystały i Olek byłby może mniej rozżalony ;)
- zabkamarta
Mondfa Ty weź mnie nie strasz takimi rzeczami, bo w nocy spać nie będę mogła jakby zwierzak mi tak zrobił to lepiej, żeby był już martwy zanim bym odkryła co się stało.
Rośliny kupuje różnie zależy, gdzie coś ciekawego się zdarzy. Najczęściej jest to Orchidgarden, Salon Orchidei lub prywatne osoby, które albo ogłaszają się na Allegro albo na FB.
Aniu właśnie myślałam o krabach bo gdzieś na FB widziałam, że ktoś tak w orchidarium trzyma. Widziałam też kiedyś piękne modliszki, ale chyba z takich zwierząt, a szczególnie z samiczek, nie cieszył by się mąż zawsze można nauczyć się czegoś niewłaściwego od zwierząt
Rośliny kupuje różnie zależy, gdzie coś ciekawego się zdarzy. Najczęściej jest to Orchidgarden, Salon Orchidei lub prywatne osoby, które albo ogłaszają się na Allegro albo na FB.
Aniu właśnie myślałam o krabach bo gdzieś na FB widziałam, że ktoś tak w orchidarium trzyma. Widziałam też kiedyś piękne modliszki, ale chyba z takich zwierząt, a szczególnie z samiczek, nie cieszył by się mąż zawsze można nauczyć się czegoś niewłaściwego od zwierząt
- iskraiskra
- 200p
U mnie w zoologicznym taki jeden krabik czeka na dom i jest cudny. Pod pretekstem kupienia żwirku chodzę go sobie oglądać ;)